1کارشناس ارشد، گروه بیوشیمی، واحد فلاورجان، دانشگاه آزاد اسلامی، اصفهان، ایران
2استادیار ، گروه بیوشیمی، واحد فلاورجان، دانشگاه آزاد اسلامی، اصفهان، ایران
3استادیار پژوهشی بخش تحقیقات علوم دامی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اصفهان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، اصفهان ایران
چکیده
هدف از این مطالعه بررسی تأثیرسطوح مختلف ویتامین D3 بر عملکرد تولیدی مرغ تخمگذار و کیفیت زرده و همچنین سطح کوله کلسیفرول زرده تخممرغ توسط تکنیک HPLC بود؛ همچنین در این مطالعه، میزان فعالیت آنزیمهای مرغ تخمگذار از جمله پاراکسوناز، آریل استراز و میزان غلظت مالون دیآلدئید با روش اسپکتروفتومتر اندازهگیری شد. در این آزمایش از 180 عدد مرغ تخمگذار سویه شیور با طول عمر 66 تا 69 هفتهای در قالب یک طرح کاملا تصادفی با 3 تیمار، 5 تکرار و 12 مرغ در تکرار به مدت 4 هفته استفاده شد. تیمارهای آزمایشی شامل رژیم غذایی پایه با مقادیر 3300، 16500 و 33000 واحد بینالمللی ویتامین D3 به ازای هر کیلوگرم خوراک بود. برای بررسی نتایج از روش آزمون آماری دانکن استفاده شد. نتایج نشان دادکه هیچ یک از شاخصهای عملکرد تولید، تفاوت معناداری با گروه شاهد نداشتند. نتایج صفات کیفی تخممرغ نشان دادکه کیفیت تخم مرغ، زرده تخممرغ، درصد استحکام پوسته تحت تأثیر تیمارهای رژیم غذایی نبود، اما بالاترین غلظت مکمل ویتامین D3 باعث بهبود سلامتی پوسته شد و در مقایسه با گروه شاهد معنادار بود (05/0>p). همچنین میزان کوله کلسیفرول زرده تخممرغ نسبت به گروه شاهد به طور معناداری افزایش یافت (05/0>p). در فعالیت آنزیمهای پاراکسوناز و آریل استراز تغییرات معناداری در مقایسه با گروه شاهد مشاهده نشد و تفاوت معناداری در غلظت مالون دیآلدئید سرم نیز نسبت به گروه شاهد مشاهده نشد.
1Department of Biochemistry, Falavarjan Branch, Islamic Azad University, Isfahan, Iran.
2Department of Biochemistry,falavarjan Branch,Islamic Azad University,Isfahan ,Iran
چکیده [English]
The aim of this study was to investigate the effect of different levels of vitamin D3 on egg production and egg quality, as well as the level of egg yolk cholecalcipherol by HPLC technique. The spectrophotometer was measured. In this experiment, 180 laying hens with a lifespan of 66 to 69 weeks were used in a completely randomized design with 3 treatments, 5 repetitions and 12 hens in repetition for 4 weeks. The experimental treatments included a basic diet with 3300, 16500 and 33000 international units of vitamin D3 per kilogram of feed. The Duncan statistical test method was used to evaluate the results. The results showed that none of the production performance indicators differed significantly from the control group. The results of egg quality attributes showed that egg quality, egg yolk percentage and shell strength were not affected by dietary parameters, but the highest concentration of vitamin D3 supplementation improved shell health and was significant compared to the control group (P <0.05). Also, the amount of egg yolk cholecalcipherol increased significantly compared to the control group (P <0.05). No significant changes were observed in the activity of paraoxonase and arylstrase enzymes compared to the control group and no significant difference was observed in the concentration of malondialdehyde serum compared to the control group.