1محقق، بخش تحقیقات علوم دامی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، اهواز، ایران.
2محقق، بخش تحقیقات علوم زراعی و باغی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی،
3عضو هیات علمی، بخش تحقیقات علوم دامی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی،
چکیده
بقایای گیاهی کینوا شامل: دانههای شکسته، ساقهها، برگهای باقیمانده و بقایای گلآذینها دارای ارزش غذایی بالایی برای خوراک دام و طیور میباشد. این پژوهش با هدف بررسی ارزش کمی و کیفی علوفه کینوا در استان خوزستان اجرا گردید. این مطالعه بر اساس روش آماری طرح بلوکهای کامل تصادفی به روش فاکتوریل با 9 تیمار در 3 تکرار انجام گردید. تیمارها شامل سه ژنوتیپ گیاه کینوا (گیزا یک، روزادا، کیو 102) در سه مرحلهی رشد شامل شروع دانهبندی، شیری شدن دانه و رسیدگی کامل دانه بودند. نتایج نشان داد که علوفه هر سه ژنوتیپ کینوا در هر سه مرحله برداشت به لحاظ انرژی قابل متابولیسم دارای کیفیت مناسبی بودند و از نظر درصد پروتئین خام، دو ژنوتیپ گیزا یک و روزادا نسبت به ژنوتیپ کیو 102 به طور معنیداری بیشتر ) % 5 >(p بود. به طور کلی، با توجه به ترکیبات شیمیایی و ارزش غذایی به دست آمده از سه رقم گیاه کینوا، کاشت دو ژنوتیپ گیزا یک و روزادا در فصل پاییز به منظور تولید علوفه در خوزستان قابل توصیه است.
1Researcher, Animal Science Research Department, Khuzestan Agricultural and and Natural Resources Research and Education Center, AREEO, Ahwaz, Iran.
2Researcher, Crop and Horticultural Science Research Department,, Khuzestan Agricultural and and Natural Resources Research and Education Center, AREEO, Ahwaz, Iran.
3Scientific board , Animal Science Research Department,, Khuzestan Agricultural and and Natural Resources Research and Education Center, AREEO, Ahwaz, Iran.
چکیده [English]
Quinoa plant residues including of broken seeds, stems, residual leaves and the remains of flowers have a high nutritional value for livestock and poultry feed. This study was conducted to evaluate the quantitative and qualitative value of quinoa forage in Khuzestan province. This study was performed based on a factorial randomized complete block design with 9 treatments in 3 replications. Treatments were three genotypes of Quinoa (Giza1, Rosada and Q102) in three stages of growth period including of seeding start, milky seed and complete maturity. The results showed that the forages of three quinoa genotypes in three harvesting stages had good quality in terms of metabolizable energy and two genotypes of Rosada and Giza1 were significantly more than Q102 (p < 0.05) in terms of crude protein. In general, according to chemical composition and nutritional value of three cultivars of quinoa (Giza1, Rosada and Q102), planting of Giza1 and Rosada genotypes is recommended for forage production at autumn in Khuzestan province.
کلیدواژهها [English]
Quinoa, forage, chemical composition, nutritional value, Khuzestan