جلالی, امیرهوشنگ, نیکویی, علیرضا. (1400). بررسی کارایی استفاده از منابع آب و خاک در تناوبهای زراعی رایج در مناطق مختلف استان اصفهان. سامانه مدیریت نشریات علمی, 9(1), 115-126. doi: 10.22092/lmj.2021.122833
امیرهوشنگ جلالی; علیرضا نیکویی. "بررسی کارایی استفاده از منابع آب و خاک در تناوبهای زراعی رایج در مناطق مختلف استان اصفهان". سامانه مدیریت نشریات علمی, 9, 1, 1400, 115-126. doi: 10.22092/lmj.2021.122833
جلالی, امیرهوشنگ, نیکویی, علیرضا. (1400). 'بررسی کارایی استفاده از منابع آب و خاک در تناوبهای زراعی رایج در مناطق مختلف استان اصفهان', سامانه مدیریت نشریات علمی, 9(1), pp. 115-126. doi: 10.22092/lmj.2021.122833
جلالی, امیرهوشنگ, نیکویی, علیرضا. بررسی کارایی استفاده از منابع آب و خاک در تناوبهای زراعی رایج در مناطق مختلف استان اصفهان. سامانه مدیریت نشریات علمی, 1400; 9(1): 115-126. doi: 10.22092/lmj.2021.122833
بررسی کارایی استفاده از منابع آب و خاک در تناوبهای زراعی رایج در مناطق مختلف استان اصفهان
1استادیار پژوهش، بخش تحقیقات علوم زراعی-باغی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اصفهان، سازمان تحقیقات، آموزش و
2استادیار پژوهش، بخش تحقیقات اقتصادی، اجتماعی و توسعه روستایی ، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اصفهان،
چکیده
پژوهش حاضر با استفاده از اطلاعات جمعآوری شده از تناوبهای زراعی استان اصفهان از طریق پرسشنامه و تلفیق آن با مشاهدات تجربی و شاخصهای رایج انجام شد. سه ناحیه اقلیمی اصلی شامل سرد، معتدله و گرم در استان اصفهان حاکم هستند. در هر سه منطقه اقلیمی استان تناوبها غالباً کوتاه و دربرگیرنده دو یا سه محصول زراعی میباشند. کارایی استفاده از زمین در منطقه معتدله، منطقه گرم و منطقه سرد استان اصفهان به ترتیب دامنهای معادل 98-43، 95-60 و 81-50 درصد داشتند. کارایی تولید در تناوبها تابع نوع محصول بوده و غلات دانهریز مثل گندم و جو، برخی دانههای روغنی مثل کلزا و گلرنگ و وجود آیش در تناوبها، کارایی تولید تناوبها را به کمتر از 40 کیلوگرم در هرروز از تناوب کاهش دادهاند. حضور گیاهان علوفهای با عملکرد بالا (مثل ذرت علوفهای) بهویژه وقتی در ترکیب با گیاهان غدهای (مثل چغندرقند) و صیفیجات (مثل هندوانه و طالبی) در تناوب قرار میگیرند، موجب افزایش کارایی تولید تناوبها (گاهی به بیش از 200 کیلوگرم در هرروز تناوب در منطقه معتدل) میشوند. بهرهوری آب در تناوبهای زراعی هر سه منطقه استان اصفهان بهندرت به بیش از شش کیلوگرم به ازاء هر مترمکعب میرسد. افزایش تنوع محصولات زراعی در تناوبها ضروریترین اقدام در تمام مناطق اقلیمی استان محسوب میشود. تقویت جایگاه گیاهان غدهای در مناطق معتدل و گرم استان و ارتقاء جایگاه حبوبات در منطقه سرد استان نیز هم توجیه اقتصادی و هم قابلیت اجرایی دارد.
Water and Soil Productivity in the Crop Rotations Practiced in Isfahan Province
نویسندگان [English]
Amir Hooshang Jalali1؛ Alireza Nikouei2
1Assistant Professor, Horticulture Crops Research Department, Isfahan Agricultural and Natural Re-sources Research and Education Center, AREEO, Isfahan, Iran.
2Assistant Professor, Economic, Social and Extension Research Department, Isfahan Agricultural and Natural Resources Research and Education Center
چکیده [English]
Fort the purposes of this study, data were collected using a questionnaire on crop rotations in Isfahan Province alongside field observations and commonly used indices. It was found that the rotations common in all the three cold, temperate, and warm climatic zones identified in the province were often short-termed with two or three crops grown. The temperate zone, however, is characterized by 30 dominant types of rotation. Land use efficiencies of 43-98%, 60-95%, and 50-81% were recorded for the temperate, warm and cold zones, respectively. Production efficiency in the rotations was found to have declined to levels below 40 kg per rotation day depending on the type of crop grown, cultivation of small grains such as wheat and barley or certain oilseeds such as rapeseed and safflower, and fallow periods allowed between rotations. The presence of high-yield forage crops (such as fodder corn), especially when combined with tuberous crops (such as sugar beet) and summer crops (such as watermelon and honeydew melon), was found to increase the production efficiency of the rotations (sometimes to more than 200 kg day-1 in the temperate zone). Water productivity in crop rotations across the three zones rarely ever exceeded 6 kg m-3. Crop diversification in the rotations, therefore, seems to be the most urgent measure that should be taken in the three climatic zones. Finally, more extensive cultivation of tuberous crops in the temperate and warm zones as well as wider growth of pulses in the cold zones seem not only to be feasible but also economically rewarding.
