1مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان یزد
2استادیار، مرکز ملی تحقیقات شوری، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، یزد، ایران
3مرکز ملی تحقیقات شوری
چکیده
با هدف بررسی تاثیر شوری آب آبیاری بر ویژگیهای مورفوفیزیولوژیک زرشک بیدانه (Berberis vulgaris) آزمایشی با استفاده از گلدانهای بزرگ زهکشدار در قالب طرح کاملاً تصادفی با 5 سطح شوری: 3، 6، 9، 12 و 15 دسیزیمنس بر متر آب آبیاری و در سه تکرار انجام شد. تاثیر شوری آب آبیاری بر برخی شاخصهای مورفولوژیک و فیزیولوژیک اندام هوایی مورد بررسی قرار گرفت. اختلاف معنیداری در سطح آماری 1 درصد (P<0.001) بین سطوح مختلف شوری در شاخصهای مورفولوژیک اندام هوایی شامل ارتفاع، قطر، سطح و حجم تاجپوشش، تعداد جست و انشعاب جدید، تعداد برگ در هر درختچه، سطح کل برگ، شاخص سطح برگ، وزن خشک برگ و درصد آسیب دیدگی برگها در دمای بالا مشاهده گردید. بین سطوح مختلف تیمارهای شوری آب آبیاری در شاخصهای فیزیولوژیک از قبیل میزان کلروفیل کل، کلروفیل a و b، کارتنوئید، پرولین، قند کل، میزان آنتوسیانین برگ، فنول برگ و فعالیت آنتیاکسیدانی، اختلاف معنیداری در سطح آماری 1 درصد (P<0.001) مشاهده شد. نتایج بدست آمده نشان داد که زرشک بیدانه از تاب آوری بالایی نسبت به تنش شوری برخوردار است. علیرغم کاهش رشد در شوری بالای 9 دسیزیمنس بر متر، مقاومت فیزیولوژیکی گیاه از طریق تولید اسمولیتهای ثانویه و بقا در شرایط شور تا شوری 12 دسیزیمنس بر متر مشاهده شد. بر این اساس در رویشگاه-های مناسب برای پرورش زرشک، میتوان با مدیریت مناسب محیط ریشه و کنترل شوری عصاره اشباع خاک تا 12 دسیزیمنس بر متر، از منابع آب و خاک شور برای پرورش زرشک بیدانه بویژه برای افزایش ترکیبهای فنلی، بهره جست.
Morphophysiological reactions of barberry (Berberis vulgaris) to irrigation with saline water
نویسندگان [English]
Mohammad hadi Rad1؛ Rostam YazdaniBiouki2؛ Vally Soltany gerdeframarzi3؛ Nadia Besharat3
1Yazd Agriculture and Natural Resources Research and training Center,PO Box 571-89165, Postal Code 8917357676, Yazd, Iran
2Assistant Professor, National Salinity Research Center, Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO), Yazd, Iran
3salinity research center
چکیده [English]
An experiment was conducted to investigate the effect of irrigation water salinity on morphophysiological characteristics of barberry (Berberis vulgaris) using drained big pots in a completely randomized design with five salinity levels: 3, 6, 9, 12 and 15 dS m-1 in three replications. The effect of irrigation water salinity was investigated on some morphological and physiological characteristics of crown cover. A significant difference was observed between different salinity levels in morphological characteristics, including stem height and diameter, area and volume canopy, number of new branches, number of leaves per plant, total leaf area, leaf area index, leaf dry weight and leaf damage percentage at high temperatures at the 1% (P <0.001) probability level. There was a significant difference between varied levels of irrigation water salinity treatments in physiological parameters such as total chlorophyll, chlorophyll a and b, carotenoids, proline, total sugar, leaf anthocyanin content, leaf phenol and antioxidant activity at the 1% (P <0.001). Our findings showed that the shrub barberry had a high tolerance to salinity stress. Despite the reduction in growth at more than 9 dSm-1 salinity, physiological tolerance of the plant was observed through the production of secondary osmolytes and survival in saline conditions up to 12 dS m-1 salinity. Accordingly, this plant can be tolerated to water and soil salinity conditions up to 12 dS/m by activating salinity resistance mechanisms, especially phenolic contents, if growth and development conditions provided for it.
کلیدواژهها [English]
Antioxidant activity, Chlorophyll, Irrigation, Leaf area index, Proline, Phenol