استادیار/گروه گیاهپزشکی-دانشکده کشاورزی- دانشگاه شهرکرد-
چکیده
با توجه به اثرات سوء آفتکشهای شیمیایی بر محیط و سلامت انسان، استفاده از عصارههای گیاهی برای سنتز ترکیبات ضدمیکروبی زیستی اهمیت ویژهای دارد. در تحقیق حاضر اثر ضدباکتریایی عصاره آبی بومادران و پوست میوه انار روی Bacillus cereus و چند باکتری بیمارگر مهم محصولات کشاورزی شامل Agrobacterium tumefaciens، Xanthomonas citri subsp. citri و Pseudomonas tolaasii مورد بررسی قرار گرفت. عصارهگیری به روش خیساندن و بررسی خاصیت ضدباکتریایی به روش نشت از چاهک و در چهار غلظت متفاوت انجام گرفت. از آب مقطر و دیسک آنتیبیوتیک جنتامایسین به ترتیب به عنوان شاهد منفی و شاهد مثبت استفاده شد. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی و با چهار تکرار و مقایسه میانگین با روش حداقل اختلاف معنیدار (LSD) در سطح احتمال پنج درصد انجام شد. مقایسه میانگین قطر هاله بازدارنده از رشد در تیمارهای مختلف نشان داد که هر دو عصاره توانایی قابل توجهی در بازداری از رشد دو باکتری B. cereus و A. tumefaciens داشتند. عصاره بومادران روی P. tolaasii خاصیت بازدارندگی داشت که با افزایش غلظت عصاره، قدرت بازدارندگی آن نیز بیشتر میشد. هیچ یک از عصارهها در غلظتهای مورد بررسی روی X. citri subsp. citri اثر بازدارنده نداشتند. براساس نتایج حاصل، عصارهی آبی گیاه بومادران و پوست میوه انار پتانسیل استفاده برای کنترل A. tumefaciens و B. cereus را داشته و بنابراین گزینه مناسبی برای بررسیهای بعدی جهت سنتز ترکیبات ضدباکتریایی ایمن یا نگهدارنده طبیعی مواد غذایی میباشند.
Investigation of antimicrobial effect of aqueous extract of yarrow and pomegranate peel on some pathogenic bacteria of agricultural crops
نویسندگان [English]
Fatemeh Yousefi kopaei
Associate professor of plant pathology/ Plant Protection Department,, Faculty of Agriculture, Shahrekord University,
چکیده [English]
Regarding to the adverse side effects of chemical pesticides to the environment and human health, use of plant extracts has considerable significance for synthesis of bio-antimicrobial compounds. In the present study, the antibacterial effect of aqueous extract of yarrow (Achillea millefolium) and pomegranate peel was investigated on Bacillus cereus and some important pathogenic bacteria of agricultural crops, including Agrobacterium tumefaciens, Xanthomonas citri subsp. citri and Pseudomonas tolaasii. The extraction was performed by maceration method. Antibacterial effect of extracts was evaluated using agar well diffusion method at four concentrations. Distilled water and Gentamycin disc were used as negative and positive control groups, respectively. The experiment was set up as factorial in completely randomized design (CRD) with four replications and mean comparison was performed by LSD at the probability level of 5%. Mean comparison of the growth inhibition zone diameter in different treatments reveled that both extracts had considerable inhibitory activity against B. cereus and A. tumefaciens. On P. tolaasii, the extract of yarrow showed antibacterial activity and its inhibitory activity was improved with an increase in its concentration. None of the extracts at tested concentrations showed antibacterial activity against X. citri subsp. citri. According to the results, the aqueous extracts of yarrow and pomegranate peel have the potential to be used in control of A. tumefaciens and B. cereus. Consequently, they are good candidates for further assays in order to synthesis safe antibacterial compounds or natural food preservative.