نعمتی, ذبیح اله, ولایتی, حسن. (1399). مروری بر ارتباط بین تغذیه و عوامل بیماریزا بر سلامتی زنبور عسل. سامانه مدیریت نشریات علمی, 11(20), 21-32. doi: 10.22092/hbsj.2020.122678
ذبیح اله نعمتی; حسن ولایتی. "مروری بر ارتباط بین تغذیه و عوامل بیماریزا بر سلامتی زنبور عسل". سامانه مدیریت نشریات علمی, 11, 20, 1399, 21-32. doi: 10.22092/hbsj.2020.122678
نعمتی, ذبیح اله, ولایتی, حسن. (1399). 'مروری بر ارتباط بین تغذیه و عوامل بیماریزا بر سلامتی زنبور عسل', سامانه مدیریت نشریات علمی, 11(20), pp. 21-32. doi: 10.22092/hbsj.2020.122678
نعمتی, ذبیح اله, ولایتی, حسن. مروری بر ارتباط بین تغذیه و عوامل بیماریزا بر سلامتی زنبور عسل. سامانه مدیریت نشریات علمی, 1399; 11(20): 21-32. doi: 10.22092/hbsj.2020.122678
مروری بر ارتباط بین تغذیه و عوامل بیماریزا بر سلامتی زنبور عسل
1گروه آموزشی علوم دامی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی اهر، دانشگاه تبریز
2گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی اهر، دانشگاه تبریز
چکیده
کاهش سلامت زنبور عسل تحت تاثیر برهم کنشهای متعدد میان عوامل مختلف تنشزای محیطی میباشد که از جمله مهمترین این عوامل کمبودهای گیاهی، انگلها و سایر عوامل بیماریزا میباشد. تغذیه ضعیف زنبورعسل میتواند اثرات منفی بیماریهای عفونی ویروسی و قارچی بر زنبور را تشدید کند و برعکس . این انگلها و عوامل بیماریزا میتوانند فیزیولوژی تغذیهای زنبور را به طور زیانآور تحت تاثیر قراردهند. رابطه موثری بین ایمنی گروهی و فردی با وضعیت تغذیه کلنی وجود دارد. انگل واروآ چنین رابطه ای را با کاهش سطح تغذیه، کاهش کارکرد ایمنی فردی و انتقال ویروس بدتر می کند. همچنین برهمکنش مضر و بالقوهای بین تغذیه ضعیف زنبور و بیماریهای عفونی آن وجود دارد که ممکن است کاهش سلامت زنبور را به دنبال داشته باشد. پیشنهاد میشود در مبارزه با چالشهای سلامتی زنبور، بهبود مقاومت تغذیهای زنبورها مدنظر باشد؛ چنین روشی میتواند زنبورها را از دیگر عوامل تنشزای محیطی مانند عوامل عفونی و بیماریزا محافظت کند. به منظور ایجاد مقاومت تغذیه ای می توان به کمک برنامه های حفاظتی و اصلاحی کمیت و تنوع گیاهی طبیعت را برای زنبور غنی سازی نمود و از مکمل های غذایی برای رفع کمبود نیاز غذایی آنها بهره جست.
A review on the relationship between nutrition and disease in Honey bee (Apis mellifera) health
نویسندگان [English]
zabihollah Nemati1؛ Hasan Velayati2
1Department of Animal science, Ahar Faculty of Agriculture and natural resources, University of Tabriz.
2university of Tabriz
چکیده [English]
Bee health is affected by the interactions between various environmental stressors, the most important of which are plant deficiencies, parasites and other pathogens. Poor bee nutrition can exacerbate the negative effects of viral and fungal infectious diseases on bees, and in contrast, these parasites and pathogens can adversely affect the physiology of bee nutrition. There is an effective relationship between social and individual immunity and colonic nutrition. The varroa parasite worsens this relationship by reducing nutritional levels, reducing individual immune function, and transmitting the virus. There is also a potentially harmful interaction between poor bee nutrition and infectious diseases that may lead to reduced bee health. In the fight against bee health challenges, it is recommended to consider improving the nutritional resistance of bees; such a method can protect bees from other environmental stressors such as infectious and pathogens. In order to create nutritional resistance, nature and plant diversity can be enriched for bees with the help of protection and correction programs, and food supplements can be used to meet their nutritional deficiencies.