1کارشناسی ارشد، گروه مدیریت صنعتی، دانشکده اقتصاد مدیریت و حسابداری، یزد، ایران
2کارشناسی ارشد، گروه مهندسی صنایع، دانشگاه صنعتی نوشیروانی، بابل، ایران
3کارشناسی، گروه مهندسی صنایع، دانشکده فنی مهندسی شرق،گیلان، ایران
چکیده
پتانسیل صنایع مرتبط با حشرات خوراکی باعث ایجاد بازارهای بینالمللی در زمینه صنایع مرتبطی تبدیلی و تکمیلی حشرات خوراکی همچون صنایع غذایی حشرات خوراکی، صنایع دارویی حشرات خوراکی و صنایع آرایشی بهداشتی شده است؛ بنابراین ایجاد شبکه زنجیره تأمین صنایع حائز اهمیت است. به این منظور پژوهش حاضر با استفاده از روش کتابخانهای-میدانی، موانع مرتبط با ایجاد شبکه تأمین صنایع حشرات خوراکی را در هفت دسته آموزشی، اقتصادی، بهداشتی، زیرساختی، فرهنگی، قانونی و مدیریتی استخراج کرده است. سپس با استفاده از روش مدل بهترین-بدترین (BWM) موانع استخراجی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. بر این اساس سه دسته فرهنگی (24 درصد)، اقتصادی (21 درصد) و قانونی (12 درصد) بهعنوان مهمترین دستهها انتخاب شدند و مانع نگرش منفی نسبت به استفاده از حشرات با وزن 14/0 بهعنوان با اهمیتترین مانع شناسایی شد. بهمنظور تسهیل موانع ایجاد شبکه زنجیره تأمین پیشنهاد میشود تا علاوهبر انتشار تحقیقات مرتبط با مصرف حشرات خوراکی و تبلیغات مؤثر از طریق رسانههای ملی، این ذهنیت منفی را تغییر داد. همچنین پیشنهاد میشود تا در صنایع غذایی مرتبط با حشرات خوراکی فرآوری محصولات بهگونهای باشد (طراحی محصولات) که شکل ظاهری آن متفاوت از ظاهر حشرات باشد.
Identify and analyze barriers to supply chain industries related to food insects
نویسندگان [English]
S. Sina Masoumi1؛ Mehrzad Jamshidi Guilani2؛ Mohammad Hosein Asgharpour3
1Sc.M., Department of Industrial Management, Faculty of Economics Management & Accounting, Yazd, Iran
2Sc.M., Department of Industrial Engineering, Babol Noshirvani University of Technology, Babol, Iran,
3Sc.B., Department of Industrial Engineering, East Faculty of Engineering, Guilan, Iran
چکیده [English]
The potential of food insect-related industries has led to the creation of international markets for related food insect conversion and complementary industries such as food insect food, food insect pharmaceutical and cosmetic industries; Therefore, creating an industry supply chain network is important. For this purpose, the present study, using the library-field method, has extracted the obstacles related to the establishment of the food insect supply network in seven categories: educational, economic, health, infrastructure, cultural, legal and managerial. Then, the extraction barriers were analyzed using the best-worst model (BWM) method. Based on this, three categories (cultural (24%), economic (21%) and legal (12%) were selected as the most important categories and prevented a negative attitude towards the use of insects weighing 0.14 as important The most obstacle was identified. In order to facilitate the creation of supply chain networks, it is suggested that in addition to the publication of research related to the consumption of edible insects and effective advertising through the national media, this negative mentality be changed. It is also suggested that in the food industry related to edible insects, products be processed in such a way (product design) that its appearance is different from the appearance of insects.
کلیدواژهها [English]
Edible Insects, Supply Chain, Bioeconomics, Agricultural Business