به منظور بررسی اثر پودر سیر و دارچین بر عملکرد، فراسنجههای بیوشیمیایی و شمارش باکتریهای رودهای جوجههای گوشتی در مقایسه با آنتیبیوتیک محرک رشد، 240 قطعه جوجه گوشتی یکروزه سویه راس 308 (مخلوط دو جنس) در قالب یک طرح کاملاً تصادفی شامل 5 گروه آزمایشی، 4 تکرار و 12 مشاهده در هر تکرار به مدت 42 روز مورد آزمایش قرار گرفتند. گروههای آزمایشی شامل: اول) شاهد، دوم) 045/0 درصد آنتیبیوتیک محرک رشد فسفوفلاوومایسین، سوم) 1/0 درصد پودر سیر، چهارم) 1/0 درصد پودر دارچین و پنجم) مخلوط پودر سیر و دارچین هر کدام به میزان 05/0 درصد بودند. در هفته چهارم با مصرف 1/0 درصد پودر دارچین افزایش وزن و ضریب تبدیل بهبود یافته و در همین هفته استفاده از 1/0 درصد پودر دارچین در مقایسه با گروه شاهد، آنتیبیوتیک و مخلوط 05/0 درصد پودر سیر و 05/0 پودر دارچین، مصرف خوراک افزایش یافت. گروه حاوی 1/0 درصد پودر سیر سبب کاهش HDL و کلسترول شد. جمعیت باکتری سالمونلا در تمامی گروهها نسبت به گروه شاهد کاهش یافت. جمعیت اشریشیاکولی در گروه 1/0 درصد پودر دارچین و مخلوط پودر سیر و دارچین در مقایسه با گروه شاهد و آنتیبیوتیک بهصورت معنیداری کاهش یافت. جمعیت کلیفرم در گروه 1/0 درصد پودر سیر، 1/0 درصد پودر دارچین و مخلوط پودر سیر و دارچین نسبت به گروه شاهد و آنتیبیوتیک کاهش معنیداری داشت. نتیجه نهایی این که ، استفاده از پودر سیر و دارچین در سطح 1/0 درصد بهصورت جداگانه در جیره اثرات سودمندتری داشته و بهعنوان جایگزین مناسب آنتیبیوتیک محرک رشد، توصیه میشود.
Evaluation of Garlic and Cinnamon Powders and Antibiotic Growth Promoter on Performance, Blood Biochemical Parameters and Intestinal Microbial Population in Broilers
Department of Animal Science, Faculty of Agricultural Sciences, Malayer University, Malayer, Iran.
چکیده [English]
In order to investigate the effect of garlic and cinnamon powders on performance, biochemical parameters and intestinal bacterial counts of broilers, in comparison with antibiotic growth promoter, 240 day-old Ross 308 broiler chicks (mixed sex) were used in a completely randomized design manner with 5 treatments, 4 replicates and 12 chicks per replicate for 42 days. Experimental treatments were 1) control (corn-soybean basic diet); 2) basic diet with 0.045% Flavomycin antibiotic growth promoter; 3, ) 0.1% of garlic powder; 4, ) 0.1 of cinnamon powder and 5) consisted of the basic diet with 0.1% garlic powder, 0.1% cinnamon powder, and a mixture of garlic and cinnamon powders each at 0.05 %, respectively. In fourth week with consumption of 0.1% of cinnamon powder, weight gain and feed conversion ratio were enhanced and at the same week, using 0.1% of cinnamon powder in comparison with control, antibiotic and mixture treatments, the feed consumption was increased. Treatment containing 0.1 of garlic powder reduced the HDL and cholesterol context significantly. Salmonella population was reduced significantly in all treatments, compared with control. E.coli population was decreased in 0.1% of cinnamon powder and mixture treatments, compared with control and antibiotic groups. Coliform bacterial count was reduced significantly in 0.1% garlic powder, 0.1% cinnamon powder and mixture treatments compared with control and antibiotic groups. Based on the acquired results, use of garlic and cinnamon powders separately at 0.1% levels have beneficial impacts and could be recommended as suitable replacer to antibiotic growth promoter.