غضنفری, شکوفه, احمدی, شهرزاد, افضل زاده, احمد, هنربخش, شیرین. (1400). تاثیر آب آشامیدنی مغناطیسی شده و سختی آب بر عملکرد، صفات ایمنی و بیوشیمیایی خون، جمعیت میکروبی روده، کیفیت گوشت و استخوان در جوجههای گوشتی. سامانه مدیریت نشریات علمی, 34(133), 73-90. doi: 10.22092/asj.2021.351161.2081
شکوفه غضنفری; شهرزاد احمدی; احمد افضل زاده; شیرین هنربخش. "تاثیر آب آشامیدنی مغناطیسی شده و سختی آب بر عملکرد، صفات ایمنی و بیوشیمیایی خون، جمعیت میکروبی روده، کیفیت گوشت و استخوان در جوجههای گوشتی". سامانه مدیریت نشریات علمی, 34, 133, 1400, 73-90. doi: 10.22092/asj.2021.351161.2081
غضنفری, شکوفه, احمدی, شهرزاد, افضل زاده, احمد, هنربخش, شیرین. (1400). 'تاثیر آب آشامیدنی مغناطیسی شده و سختی آب بر عملکرد، صفات ایمنی و بیوشیمیایی خون، جمعیت میکروبی روده، کیفیت گوشت و استخوان در جوجههای گوشتی', سامانه مدیریت نشریات علمی, 34(133), pp. 73-90. doi: 10.22092/asj.2021.351161.2081
غضنفری, شکوفه, احمدی, شهرزاد, افضل زاده, احمد, هنربخش, شیرین. تاثیر آب آشامیدنی مغناطیسی شده و سختی آب بر عملکرد، صفات ایمنی و بیوشیمیایی خون، جمعیت میکروبی روده، کیفیت گوشت و استخوان در جوجههای گوشتی. سامانه مدیریت نشریات علمی, 1400; 34(133): 73-90. doi: 10.22092/asj.2021.351161.2081
تاثیر آب آشامیدنی مغناطیسی شده و سختی آب بر عملکرد، صفات ایمنی و بیوشیمیایی خون، جمعیت میکروبی روده، کیفیت گوشت و استخوان در جوجههای گوشتی
1داانشیار گروه علوم دام و طیور، دانشکده کشاورزی پردیس ابوریحان، دانشگاه تهران.
2دانشجوی فارغ التحصیل کارشناسی ارشد، گروه علوم دام و طیور، دانشکده کشاورزی پردیس ابوریحان، دانشگاه تهران.
3استاد گروه علوم دام و طیور، دانشکده کشاورزی پردیس ابوریحان، دانشگاه تهران.
4استادیار گروه علوم دام و طیور، دانشکده کشاورزی پردیس ابوریحان، دانشگاه تهران، تهران، ایران.
چکیده
تاثیر نوع و سختی آب بر عملکرد، صفات ایمنی و بیوشیمیایی خون، جمعیت میکروبی روده، کیفیت گوشت و استخوان با استفاده از 192 قطعه جوجهی گوشتی نر به صورت آزمایش فاکتوریل 2×2 با چهار تیمار و چهار تکرار بررسی شد. دو فاکتور مورد بررسی شامل نوع آب آشامیدنی (آب مغناطیسی شده و آب مغناطیسی نشده) و سختی آب (معمولی-850 و سخت-2000 ppm) بودند. نتایج نشان داد که در کل دوره، پرندگان دریافت کننده آب معمولی مغناطیسی شده تمایل به افزایش وزن بیشتری نسبت به سایر پرندگان دریافت کننده سایر تیمارها نشان دادند (09/0=P). پرندگان دریافت کننده آب معمولی مغناطیسی شده و مغناطیسی نشده نسبت به پرندگان دریافت کننده آب سخت مغناطیسی شده مصرف خوراک بیشتری داشتند. پرندگان دریافت کننده آب سخت مصرف آب کمتری داشتند (05/0>P). پرندگان مصرف کننده آب مغناطیسی میزان کلسترول خون بیشتر و شاخص هتروفیل به لنفوسیت کمتری نسبت به پرندگان دریافت کننده آب مغناطیسی نشده داشتند(01/0>P). پرندگان دریافت کننده آب سخت و آب مغناطیسی شده انرژی کمتری برای شکستن استخوان نسبت به پرندگان دریافت کننده آب معمولی و آب مغناطیسی نشده داشتند. مغناطیسی کردن آب سخت باعث افزایش جمعیت لاکتوباسیلها در ایلئوم نسبت به پرندگان دریافت کننده آب سخت مغناطیسی نشده ایجاد کرد(001/0>P). سختی آب باعث افزایش ظرفیت نگهداری آب و کاهش میزان اکسیداسیون درگوشت شد. گوشت ران پرندگان دریافتکننده آب مغناطیسی شده غلظت مالوندیآلدئید کمتری داشتند(01/0P<). در نهایت، مغناطیسی کردن آب سخت باعث افزایش جمعیت لاکتوباسیل ایلئوم روده، بهبود کیفیت گوشت و کاهش استحکام استخوان و مصرف خوراک بدون تاثیر بر ضریب تبدیل خوراک شد.
The effect of magnetized drinking water and water hardness on performance, immune and biochemistry traits of blood, intestinal microflora population, meat and bone quality in broiler chicken
نویسندگان [English]
shokoufe ghazanfari1؛ Shahrzad Ahmadi2؛ ahmad afzalzadeh3؛ Shirin Honarbakhsh4
1Department of Animal and Poultry Sciences, Aburaihan campus, University of Tehran, Tehran, Iran
2Department of Animal and Poultry Sciences, Aburaihan campus, University of Tehran
3Department of Animal and Poultry Sciences, Aburaihan campus, University of Tehran
4Department of Animal and Poultry Sciences,
College of Aburaihan, University of Tehran,
Pakdasht, Tehran, Iran
چکیده [English]
The effects of water type and hardness on performance, immune and biochemistry traits of blood, intestinal microflora population, meat and bone quality were evaluated using 192 male broiler chickens as a factorial arrangement (2 × 2) with four treatments and four replicates. The two factors studied were the type of drinking water (magnetized water and non-magnetized water) and the water hardness (normal-850 and hardess-2000 ppm). The results showed that in the whole period, the birds were received normal magnetized water showed a tendency to gain more weight compared to other birds were received other treatments (P = 0.09). Birds were received normal, magnetized, and non-magnetized water had more feed intake compared to birds were received hard magnetized water. Birds were received hard water consumed less water (P <0.05). Birds were consumed magnetic water had higher blood cholesterol and heterophilic to lymphocyte index than birds were received non-magnetic water (P<0.01). Birds that received hard water and magnetic water had less energy to break bones compared to birds that received normal water and non-magnetic water. The magnetization of hard water increased the population of lactobacilli in the ileum compared to birds were received non-magnetic hard water (P <0.001). Water hardness increased water holding capacity and decreased oxidation in meat. Thigh of birds were received magnetic water had lower concentration of malondialdehyde (P <0.01). Finally, magnetization of hard water increased the population of Lactobacillus ileum in the intestine, improved meat quality and reduced bone strength and feed intake without affecting feed conversion ratio.
کلیدواژهها [English]
magnetic water, broiler chicken, water hardness, performance