1مربی پژوهشی مؤسسه تحقیقات اصلاح و تهیه بذر چغندرقند، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران.
2استادیار مؤسسه تحقیقات اصلاح و تهیه بذر چغندرقند، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران.
3دانشجوی کارشناسی ارشد دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات
چکیده
انتخاب نوع پوشش به منظور جلوگیری از یخزدگی و تأثیر سرزنی بر شدت تنفس چغندرقند در سیلو بسیار مهم است. این تحقیق با هدف بررسی تأثیر نوع پوشش و نحوه سرزنی بر ضایعات کمی و کیفی چغندرقند در سیلوی کنار مزرعه در سال 1385 در منطقه کرج انجام گرفت. آزمایش در قالب طرح اسپلیت پلات فاکتوریل بر پایه بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار انجام شد. کرتهای اصلی شامل نوع پوشش سیلو (A) شامل: a1 = کلش گندم خردشده به ضخامت 15-10سانتیمتر، a2= بقایای برگزنی اندامهوایی چغندرقند با دست به ضخامت 15-10سانتیمتر، a3= پوشش از جنس پلیپروپیلن ضدآب با قابلیت عبور هوا به ضخامت 55/0میلیمتر و a4= سیلو بدونپوشش بود. کرت فرعی شامل ترکیبی از مدت زمان نگهداری در سیلو (B) به ترتیب:b1= 30روز و b2= 60روز، با نحوه سرزنی (C) ریشه چغندرقند بهترتیب: c1= سرزنی شده و c2= سرزنی نشده بودند. سیلوها در جهت شمالی-جنوبی با ابعاد عرض دو، ارتفاع یک و نیم و طول سه متر تشکیل شد. دمای سیلوها و محیط بهطور روزانه توسط دماسنج حداقل و حداکثر قرائت شد. خصوصیات کمی و کیفی ریشه چغندرقند برای هر نمونه قبل و بعد از سیلو اندازهگیری شد. نتایج نشان داد میانگین روزانه ضایعات قندی چغندرقند برای 30 و 60 روز سیلو به ترتیب 489 و 279 گرم بر تن چغندرقند در روز بود که احتمالاً ناشیاز افزایش شدت تنفس در 30روز اول نسبت به کل60روز نگهداری است. میانگین دمای سیلوهای با پوشش، نسبت به سیلوی شاهد بیشتر و نوسانات شبانهروزی آنها کمتر بود. ضایعات وزنی سیلوهای با پوشش بهطور معنیداری از سیلوی بدون پوشش کمتر بود. درصدقند ملاس برآورد شده در سیلو با پوشش پروپیلن و کلش نسبت به سایر تیمارها به طور معنیداری کمتر بود. میانگین ضایعات قندی در ریشههای سرزنی نشده حدود 88 گرم بر تن در روز کمتراز چغندرقند سرزنی شده بود. بنابراین توصیه میگردد، برای تشکیل سیلوی کنار مزرعه در مناطق، چغندرکاری که دارای آب و هوای مشابه با منطقه کرج میباشند، چغندر قند بعداز برداشت بدون سرزنی و فقط با قطع کامل دمبرگها در سیلو قرار گیرند و پیشنهاد می شود سیلو با پوشش پروپیلن یا پوشش کلش پوشانده شود.
Effects of on-farm storage cover types and method of topping on sugar losses in sugar beet
نویسندگان [English]
B. Babaee1؛ M. Abdolahian2؛ H. Noshad1؛ S. Masoodi3
1Instructor of Sugar Beet Seed Institute (SBSI) - Agricultural Research Education and Extension Organization (AREEO), Karaj, Iran.
2Assistant Professor of Sugar Beet Seed Institute (SBSI) - Agricultural Research Education and Extension Organization (AREEO), Karaj, Iran.
3Islamic Azad University , Science and Research Branch ,Tehran, Iran.
چکیده [English]
Cover type of on–farm storages has an important role in reducing the freezing damage and respiration of beet roots in the pile. This experiment was conducted in 2006 in Karaj region in order to evaluate the effects of cover types of storage on the mass and sugar losses of both topped and untopped beets. The experimental design was a split plot factorial in RCBD with three replications. The main plots consisted of: a1- a layer of wheat straw with 10-15 cm depth, a2- a layer of sugar beet top with 10-15 cm depth, a3 - propylene cover with 0.55 mm diameter and a4- without cover as a check. The sub plots consisted of a combination of two storage durations: b1- 30 days and b2- 60 days with two types of beet topping: c1- topped and c2- untopped. The size of pile was 2 meters width, 1.5 meters height and 3 meters length in the N-S direction. Air temperature inside and outside the pile was recorded daily using a max- min thermometer. Weight and technical quality of beet samples were determined before and after storage. The results showed that mean air temperature under all covers were greater than uncovered treatments. Mass losses of sugar beet under covers were significantly less than those of uncovered treatment. Molassed sugar of beet under both straw and propylene covers were significantly less than other cover treatments. Mean sugar loss in the first 30 and 60 days were 489 and 279 g/t/d that may be related to greater respiration rate of sugar beet in 30- day storage. Sugar loss of untopped beet was 88 g/t/d less than that of topped beet. In conclusion, under conditions of this experiment, covering sugar beet with both propylene and straw covers under on-form storage had less molassed sugar and maybe considered as suitable pile covers. Sugar losses of untopped beets lacking any petiole were less than that of topped beets. Thus, untopped beets maybe recommended, for storing sugar beet in on-farm storage.