لاکتوفرین یک گلیکوپروئتین متصل شونده به یون آهن و متعلق به خانواده ترانسفرین میباشد،که به مقادیر مختلف در شیر پستانداران از جمله گاو وجود دارد. این گلیکوپروتئین اولین بار از شیر گاو جدا و به دلیل محتوای آهن آن به عنوان پروتئین قرمز شیر شناسایی شد. لاکتوفرین به عنوان یک مولکول دفاعی مهم میزبان درنظر گرفته میشود و دارای طیف گستردهای از عملکردهای بیولوژیکی شامل نقش در متابولیسم آهن، تکثیر و تمایز سلولی و فعالیت ضدباکتریایی، ضدویروسی و ضدانگلی میباشد. که یکی از مهمترین خاصیتهای لاکتوفرین جذب و انتقال آهن است. لاکتوفرین با جذب آهن آزاد، محیط را عاری از این عنصر کرده و در نتیجه پاتوژنهایی که برای ادامه حیات به این عنصر حیاتی نیاز دارند را از آن محروم میکند و بدین ترتیب با مهار رشد باکتریهای مضر به صورت غیرمستقیم گسترش عفونت را مهار میکند. نتیجه بررسیها نشان میدهد هرچند در پرورش برخی گونهها مانند شانک زرد باله (Acanthopagrus latus) و مارماهی ژاپنی (Anguilla japonica) استفاده از لاکتوفرین گاوی در جیره باعث افزایش عملکرد رشد و ایمنی گردیده اما استفاده در برخی گونهها مانند ماهی صبیتی (Sparidentex hasta) نتایج متفاوتی داشت (تاثیر مثبت و عدم اختلاف معنی دار). بنابراین به نظر میرسد برای هر گونه ماهی و در شرایط آزمایشی مختلف نتایج متفاوت خواهد بود و پژوهشهای بیشتری در این زمینه مورد نیاز است.
1Persian Gulf Institute, Persian Gulf University, Bushehr, Iran
2Persian Gulf University
چکیده [English]
Lactoferrin is an iron ion-binding glycoprotein belonging to the transferrin family, which is present in varying amounts in the milk of mammals, including cows. This glycoprotein was first isolated from cow's milk and was identified as milk red protein due to its iron content. Lactoferrin is considered an important host defense molecule and has a wide range of biological functions including a role in iron metabolism, cell proliferation and differentiation, and antibacterial, antiviral, and antiparasitic activity. One of the most important properties of lactoferrin is the iron absorption and transport. By absorbing free iron, lactoferrin deprives the environment of this element and thus deprives it of the pathogens that it needs to survive, thereby indirectly inhibiting the spread of infection by inhibiting the growth of harmful bacteria. The results show that although the use of lactoferrin in the culture of some species such as yellowfin seabream (Acanthopagrus latus) and Japonica eel (Anguilla japonica) has increased the growth and immune performance but use in the diet of some species such as sobaity fish (Sparidentex hasta) had different results (positive effect and no effect). Therefore, it seems that results will be varied for every species and different experimental conditions and more research is needed in this field.