اصلانی, زهرا, هدایتی, احد, حسنی, عباس, برین, محسن. (1401). تأثیر مایهکوبی با قارچ Piriformospora indica بر برخی ویژگیهای رویشی، فیزیولوژیکی، بیوشیمایی و میزان اسانس گیاه مرزنجوش(Origanum vulgare L. ssp. vulgar). سامانه مدیریت نشریات علمی, (), -. doi: 10.22092/ijmapr.2022.357580.3128
زهرا اصلانی; احد هدایتی; عباس حسنی; محسن برین. "تأثیر مایهکوبی با قارچ Piriformospora indica بر برخی ویژگیهای رویشی، فیزیولوژیکی، بیوشیمایی و میزان اسانس گیاه مرزنجوش(Origanum vulgare L. ssp. vulgar)". سامانه مدیریت نشریات علمی, , , 1401, -. doi: 10.22092/ijmapr.2022.357580.3128
اصلانی, زهرا, هدایتی, احد, حسنی, عباس, برین, محسن. (1401). 'تأثیر مایهکوبی با قارچ Piriformospora indica بر برخی ویژگیهای رویشی، فیزیولوژیکی، بیوشیمایی و میزان اسانس گیاه مرزنجوش(Origanum vulgare L. ssp. vulgar)', سامانه مدیریت نشریات علمی, (), pp. -. doi: 10.22092/ijmapr.2022.357580.3128
اصلانی, زهرا, هدایتی, احد, حسنی, عباس, برین, محسن. تأثیر مایهکوبی با قارچ Piriformospora indica بر برخی ویژگیهای رویشی، فیزیولوژیکی، بیوشیمایی و میزان اسانس گیاه مرزنجوش(Origanum vulgare L. ssp. vulgar). سامانه مدیریت نشریات علمی, 1401; (): -. doi: 10.22092/ijmapr.2022.357580.3128
تأثیر مایهکوبی با قارچ Piriformospora indica بر برخی ویژگیهای رویشی، فیزیولوژیکی، بیوشیمایی و میزان اسانس گیاه مرزنجوش(Origanum vulgare L. ssp. vulgar)
3استاد گروه علوم باغبانی؛ دانشکده کشاورزی؛ دانشگاه ارومیه / فیزیولوژی تنشهای محیطی-تغذیه گیاهی-به زراعی گیاهان دارویی
4دانشگاه ارومیه-دانشکده کشاورزی -گروه خاک
چکیده
چکیده
بهمنظور بررسی تأثیر همزیستی گیاه مرزنجوش (O. vulgare L. ssp. vulgar) با قارچ P. indica بر برخی ویژگیهای رویشی، فیزیولوژیکی و جذب عناصر غذایی، یک آزمایش گلدانی در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار اجرا گردید. آزمایش شامل شاهد (بدون مایهکوبی) و مایهکوبی با قارچ P. indica بود. نتایج نشان داد که کاربرد قارچ تأثیر معنیداری بر میزان تغییرات ویژگیهای اندازهگیری شده داشت. مایهکوبی با قارچ موجب افزایش ویژگیهای رشدی، شاخص کلروفیل، میزان فنل کل و فلاونوئید کل، درصد اسانس و میزان جذب عناصر غذایی آهن، پتاسیم و فسفر گردید. بیشترین میزان عملکرد ماده تر و خشک اندام هوایی (بهترتیب 92/3 و12/1 گرم در گیاه)، محتوی اسانس (43/1 درصد) و فسفر (41/0 درصد) در گیاهان مایهکوبی شده با قارچ و کمترین مقادیر عملکرد ماده تر و خشک اندام هوایی (بهترتیب 06/3 و 78/0 گرم در گیاه)، درصد اسانس (1 درصد) و فسفر (3/0 درصد) در گیاهان مایهکوبی نشده مشاهده گردید. مایهکوبی با قارچ میزان ترکیبات اصلی اسانس مانند Carvacrol و Thymol را کاهش و در مقابل میزان ترکیبات P-Cymene، Carvacrol methyl ether و γ-Terpinene را نسبت به شاهد افزایش داد. در مجموع یافتههای این تحقیق نشان داد که مایهکوبی با میکروارگانیسمهای محرک رشد میتواند منجر به بهبود ویژگیهای مورفولوژیکی و فیتوشیمیایی گیاه دارویی مرزنجوش از طریق بهبود جذب عناصر غذایی گردد.
Effect of inoculation with Piriformospora indica on vegetative parameters and some physiological, biochemical and essential properties of marjoram (Origanum vulgare L. ssp. Vulgar)
نویسندگان [English]
zahra aslani1؛ Ahad Hedayati2؛ Abbas Hassani3؛ Mohsen Barin4
1Department of Horticultural Science, Faculty of Agriculture, Urmia University
2Faculty of Agriculture, Urmia University
3Prof., Department of Horticultural Science, Faculty of Agriculture, Urmia University, Urmia, Iran,
4Department of Soil Science, Faculty of Agriculture, Urmia University
چکیده [English]
Abstract
To evaluate the effect of Piriformospora indica inoculation on growth and physiological parameters and nutrient acquisition of Oregano (Origanum vulgare L. ssp, Vulgar), a pot experiment was conducted in a completely randomized design with three replications. The treatments included control (without inoculation) and inoculation with P. indica. The results showed inoculation with microorganisms had significant effect on the measured parameters. So that inoculation with P. indica increased growth parameters, chlorophyll index, total phenol and flavonoid content, essential oil content and nutrient uptake of iron, potassium and phosphorus. The highest yield of fresh and dry weight of aerial parts (3.92 and 1.12 g. plant-1, respectively), essential oil (1.43%) and phosphorus (0.41%) in plants inoculated with fungi and the lowest yields of fresh and dry weight of aerial parts (3.06 and 0.78 g. plant-1, respectively), percentage of essential oil (1%) and phosphorus (0.3%) were observed in inoculated plants. Inoculation with P. indica decreased the amount of major essential oil compounds such as Carvacrol and Thymol and increased the amount of P-Cymene, Carvacrol methyl ether and γ-Terpinene compared to the control. Overall, the findings of this study showed that inoculation with growth-promoting microorganisms can improve the morphological and phytochemical traits of Oregano by improving nutrient uptake.