1دانشیار گروه علوم دامی ،واحد کاشمر دانشگاه آزاد اسلامی ، کاشمر،ایران
2دانش آموخته کارشناسی ارشدعلوم دامی، گروه علوم دامی، دانشگاه آزاد واحدکاشمر، کاشمر،ایران
چکیده
این آزمایش به منظور بررسی مطالعه اثرات استفاده از سطوح مختلف نخود خام، پخته و خیسانده بر عملکرد رشد ، راندمان لاشه و ریخت شناسی روده باریک جوجههای گوشتی انجام گرفت. آزمایش در قالب یک طرح کاملاً تصادفی به روش فاکتوریل در3 تیمار و 3سطح و 4 تکرار از جیرههائی با انرژی و پروتئین یکسان و یک تیمار شاهد و مقادیر نخود با 7 ، 14 و 21درصد و به سه صورت نخود خام، پخته و خیسانده جایگزین ذرت و کنجاله سویا شد. عمل آوری تیمارها نخود پخته شده بمدت 30 دقیقه و خیسانده به مدت 48 ساعت بود. بین افزایش وزن روزانه و مصرف خوراک در تیمارهای مختلف اختلاف معنی داری وجود داشت. پختن و نیز سطوح مختلف نخود تأثیر معنی داری برمیانگین وزن بدن جوجههای تغذیه شده با تیمارهای مختلف در پایان آزمایش نشان داد. بهترین ضریب تبدیل غذائی مربوط به تیمارهای حاوی نخود پخته ودرسطح 21 درصد مصرف نخود بود. اختلافات در میزان و درصد لاشه بین نخود خام، پخته و خیسانده و اثر برهمکنشی تیمارها غیرمعنیدار بود، با این وجود در بین سطوح مختلف نخود اختلافات معنی داری مشاهدهگردید(P<0.05) بیشترین ارتفاع پرز و طول عمق کریپت مربوط به تیمار21 درصد نخود خیسانده بود.نتایج حاصل ازاین آزمایش نشان داد که میتوان از نخود بعنوان یکی از منابع خوب تامینکننده انرژی و پروتئین مورد نیاز طیور بهره برد که بهترین سطح نخود21درصد و روش عمل آوری روش پختن بود.
Effect of Different Levels of Raw, Cooked and Soaked Peas on Performance, efficiency of carcass and morphology of the small intestine of broilers
نویسندگان [English]
Reza Vakili1؛ M. Nahavi2
1Departement of animal science,Islamic Azad University,Kashmar Branch
چکیده [English]
This experiment was conducted to study the effect of different levels of peas with different processing methods was conducted on broiler chickens.The experiment was done in a completely randomized factorial design with 3 treatments and 3 levels and four replicates of the same energy and protein diets and a control treatment and with the amount of peas to zero, 7, 14 and 21%, and three peas raw, cooked or soaked replace corn and soybean meal. Processing treatments peas cooked for 30 minutes and soaked for 48 hours.Between daily gain and feed intake was significantly different between treatments and cooking and consumption levels peas significant effect on body weight of chickens fed with different treatments at the end of the experiment showed(P <0.05). The feed intake of chicks under different treatments was not significant. Although the best FCR of treatments cooked peas and pea consumption level was 21%. In relation to body weight of chickes were significant differences between treatments was observed(P <0.01). Differences in the amount and percentage Carcass efficancy, including peas raw, cooked or soaked and interactive effects of treatments was nonsignificant, however, significant differences between different levels of pea was observed (P <0.05).the most Villi height and crypt depth was in treatment contain soaked peas and pea consumption level 21% .The results of this experiment shows that can of peas as a good source of protein and energy supply used for poultry. The best method of treatment for the 21 percent of peas and cooked.