باقرزاده لاکانی, فروزان. (1401). اثرات کمبود اکسیژن محلول در آب بر سلامت فیلماهی(Huso huso) پرورشی. سامانه مدیریت نشریات علمی, 4(پاییز و زمستان 1400), 19-26.
فروزان باقرزاده لاکانی. "اثرات کمبود اکسیژن محلول در آب بر سلامت فیلماهی(Huso huso) پرورشی". سامانه مدیریت نشریات علمی, 4, پاییز و زمستان 1400, 1401, 19-26.
باقرزاده لاکانی, فروزان. (1401). 'اثرات کمبود اکسیژن محلول در آب بر سلامت فیلماهی(Huso huso) پرورشی', سامانه مدیریت نشریات علمی, 4(پاییز و زمستان 1400), pp. 19-26.
باقرزاده لاکانی, فروزان. اثرات کمبود اکسیژن محلول در آب بر سلامت فیلماهی(Huso huso) پرورشی. سامانه مدیریت نشریات علمی, 1401; 4(پاییز و زمستان 1400): 19-26.
اثرات کمبود اکسیژن محلول در آب بر سلامت فیلماهی(Huso huso) پرورشی
بخش بهداشت و بیماریها، موسسه تحقیقات بین المللی تاسماهیان دریای خزر
چکیده
اکسیژن مانند دما، عامل مؤثری بر نرخ متابولیکی ماهیان است. اکسیژن ناکافی نرخ متابولیکی را کاهش میدهد و آن را مختل میکند و در نتیجه باعث مرگ ناشی از خفگی میشود. کمبود اکسیژن محلول در آب یا هیپوکسی پدیدهای است که در محیطهای آبی رخ میدهد و در حالت کلی یک سیستم آبی با غلظت اکسیژن کم بین 1 الی 30 درصد اشباع هیپوکسی نامیده میشود. هیپوکسی حتی برای مدت کوتاه میتواند برای ماهیان مضر یا کشنده باشد. هیپوکسی (3-2 میلیگرم در لیتر) در پرورش فیلماهی پرورشی با میانگین وزن 2/49±9/280 گرم و 1/138±9/1217 کیلوگرم، در یک دوره دو ماهه سبب بروز آسیب بافتی در آبشش و طحال و تغییر در شاخصهای فیزیولوژیک گردید و ماهیها شرایط عمومی طبیعی نداشته، شنای کندتری داشتند و تمایل به مصرف غذا نشان نمیدادند. کاهش تمایل به مصرف غذا در فیلماهیان به دلیل تلاش ماهیها جهت استفاده بهینه از اکسیژن بوده است که کاهش رشد را نیز به دنبال دارد و این امر در نهایت سبب ضعف عمومی ماهیها شده و ماهی مستعد ابتلا به بیماریها میگردد. اگرچه فیلماهی با حداقل مقدار اکسیژن 3-2 میلیگرم در لیتر میتواند در آب زنده بماند، اما نه تنها فاقد رشد خواهد بود، بلکه از وزن آن نیز کاسته شده و با توجه به طولانی بودن دوره پرورش فیلماهی این امر سبب ضرر اقتصادی پرورشدهندگان ماهیان خاویاری خواهد شد. لذا با توجه به این که هیپوکسی اثر نامطلوبی بر سلامت فیلماهیان پرورشی دارد، پرورش این ماهیان با اکسیژن بالا (9-10 میلیگرم در لیتر) توصیه میگردد.
Effects of water soluble oxygen deficiency on beluga (Huso huso) health
نویسندگان [English]
Forouzan Bagherzadeh Lakani
Fish health and Disease Department. International Sturgeon Research Institute.
چکیده [English]
Oxygen, like temperature, is an important factor in the metabolic rate of fish. Insufficient oxygen lowers and disrupts the metabolic rate, resulting in death from suffocation. Hypoxia is a phenomenon that occurs in aqueous environments and is generally called a hypoxic water system with a low oxygen concentration between 1 and 30% saturation. Hypoxia can be harmful or deadly to fish, even for a short time. Hypoxia (2-3 mg/l) in farmed beluga with an average weight of 280.9±49.2 g and 1217.9±138.1 g, in a period of two months caused tissue damage in the gills and spleen and changes in physiological indices and the fish did not have normal general conditions, swam more slowly and showed no desire to intake food. The decrease in feed intake in beluga is due to the fish's efforts to make optimal use of oxygen, which also leads to reduced growth, and this ultimately causes the general weakness of the fish and makes the fish susceptible to disease. Although beluga can survive with a minimum of 2-3 mg/l of oxygen, not only they do not grow but they also lose weight, which will lead to aquatic economic loss due to the long beluga culture period. Therefore, due to the fact that hypoxia has an adverse effect on the health of beluga, it is recommended to breed these fish with high oxygen (9-10 mg / l).