1موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، مرکز تحقیقات ژنتیک و اصلاح نژاد ماهیان سردابی یاسوج
2مرکز تحقیقات ژنتیک و اصلاح نژاد ماهیان سردابی یاسوج
3موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور
4استادیار پژوهشی بخش بهداشت و بیماریهای آبزیان- پژوهشکده آبزی پروری جنوب کشور- اهواز- ایران
چکیده
با توجه به رشد جمعیت، تقاضا برای مصرف آبزیان در سراسر جهان افزایش می یابد و بعید به نظر می رسد که این افزایش تقاضا بتواند با افزایش برداشت آبزیان از اقیانوس ها و دریاها هماهنگ شود، چرا که برداشت و بهره وری در بسیاری از اقیانوس ها و مناطق صیادی آب های شیرین محدود شده است. بنابراین آبزی پروری آخرین امید برای فراهم نمودن آبزیان کافی در سراسر جهان می باشد که خود با محدودیت های زمین و آب کافی همراه است. ویژگیهای خاص آبزیان نظیر قابلیت تحمل سطوح مختلف پلوئیدی، لقاح خارجی، دوره رشد نسبتا کوتاه و حجم بالای گامتهای استحصالی منجر به توسعه تکنولوژی های جدید در آبزی پروری گردیده است. بیوتکنولوژی می تواند نقش اساسی را در بهبود بازده آبزی پروری داشته باشد. استفاده از بیوتکنولوژی در سیستم های مختلف تولید بدون تاثیرات منفی نبوده ولی با این حال، خدمات و آثار مثبت آن بیش از نگرانی های مرتبط با آن است چرا که تکنیک ها دائماً به منظور کاهش تأثیرات منفی آن در حال توسعه هستند. بنابراین برای دستیابی به امنیت غذایی در سطح جهان بکارگیری روشهای بیوتکنولوژیکی لازم است.
11- Cold-water Fishes Genetic and Breeding Research Center, Iranian Fisheries Science Research Institute (IFSRI), Agricultural Research Education and Extension Organization(AREEO),
21- Cold-water Fishes Genetic and Breeding Research Center, Iranian Fisheries Science Research Institute (IFSRI), Agricultural Research Education and Extension Organization(AREEO), Yasouj,Iran.
32- Iranian Fisheries Science Research Institute (IFSRI), Agricultural Research Education and Extension Organization(AREEO),Tehran.
4Assistant professor, Aquaculture Research Center-South of IRAN, Iranian Fisheries Science Research Institute, Agricultural Research Education and Extension Organization (AREEO), Ahvaz, IRAN.
چکیده [English]
Due to the growing population of the world, the demand for fish is increasing worldwide. It seems unlikely that the increasing demand can be coordinated by increasing harvests of fish from the oceans and natural freshwater as harvesting and productivity in this area is limited. So, aquaculture remains the last hope for providing enough fish for the world, limited by land and water. Specific characteristics of aquatic species such as tolerance to different ploidy levels, external fertilization, relatively short growth period and high volume of extracted gametes have led to further genetic development in aquaculture. Biotechnology can play an essential role in improving aquaculture efficiency. The application of biotechnology to various production systems does not come without its negative effects but even still, the merits far outweigh the associated concerns because the techniques are constantly being developed, thereby reducing the negative impacts thereof. Therefore, there is a need to adopt biotechnological practices if the world is to stand any chance of achieving food security.