پودر ماهی مهمترین منبع پروتئین جیره غذایی آبزیان گوشتخوار دریایی میباشد. با افزایش تولیدات صنعت آبزی پروری نیاز به این منبع پروتئین متقابلاً افزایش یافته است. در حالی که در این سالها، تامین ماهیان صید دورریز جهت تولید پودر ماهی کاهش چشمگیری یافت. کاهش دسترسی به پودر ماهی، افزایش تقاضا و در پی آن افزایش قیمت چالشی در مقابل پایداری و رشد صنعت آبزی پروری دریایی میباشد. براین اساس مطالعه در زمینه یافتن منابع جدیدپروتئین جهت جایگزینی کامل یا جزئی پودر ماهی به موضوعی حائز اهمیت در صنایع غذایی آبزیان مبدل شد. کنجاله دانههای روغنی ازجمله منابع پروتئین گیاهی با محتوای پروتئین متوسط (30 تا 50 درصد) هستند. استفاده از این کنجالهها تا سطح 40 درصد جایگزینی پودر ماهی کارایی رشد، بازده تغذیه و اقتصادی قابل قیاس با جیره حاوی پودر ماهی در پی داشته است. کاهش سطح پودر ماهی به نصف در جیره غذایی آبزیان با استفاده از این کنجاله های با صرفه اقتصادی کاهش هزینه خوراک آبزیان را در پی دارد. براین اساس هزینه تولید آبزیان پرورشی کاهش مییابد و امکان توسعه پایدار صنعت آبزی پروری فراهم میشود.
Utilization of oil seed meal as Candidate Fish Meal Substitutes for marine fish nutrition
نویسندگان [English]
Fatemeh Hekmatpour
Aquaculture Research Center-South of IRAN, Iranian Fisheries Science Research Institute, Agricultural Research Education and Extension Organization (AREEO), Ahvaz, Iran
چکیده [English]
Fish meal is the most important protein source in the marine carnivorous fish diet. The need for this protein source has increased with the increase in aquaculture industry production, reciprocally. During these years, the supply of trash fish to produce fish meal decreased significantly. Reduced access to fishmeal and rising demand, followed by increasing prices, is a challenge to the sustainability and development of the marine fish culture. Accordingly, the study of finding new protein sources for complete or partial replacement of fish meal has become an important issue in the fish nutrition industry. Oilseed meal is one of the plant protein sources with moderate protein content (30 -50%). The use of oilseed meal up to 40% replacement of fish meal has resulted in growth performance, feed and economic efficiency comparable to diets containing fish meal as the main protein source. Decreasing the half level of fish meal in the marine fish diet by using this economical meal reduces the cost of formulated feed. Therefore, the cost of marine fish culture will be reduced, and the possibility of sustainable development of this industry will be provided.
کلیدواژهها [English]
Marine fish nutrition, Oilseed meal/cake, Fish meal replacement, anti-nutritional factors
مراجع
آمار
تعداد مشاهده مقاله: 334
تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 194
سامانه مدیریت نشریات علمی. طراحی و پیاده سازی از سیناوب