1عضو هیئت علمی موسسه تحقیقات علوم دامی کشور، سازمان تحقیقات،آموزشوترویج کشاورزی، ایران، کرج
2دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات
چکیده
نظر به سازگاری شتر با اقلیم مناطق گرمسیری کشور و توسعه روز افزون پرورش آن و همچنین کیفیت مناسب فرآورده های آن (گوشت و شیر)، ضرورت دارد تا کیفیت سایر محصولات جنبی آن نیز مورد مطالعه قرار گیرد. ژلاتین دارای مصارف عدیده در صنایع غذایی و دارویی بوده و در صنایع گوناگون دیگر مانند عکاسی، رنگرزی، چسب و غیره نیز کاربرد دارد. این محصول از هیدرولیز کلاژن ماده پروتئینی، موجود در پوست، استخوان و بافت پیوندی حیوانات بدست میآید. در این تحقیق راندمان و کیفیت ژلاتین استخراجی از پوست خام شتر به روش اسیدی و قلیایی مورد ارزیابی قرار گرفت. برای استحصال ژلاتین از اسیدکلریدریک و مواد قلیایی آهک و سود با درصدهای مختلف و در زمانهای گوناگون فرایند حرارتی، استفاده شد و راندمان و ویژگیهای کیفی ژلاتین استحصالی مورد بررسی و مقایسه قرار گرفت. درصد ازت، خاکستر و میزان pH و همچنین قدرت بستن و ویژگیهای ظاهری (رنگ و شکل) آن بر اساس استاندارد ملی ایران ارزیابی شد. نتایج نشان میدهد که راندمان ژلاتین استخراجی از پوست شتر به روش اسیدی بیشتر از قلیایی بود (بترتیب 6/25 و 48/6 درصد) و با افزایش زمان فرایند حرارتی مقدار آن افزایش مییابد. خصوصیات ژلاتین پوست شتر همچون میزان ازت، قدرت بستن، وضعیت ظاهری، خاکستر و میزان pH ، مطابق استاندارد ملی ایران بود و کیفیت آن بسیار خوب ارزیابی شد.
عنوان مقاله [English]
Evaluation of yield and quality of extracted gelatin from camel skin
نویسندگان [English]
Z. Ebadi1؛ M. Shah hosseini2
چکیده [English]
Due to the camel's adaptation to the tropical climate of the country and the increasing development of its breeding as well as the good quality of its products (meat and milk), it is necessary to further study the quality of its by-products. Gelatin is used in food, pharmaceutical and other industries such as photography, dyeing, military, glue etc. This product is developed from skin, bones and connective tissue of animals. In this study, the yield and quality of extracted gelatin from raw camel skin were evaluated and compared by acidic and alkaline methods. For extraction of gelatin, hydrochloric acid and alkaline materials (lime and hydroxide sodium) were used with different percentages and at different times of thermal processing. Chemical concentration of hydrochloric acid, lime and hydroxide sodium were 7.15, 5 and 4 % respectively. For evaluation of the quality traits of camel skin gelatin, the percentage of nitrogen, ash and pH of the gelatin, and also attribute of power closure and appearance (color and shape) were determined according to the national standard of Iran. The results showed that the yield of extracted gelatin of camel skin with acidic treatment was more than alkaline samples (25.6 and 6.48 % respectively) and it was increased by passing the time of thermal processing. The gelatin properties of camel skin, such as N, the power closure, appearance, ash and pH were in accordance with the Iranian national standard and its quality was very good.