همتی, خدایار, همتی, نسترن, کریمی, مهرنوش. (1400). بررسی اثر اسید فولویک و اسید هیومیک بر برخی صفات مورفولوژیکی و فیتوشیمیایی در مراحل مختلف برداشت برگ صبر زرد رقم باربادنسیس (Aloe barbadensis). سامانه مدیریت نشریات علمی, 4(1), 83-67. doi: 10.22092/mpt.2022.357143.1089
خدایار همتی; نسترن همتی; مهرنوش کریمی. "بررسی اثر اسید فولویک و اسید هیومیک بر برخی صفات مورفولوژیکی و فیتوشیمیایی در مراحل مختلف برداشت برگ صبر زرد رقم باربادنسیس (Aloe barbadensis)". سامانه مدیریت نشریات علمی, 4, 1, 1400, 83-67. doi: 10.22092/mpt.2022.357143.1089
همتی, خدایار, همتی, نسترن, کریمی, مهرنوش. (1400). 'بررسی اثر اسید فولویک و اسید هیومیک بر برخی صفات مورفولوژیکی و فیتوشیمیایی در مراحل مختلف برداشت برگ صبر زرد رقم باربادنسیس (Aloe barbadensis)', سامانه مدیریت نشریات علمی, 4(1), pp. 83-67. doi: 10.22092/mpt.2022.357143.1089
همتی, خدایار, همتی, نسترن, کریمی, مهرنوش. بررسی اثر اسید فولویک و اسید هیومیک بر برخی صفات مورفولوژیکی و فیتوشیمیایی در مراحل مختلف برداشت برگ صبر زرد رقم باربادنسیس (Aloe barbadensis). سامانه مدیریت نشریات علمی, 1400; 4(1): 83-67. doi: 10.22092/mpt.2022.357143.1089
بررسی اثر اسید فولویک و اسید هیومیک بر برخی صفات مورفولوژیکی و فیتوشیمیایی در مراحل مختلف برداشت برگ صبر زرد رقم باربادنسیس (Aloe barbadensis)
1گروه علوم باغبانی، دانشکده تولید گیاهی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
2فارق التحصیل دکتری گیاهان دارویی، دانشگاه فردوسی مشهد
3گروه علوم باغبانی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
چکیده
گونه باربادنسیس یکی از 250 گونه جنس آلوئه است و کاربرد فراوان در صنایع دارویی آرایشی غذایی و نوشابهای دارد. هدف از این تحقیق بررسی اثر غلظتهای مختلف اسیدهیومیک و اسیدفولویک بر صفات مورفوفیتوشیمیایی گونه باربادنسیس در مراحل مختلف برداشت بوده است. این پژوهش در قالب آزمایش فاکتوریل بر پایه کاملا تصادفی در سه تکرار انجام گردید. تیمارها شامل اسیدفولویک (0، 200 و 400 میلیگرم در لیتر)، اسیدهیومیک (0، 50 و 100 میلیگرم در لیتر) و مراحل مختلف برداشت (روز 30ام، 40ام و 50ام) بود. صفات اندازهگیری شده شامل طول و قطر برگ، درصد ژل، وزن تر و و وزن خشک، درصد پوست برگ، کل مواد جامد محلول، فنل کل، فلاونوئید کل و فعالیت آنتیاکسیدانی و ویتامین ث بوده است. نتایج حاصل از تجزیه واریانس نشان داد تیمارها بر صفات اندازهگیری شده اثر معنیداری داشته است. بر اساس نتایج مقایسه میانگینها بیشترین فعالیت آنتیاکسیدانی (2/63 درصد) در تیمار 200 میلیگرم در لیتر اسیدفولویک در برداشت سوم (روز پنجاهم) مشاهده شد. همچنین بیشترین میزان ویتامین ث (6/3 میلیگرم در 100 میلیلیتر) در تیمار 50 و 100 میلیگرم اسیدهیومیک در برداشت اول و دوم (روز سیام و چهلم) تولید گردید. نتایج پژوهش نشان داد که اسیدفولویک اثر مثبتی بر صفات فنل کل، فلاونوئید کل و فعالیت آنتیاکسیدانی داشت و اسیدهیومیک نیز تاثیر مثبت و معنیداری بر عملکرد گیاه داشت و اندازه برگ و میزان ژل برگ را افزایش داد. بهطورکلی، نتایج بیانگر تأثیر مثبت اسید فولویک و اسیدهیومیک بر عملکرد و صفات بیوشیمیایی گیاه صبر زرد گونه باربادنسیس بود.
Evaluation of the Effect of Fulvic Acid and Humic Acid on Some Morphological and Phytochemical Traits in Different Harvest Stages of Aloe barbadensis Leaf
1department of horticulture science, faculty of plant production, Gorgan University of agriculture science and natural resources
2P.h.D. graduated of medicinal plants, Ferdowsi university of Mashhad
3department of horticulture, Gorgan University of agriculture science and natural resources
چکیده [English]
Barbadensis is one of the 250 species of the genus Aloe, which is widely used in the pharmaceutical, cosmetic and food industries. The aim of this study was to investigate the effect of different concentrations of humic acid and fulvic acid on morphophytochemical traits of barbadensis species at different harvest stages. This study was performed as a factorial experiment based on completely randomized design with three replications. Treatments include fulvic acid (0, 200 and 400 mg.l-1), humic acid (0, 50 and 100 mg.l-1) and different stages of harvest (30, 40 and 50 days). Measured traits included leaf length and diameter, gel percentage, fresh weight and dry weight, leaf bark percentage, total soluble solids, total phenol, total flavonoids, antioxidant activity and vitamin C. The results of analysis of variance showed that the treatments had a significant effect on the measured traits at the level of 1 and 5%. Based on the results of means comparison, the highest antioxidant activity (63.2%) was recorded in the treatment of 200 mg.l-1 fulvic acid in the third harvest (fiftieth day). Also, the highest amount of vitamin C (3.6 mg per 100 ml) was observed in the treatment of 50 and 100 mg.l-1 of humic acid in the first and second harvest (thirty and fortieth day). The results showed that fulvic acid had a positive effect on total phenol, total flavonoid and antioxidant activity. humic acid also had a positive and significant effect on plant yield and increased leaf size and leaf gel content.