2گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان
3گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، خوزستان، ایران
4گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین اهواز
5عضو هیأت علمی گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان.
چکیده
به منظور بررسی اثر دما و رطوبت نگهداری بر مولفههای جوانهزنی و رشد گیاهچه سیاهدانه (Nigella sativa L.)، پژوهشی در سال 1396 در آزمایشگاه تکنولوژی بذر دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه کاملا تصادفی با چهار تکرار اجرا شد. تیمارهای آزمایش شامل رطوبت نسبی محیط در سه سطح (33، 75 و 100 درصد)، دمای نگهداری در چهار سطح (30، 35، 40 و 45 درجه سلسیوس) و مدت زمان نگهداری در چهار سطح (24، 48، 72 و 96 ساعت) و تیمار شاهد بود. نتایج نشان داد، افزایش دما و رطوبت نگهداری موجب کاهش درصد و سرعت جوانهزنی، طول و وزن خشک ریشهچه، ساقهچه و گیاهچه، شاخص طولی و وزنی قدرت و نیز موجب افزایش مدت زمان جوانهزنی و میزان هدایت الکتریکی شد. در بین تیمارهای مورد استفاده بیشترین افت شاخصهای جوانهزنی، در تیمار رطوبت نسبی 100 درصد، دمای 45 درجه سلسیوس و 96 ساعت مشاهده شد و در سطوح ملایم تیماری، خواب بذور سیاهدانه رفع شد و جوانهزنی افزایش یافت. نتایج برازش مدل رگرسیونی خطی فاکتورهای آزمایشی با شاخصهای جوانهزنی و رشد گیاهچه سیاهدانه نشان داد، همه صفات مورد بررسی به جزء متوسط زمان جوانهزنی با سه متغیر مستقل مورد بررسی در این آزمایش رابطه رگرسیونی خطی معنی-دار داشتند.
Investigation into the effects of temperature levels and relative humidity effects on Nigella (Nigella sativa L.) seed storage
نویسندگان [English]
Zeinab Savaedy1؛ Abdolmahdi Bakhshandeh2؛ seyed ata Siadat3؛ Amin Lotfi Jalal Abadi4؛ Seyed Amir Moosavi5
1Student
2Agricultural Sciences and Natural Resources University of Khuzestan
3Department of Agronomy and Plant Breeding, Faculty of Agriculture , Khouzestan agricultural and natural resources university, khouzestan, Iran
5Department of Plant production of Genetics, Khuzestan University of Agricultural Sciences and Natural Resources.
چکیده [English]
In order to study the effects of storage temperature and humidity on seed germination properties and seedling growth of (Nigella sativa L.), a factorial experiment was conducted at the seed technology laboratory of Agricultural Sciences and Natural Resources University of Khuzestan based on the randomized block design with four replications. Experimental treatments were different levels of relative humidity during storage (33, 75 and 100%), storage temperatures (30, 35, 40 and 45 oC) and storage durations (24, 48, 72 and 96 hour) and control. Results showed that increase of storage temperature and relative humidity led to lower seed germination percentage and germination rate, reduction in the root and shoot length and seedling vigor indices, while mean germination time and electrical conductivity increased. Among experimental treatments, the severe deterioration was observed at 100% relative humidity and 45 oC with the durations of 96 hour and at the medium deterioration treatments, of Nigella seeds were resealed from primary dormancy and seed germination was increased, accordingly. Fitted linear regression models by experimental treatments vs germination indices and seedling growth showed that except mean germination time of seed germination, all the traits exhibited linear relationship with three independent variables studied in this experiment.