سیبزمینی جزو مهمترین محصولات زراعی دنیا است و بعد از ذرت، گندم و برنج چهارمین محصول از نظر تولید محصول در دنیا میباشد (6). در ایران هم سیبزمینی با 5/4 میلیون تن تولید بعد از گندم، نیشکر، گوجهفرنگی و یونجه بیشترین مقدار تولید را بهخود اختصاص داده است. ضریب تبدیل انرژی در محصول سیبزمینی بسیار مطلوب میباشد و با مصرف یک واحد آب، بیشترین ماده خشک را در بین محصولات زراعی عمده کشور تولید میکند بهطوری که با استفاده از 3/1 درصد سطح زیر کشت کل اراضی کشور و حدود 5/2 درصد اراضی آبی کشور، حدود 7 درصد کل تولیدات زراعی به محصول سیبزمینی اختصاص دارد (5). متوسط عملکرد در واحد سطح سیبزمینی در کشور بسیار متغیر است و استان همدان با 43 تن در هکتار، بیشترین و استان گلستان با حدود 17 تن در هکتار، کمترین عملکرد کشور را دارا میباشند (5)
نیتروژن یکی از مهمترین عناصر غذایی مورد نیاز سیبزمینی میباشد بهطوری که رشد و تولید این گیاه بهشدت تحت تأثیر این عنصر غذایی قرار میگیرد. مقدار نیتروژن لازم در زراعت سیبزمینی بسته به هدف استفاده از محصول و نوع خاک، متغیر است. تأمین نیتروژن بهعنوان مهمترین عنصر مورد نیاز گیاهان در خاک، عمدتاً از طریق مواد آلی صورت میگیرد. در خاکهای مناطق خشک و نیمهخشک بهدلایل مختلف، مواد آلی خاک بسیار پائین است. لذا عمده نیتروژن مورد نیاز گیاه از طریق کودهای شیمیایی نیتروژنه، تأمین میشود. تأثیر این کودها بر عملکرد محصول بستگی به میزان و نحوه کود مصرفی، نوع گیاه، و خصوصیات فیزیکی و شیمیایی خاک دارد. مصرف مقدار زیاد نیتروژن، رشد ساقه و برگ را تحریک کرده و تشکیل غدهها را به تأخیر میاندازد و باعث تجمع نیترات میشود. در صورت مصرف بیش از حد نیتروژن، مقدار ماده خشک کاهش و قندهای احیایی، پروتئین و نیترات افزایش مییابند (2). مصرف تمامی کود نیتروژنه توصیهشده در اول فصل باعث آبشویی، تصعید و هدررفت آن شده و کارایی را بهشدت کاهش میدهد. همچنین مصرف بیش از نیاز کودهای نیتروژنه، باعث تجمع نیترات در بافتهای گیاهی شده و سلامتی جامعه هدف را به مخاطره میاندازد. نتایج تحقیقات نشان داده است که بین گیاهان از لحاظ توانایی تجمع نیترات در بافتهای گیاهی، اختلاف زیادی وجود دارد. سبزیجات بهخصوص سبزیجات برگی و گیاهان علوفهای از جمله گیاهانی هستند که در این زمینه بیشتر فعال میباشند. غده سیبزمینی، پیاز، هندوانه، خیار و گوجهفرنگی از این نظر در حد متوسط قرار دارند و در این مقایسه اسفناج، کاهو و چغندرقند محصولاتی هستند که نیترات کمتری در بافتهای آنها تجمع مییابد (4).
یکی از روشهایی که میتواند از هدررفت کودهای شیمیایی جلوگیری کرده و کارایی مصرف آنها را افزایش دهد، روش حد بحرانی نیترات پای بوته[1] است. با استفاده از این روش، هم میتوان میزان مصرف کودهای نیتروژنه را مدیریت کرد و هم از تجمع نیترات در بافتهای گیاهی جلوگیری بهعمل آورد.
[1]- Pre-sidedress soil nitrate test