حسن پور لسکوکلایه, سمیه, پوردهقانی پیشکناری, محمد, وهاب زاده, حبیب, محسنی, محمود, سید حسنی, میرحامد, کاظمی, رضوان اله. (1400). اثرات نمک (NaCl) در بهبود تغذیه، روند رشد و کاهش هزینه تولید غذای ماهیان خاویاری. سامانه مدیریت نشریات علمی, 4(بهار و تابستان 1400), 7-12.
سمیه حسن پور لسکوکلایه; محمد پوردهقانی پیشکناری; حبیب وهاب زاده; محمود محسنی; میرحامد سید حسنی; رضوان اله کاظمی. "اثرات نمک (NaCl) در بهبود تغذیه، روند رشد و کاهش هزینه تولید غذای ماهیان خاویاری". سامانه مدیریت نشریات علمی, 4, بهار و تابستان 1400, 1400, 7-12.
حسن پور لسکوکلایه, سمیه, پوردهقانی پیشکناری, محمد, وهاب زاده, حبیب, محسنی, محمود, سید حسنی, میرحامد, کاظمی, رضوان اله. (1400). 'اثرات نمک (NaCl) در بهبود تغذیه، روند رشد و کاهش هزینه تولید غذای ماهیان خاویاری', سامانه مدیریت نشریات علمی, 4(بهار و تابستان 1400), pp. 7-12.
حسن پور لسکوکلایه, سمیه, پوردهقانی پیشکناری, محمد, وهاب زاده, حبیب, محسنی, محمود, سید حسنی, میرحامد, کاظمی, رضوان اله. اثرات نمک (NaCl) در بهبود تغذیه، روند رشد و کاهش هزینه تولید غذای ماهیان خاویاری. سامانه مدیریت نشریات علمی, 1400; 4(بهار و تابستان 1400): 7-12.
اثرات نمک (NaCl) در بهبود تغذیه، روند رشد و کاهش هزینه تولید غذای ماهیان خاویاری
2کارشناس ارشد تکثیر و پرورش موسسه تاسماهیان دریای خزر گیلان
3دانشگاه آزاد اسلامی واحد شرق گیلان
4معاونت پژوهش و فناوری، موسسه بین المللی تاسماهیان دریای خزر
5موسسه تاسماهیان
6موسسه تحقیقات بین المللی تاسماهیان دریای خزر
چکیده
غذا و تغذیه ماهیان خاویاری از مهمترین عوامل مؤثر در تولید این ماهیان محسوب میگردد و بخش عمدهای از هزینههای پرورشی مربوط به غذا میباشد. محققین معتقدند که افزایش کارایی تغذیه در تولید آبزیان، به ترکیبات تشکیلدهنده مواد غذایی نظیر پروتئین، چربی، مکملها و ریزمغذیهای افزودنی به آن بستگی دارد. در سالهای اخیر، استفاده از داروها و مکملهای محرک سیستم ایمنی در پرورش ماهی به منظور افزایش رشد و توان سیستم ایمنی و حفظ بدن در برابر بیماریها عمومیت یافته است. اســتفاده از داروهای شیمیایی در آبزیپروری تبعاتــی نظیر مقاوم شــدن پاتوژنها به این داروهــا، باقیماندن داروها در گوشت ماهیان مورد تغذیه انسان و همچنین آلودگیهای زیست محیطی دارد. بنابراین، به نظر میرسد به کارگیری مکملهای طبیعی نظیر گیاهان و مواد معدنی از جمله نمک راه حل مناسبی جهت تحریک رشد، افزایش مقاومت و کنترل بیماریهای آبزیان باشد. نمک (NaCl) با تأثیر برآنزیمهای گوارشی سبب جذب، هضم مواد غذایی و همچنین ارتقای سیستم ایمنی آبزیان میگردد. با بهکارگیری نمک به دلیل در دسترس بودن و قیمت پایین این محصول در فرمولاسیون جیره غذایی هزینه تولید خوراک و تولید کاهش مییابد. بنابراین، شناخت و تعیین سطوح بهینه نمک باید در جیره غذایی ماهیان خاویاری مورد توجه قرار گیرد که نقش مهمی در بهبود تغذیه، قابلیت هضم، تقویت رشد، سلامت ماهی و کاهش هزینه تولید دارد. نتایج تحقیق حاضر همسو با تحقیقات انجام شده نشان داده است که استفاده از نمک به دلیل افزایش رشد و عدم اختلال در پارامترهای بیوشیمیایی و همچنین به دلیل دسترسی آسان و قیمت ارزان میتواند قیمت نهایی تولید خوراک را کاهش دهد و میتواند به عنوان یک افزودنی مفید در جیره ماهی خاویاری توصیه شود.
The effect of using salt in improving nutrition, growth process and reducing the production cost of sturgeon feed
نویسندگان [English]
Somayeh Hasanpour Laskokalayeh1؛ mohammad pour dehghani2؛ Habib vahabzadeh3؛ Mahmoud Mohseni4؛ mir hamed seyed hasani5؛ rezvano lah kazemi6
1Lecturer. Payame Noor University of Guilan Province
2Master of Reproduction and Breeding of Caspian Sea Sturgeon Institute of Guilan
3Islamic Azad University, East Guilan Branch
4Fish Nutrient Expert
5Sturgeon Institute
6Caspian Sea Sturgeon International Research Institute
چکیده [English]
Food and nutrition of sturgeon is one of the most important factors in the production of these fish and a major part of the cost of breeding is related to food. Researchers believe that increasing nutritional efficiency in aquaculture production depends on the constituents of nutrients such as protein, fat, supplements and micronutrients. In recent years, the use of drugs and immune system stimulant supplements in fish farming to increase the growth and strength of the immune system and protect the body against disease has become common. The use of chemical drugs in aquaculture has consequences such as the resistance of pathogens to these drugs, the persistence of drugs in the meat of fish fed to humans, as well as environmental pollution. Therefore, it seems that the use of natural supplements such as plants and minerals such as salt is a good solution to stimulate growth, increase resistance and control aquatic diseases. By affecting digestive enzymes, salt causes the absorption, digestion of food and also promotes the aquatic immune system. By using salt due to the availability and low price of this product in the diet formulation, the cost of feed production and production is reduced. Therefore, recognizing and determining optimal salt levels should be considered in the sturgeon diet, which plays an important role in improving nutrition, digestibility, growth promotion, fish health and reducing production costs.
کلیدواژهها [English]
Sturgeon, Nutrition, Growth indices, Reduction of production costs, Sturgeon feed