کلیدواژهها [English]
Fallow, Land use efficiency, Production efficiency, Water productivity
جلالی، ا. ه.، و ع. نیکویی .1397. نقش تناوب زراعی در حفاظت از منابع آبوخاک )مطالعه موردی: دهستان دشت شهرضا(. نشریه علمی ترویجی مدیریت اراضی. جلد6، ص 95-83.
دهقان، ا.، ر. ذبیحی افروز و م. حسینی .1388. بهرهوری محصولات زراعی در ازای مصرف آب در ایران و مقایسه آن با کشورهای جهان. موسسه پژوهشهای برنامهریزی، اقتصاد کشاورزی و توسعه روستایی. وزارت جهاد کشاورزی 82 صفحه.
زارع فیضآبادی ا. 1394. تأثیر مدیریت بقایای گیاهی در نظامهای تناوبی مختلف بر عملکرد غده و خسارت کرمهای مفتولی سیبزمینی. نشریه علوم باغبانی. جلد 29، ص 593-582.
زارع فیضآبادی، ا. و م. عزیزی .1391. اثر نظامهای تناوب زراعی مختلف بر عملکرد گندم در اقلیم سرد خراسان رضوی. مجله به زراعی نهال و بذر. جلد 2، ص275-261.
سازمان هواشناسی کشوری .1399. گزارش وضع هوای استان های کشور. بولتن سالیانه آمار هواشناسی .http://metservice.ir/rain
سالمی، ح.، ا. ه. جلالی، ن. تومانیان، ع. نیکویی و م. خداقلی .1398. بررسی و تعیین نیازآبی خالص گیاهان قابل کشت در استان اصفهان بهمنظور مدیریت بهینه تقاضای آب در بخش کشاورزی. موسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی، گزارش نهایی طرح تحقیقاتی، شماره فروست 56725.
کوچکی، ع.، م. نصیری، ا. زارع فیضآبادی و م. جهانبین .1383. ارزیابی تنوع نظامهای زراعی ایران. پژوهش و سازندگی. جلد63، ص 83-70.
Asimeh, M., M. Nooripoor, H. Azadi, V. Van Eetvelde, P. Sklenička, and F. Witlox. 2020. Agricultural land use sustainability in Southwest Iran: Improving land leveling using consolidation plans. Land Use Policy. 94:1-11.
Bai, Z., T. Caspari, M.R. Gonzalez, N.H. Batjes, P. Mäder, E.K. Bünemann, R. de Goede, L. Brussaard, M. Xu, C.S.S. Ferreira, and E. Reintam. 2018. Effects of agricultural management practices on soil quality: A review of long-term experiments for Europe and China. Agriculture, Ecosystems and Environment. 265: 1-7.
Benitez, M., L.O. Shannon, and L.R. Michael. 2017. Effects on maize seedling health and associated rhizosphere micro biome. Scientific Reports. 7: 1-13.
Bennett, A.J., G.D. Bending, D. Chandler, S. Hilton, and P. Mills. 2012. Meeting the demand for crop production: the challenge of yield decline in crops grown in short rotations. Biological Reviews. 87: 52–71.
Boincean, B., and D. Dent. 2019. Crop rotation. In farming the black earth (pp. 89-124). Springer, Cham.
Chiwona-Karltun, L., M. Lemenih, M. Tolera, T. Berisso, and E. Karltun. 2017. Crop theft and soil fertility management in the highlands of Ethiopia. (https://creativecommons.org/licenses/by-nd/4.0/).
De Martonne, E .1925. Traité de Géographie Physique, Vol I: Notions generals, climate, hydrography. Geography Review. 15(2):336–337
Han, E., T. Kautz, U. Perkons, D. Uteau, S. Peth, N. Huang, R. Horn, U. Kopke. 2015. Root growth dynamics inside and outside of soil bio pores as affected by crop sequence determined with the profile wall method. Biology and Fertility of Soils. 51, 847-856.
Jones, O.R., and T. Popham. 1997. Cropping and tillage systems for dryland grain production. Agronomy Journal. 89: 222-232.
Mahal, N.K., M.J. Castellano, and F.E. Miguez. 2018. Conservation agriculture practices increase potentially mineralizable nitrogen: a meta-Analysis. Soil Science Society of America Journal, 82: 1270–1278.
Renwick, L.L., T.M. Bowles, W. Deen, and A.C. Gaudin. 2019. Potential of Increased Temporal Crop Diversity to Improve Resource Use Efficiencies: Exploiting Water and Nitrogen Linkages. In Agroecosystem Diversity (pp. 55-73). Academic Press.
Selim, M. 2019. A review of advantages, disadvantages and challenges of crop Rotations. Egyptian Journal of Agronomy. 41:1-10.
Tomar, S., and A. Tiwar. 1990. Production potential and economics of different crop sequences. Indian Journal Agronomy. 32: 30-35.
Yamori, W. 2016. Photosynthesis and respiration. In Plant factory (pp. 141-150). Academic Press.
Zhao, J., Y. Yang, K. Zhang, J. Jeong, Z. Zeng, and H. Zang. 2020. Does crop rotation yield more in China? A meta-analysis. Field Crops Research. 245:107659.