1دانشیار گروه علوم دامی دانشگاه آزاد اسلامی واحد کاشمر، کاشمر،ایران
2دانش آموخته کارشناسی ارشد گروه علوم دامی دانشگاه آزاد اسلامی واحد کاشمر، کاشمر،ایران
چکیده
این آزمایش با هدف ارزیابی اثرات سطوح مختلف گیاه کنگر فرنگی و پیاز بر روی عملکرد،فراسنجه های خون واستحکام استخوان درشت نی و ران جوجه های گوشتی انجام شد. 520 قطعه جوجه گوشتی یک روزه سویه تجاری راس 308 در قالب طرح کاملا تصادفی به پنج تیمار و چهار تکرار (26 قطعه جوجه در هر تکرار) از سن یک تا 42 روزگی اختصاص یافتند. تیمارهای آزمایشی شامل جیره شاهد و جیره شاهد به علاوه 5/1 % کنگرفرنگی ، 3 % کنگرفرنگی ، 5/1% پیازو 3 % پیاز بود. در پایان آزمایش از هر تکرار یک قطعه پرنده انتخاب و جهت بررسی شاخص های استحکام استخوان کشتار گردید. نتایج تحلیل داده ها نشان داد که افزودن پیاز سبب افزایش، و کنگر منجر به کاهش مصرف خوراک گردید. مقدار گلوکز خون درتیمارهای حاوی پیاز کاهش و در تیمارهای حاوی کنگرفرنگی افزایش یافت(05/0>P).%گلبول های قرمزخون درتیمارهای حاوی پیاز افزایش یافت (05/0p <).بالاترین مقاومت شکست استخوان درشت نی و ران جوجه های گوشتی مربوط به جوجه های دریافت کننده کنگر بود(05/0>P). افزودن پیاز سبب افزایش معنی داری خاکستر استخوان در قسمت درشت نی و ران گردید (05/0>P). نتایج حاصل از این آزمایش نشان داد استفاده از کنگر فرنگی و پیاز در جیره سبب بهبود معنی دار استحکام استخوان در جوجه های گوشتی شد.
Evaluation of indicators of bone strength, blood and growth of broilers fed two phytogenic feed additives
نویسندگان [English]
Reza Vakili1؛ Sajad Imani2
1Departement of animal science,Islamic Azad University,Kashmar Branch
2Departement of animal science, Islamic Azad Univsity
چکیده [English]
This experiment was performed to evaluate the effects of different levels of artichoke and onion plant on yield, blood transfusions and strength of tibia and femur bones of broilers. 520 one-day-old commercial 308 chicks were randomly assigned to five treatments and four repetitions (26 chicks per replication) from one to 42 days of age. Experimental treatments included control diet and control diet plus 1.5% artichoke, 3% artichoke, 1.5% onion and 3% onion. At the end of the experiment, a bird was selected from each replicate and slaughtered to assess bone strength indicators. The results of data analysis showed that adding onions increased, and artichokes led to a reduction in feed intake (P <0.05). Blood glucose levels decreased in onion-containing treatments and increased in treatments containing artichokes (P <0.05). Percentage of red blood cells increased in onion-containing treatments (P <0.05). The highest resistance of tibia and femur bones of broilers was related to artichoke-receiving chicks (P <0.05). Adding onions significantly increased the percentage of bone ash in the coarse part of the reeds (P <0.05). The results of this experiment showed that the use of artichokes and onions significantly improved bone strength in broilers.
کلیدواژهها [English]
bone strength, artichokes, onions, broiler, blood indicators