شانکر باکتریایی ناشی از (Pss) Pseudomonas syringae pv. syringae یکی از مهمترین بیماریهای هلو است و استفاده از آفتکشهای شیمیایی در مدیریت این بیماری اجتنابناپذیر است. برای تعیین مؤثرترین ترکیب شیمیایی، آزمایشی طی سالهای 1397 و 1398 در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با 20 تیمار و چهار تکرار در حاشیه زایندهرود انجام شد. تیمارهای مورداستفاده شامل غلظت 5/2 در هزار از اکسیکلرورمس (WP, 35%)، غلظت 1 در هزار از اکسید مس (نوردوکس® WG, 83.9%)، غلظت 5/0 در هزار از کربوکسیلاتمس (کوکسیلWP, 91% ®) ، غلظت 1 درصد از مخلوط بردو (بردوفیکس® BordeaufixS, 18%)، غلظت 2 در هزار از فوزتیل آلومینیوم (الیت® WDG, 80%)، غلظت 3 در هزار از اوره (46%G, ) و غلظت 2 در هزار از سولفات روی (33%WP, ) و برخی تیمارها شامل مخلوطی از ترکیبات مسی فوق با اوره یا سولفات روی و یا هردوی آنها بود. اثر تیمارها بر میزان وقوع (درصد آلودگی) و شدت بیماری به روش شاخصدهی در خردادماه ارزیابی شد. سمپاشی اول در پاییز بعد از ریزش برگها و سمپاشی دوم قبل از تورم جوانههای گل در زمستان انجام گرفت. سه هفته بعد از سمپاشی دوم، جمعیت Pssدر جوانههای هلو با جداسازی باکتری روی محیط کشت شمارش گردید. نتایج نشان داد همه باکتریکشهای مسی در مخلوط با اوره و سولفات روی اثر کاهشی معنیداری بر درصد و شدت بیماری در مقایسه با استفاده تنها از این ترکیبات داشتند اما تیمار کربوکسیلات مس یا اکسید مس بهعلاوه اوره و سولفات روی مؤثرترین فرمولاسیون در کنترل شیمیایی بیماری شانکر باکتریایی هلو بودند. در استفاده از ترکیبات مسی بهتنهایی، بهترین اثرگذاری در کاهش شدت بیماری به ترتیب متعلق به کربوکسیلاتمس (7/78%)، اکسیدمس (76%)، اکسیکلرور مس (1/48%) و مخلوط بردو (6/45%) بود. فوزتیلآلومینیوم در حد اکسیکلرور مس و مخلوط بردو میزان وقوع و شدت بیماری را کاهش داد. کاربرد اوره و سولفاتروی نیز ازنظر آماری تفاوت معنیداری با شاهد داشتند.
Evaluation of the Efficacy of Some Chemical Compounds in the Control of Peach Bacterial Canker
نویسندگان [English]
Naser Amanifar
Researcher
چکیده [English]
Bacterial canker caused by Pseudomonas syringae pv. syringae (Pss) is one of the most important diseases of peach and the use of chemical pesticides in the control of the disease is inevitable. To determine the most effective formulation of copper bactericides, an experiment was conducted, during 2018-2020, in the form of a randomized complete block design with 20 treatments and 4 replications along the Zayanderood river. The treatments used included copper oxychloride, copper oxide, copper carboxyl, bordeaux mixtures, fosetyl aluminium, urea and Zinc sulfate. Some treatments included a mixture of the above copper bactericides with urea or zinc sulfate, or both. The effect of the treatments on the incidence and severity of the disease was assessed by scaling the size of the canker in early June.. The first spraying was done in autumn after leaf fall and the second spraying was done before swelling of flower buds in winter. Three weeks after the second spraying, the population of Pss in peach buds was counted by isolation of the bacteria on the culture medium. The best formulations for chemical control of of peach bacterial canker were copper carboxyl or copper oxide plus urea and zinc sulfate compared witht copper bactericides alone. the highest efficacy was observed by copper carboxyl (78.7%), copper oxide (76%), copper oxychloride (48.1%) and Bordeaux mixture (45.6%), respectively, in terms of reducing disease severity. Fosetyl aluminium like copper oxychloride and Bordeaux mixtures, reduced disease severity level. Also, there was a statistically significant difference between application of urea and Zinc sulfate in comparison with the control (P = 0.05).