1گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان
2گروه مهندسی تولید وژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان
3عضو هیأت علمی گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان.
4گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، خوزستان، ایران
چکیده
فرسودگی و تنش شوری از مهمترین چالشهای تولید یک گیاهچه سالم محسوب میشوند. این پژوهش بهمنظور بررسی تأثیر فرسودگی بذر بر ویژگیهای جوانهزنی بذرهای خردل وحشی تحت شرایط تنش شوری انجام پذیرفت. تیمارهای آزمایشی شامل پیری تسریع شد (صفر، 24، 48، 72 و 96 ساعت) و تنش شوری (صفر، 100، 200، 300، 400 و 500 میلیمولار) شد. نتایج نشان داد که اثر متقابل تنش شوری و پیری تسریع شده معنیدار بود. با افزایش تنش شوری درصد جوانهزنی، سرعت جوانهزنی و قدرت بذرکاهش معنیداری یافت. پیری تسریع شده موجب کاهش فعالیت آنزیم کاتالاز و میزان پروتئین بذر خردل شد. در بذرهای پیر نشده میزان پروتئین 3/1 واحد استاندارد در میلیگرم پروتئین بود که در اثر 96 ساعت پیری تسریع شده میزان پروتئین با کاهش 92 درصدی به 1/0 واحد استاندارد در میلیگرم پروتئین رسید. فعالیت کاتالاز در اثر پیری تسریع شده کاهش یافت، اما فعالیت آنزیم پراکسیداز در اثر پیری تسریع شده 60 درصد افزایش یافت. در بذرهای پیری تسریع شده یافته میزان فعالیت این آنزیم 04/0 واحد استاندارد در میلی-گرم پروتئین بر دقیقه بود که در اثر پیری تسریع شده 96 ساعت میزان پراکسیداز به 11/0 واحد استاندارد در میلیگرم پروتئین افزایش یافت. در مقدار اسیدهای چرب روغن بذر پس از پیری تسریع شده تغییراتی مشاهده شد. از بین همهی ترکیبات درصد بهنیتک اسید (C22:0) و یوریسیک اسید (C22:1) در شرایط شاهد به ترتیب 656/0 و 534/38 درصد و در اثر پیری تسریع شده 72 ساعت به 751/0 و 186/40 درصد افزایش یافت.
Quantification of seed aging on seed germination properties of Wild mustard under Salinity Stress
نویسندگان [English]
Miad Haji Mahmoodi1؛ Abdolmahdi Bakhshande2؛ Seyed Amir Moosavi3؛ seyed ata Siadat4
1Department of Plant Production and Genetics, Agricultural Sciences and Natural Resources University of Khuzestan
2Department of Plant Production and Genetics, Agricultural Sciences and Natural Resources University of Khuzestan
3Department of Plant production of Genetics, Khuzestan University of Agricultural Sciences and Natural Resources.
4Department of Agronomy and Plant Breeding, Faculty of Agriculture , Khouzestan agricultural and natural resources university, khouzestan, Iran
چکیده [English]
Aging and salinity stress are main challenges towards of producing a healthy seedling. This research was conducted to investigate the effects of seed aging on the seed germination properties of Wild mustard under salinity stress condition. Experimental treatments were five levels of seed aging 0, 24, 48, 72 and 96 h and different levels of salinity stress 0, 100, 200, 300, 400 and 500 mmol. Seed germination, germination rate and seed vigor were declined at high salinity concentrations. Catalase activity and total seed protein content were decrease due to the aging. Seed protein content (1.4 mg/g fw) declined about 92% and reach to 0.1 mg/g fw after 96h of aging. Catalase activity was decrease due to aging while in contrast, peroxidase activity was higher from 0.04 to 0.11 u/ mg protein after 96 h of aging. It was observed that all fatty acids of wild mustard seed oil were changed at higher aging durations. Behenic acid (C22:0) and Erusic acid (C22:1) were 0.656 and 38.543% in noaged seeds and they increased to 0.751 and 40.186%, respectively.