1گروه گیاهان دارویی موسسه آموزش عالی غیرانتفاعی جهاد دانشگاهی کرمانشاه، کرمانشاه، ایران.
2دانشیار گروه کشاورزی دانشگاه پیام نور، تهران، ایران
3گروه کشاورزی دانشگاه پیام نور، تهران، ایران
4دانشجوی گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده علوم تغذیهای و صنایع غذایی، دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه، کرمانشاه، ایران
چکیده
زیره و ژله رویال ازجمله مواد دارویی مورد استفاده در طب ایرانی هستند به گونهای که زیره منبع بسیار مناسبی از آهن، منگنز، پتاسیم و روی است و تا به امروز، هیچگونه عوارض جانبی از مصرف زیره گزارش نشده است. از طرفی ژله رویال در طب سنتی مورد استفاده قرارگرفته و دارای فعالیتهای ضد باکتریایی، ضد سرطان و آنتیاکسیدان است. بنابراین میتوان از این دو ترکیب طبیعی در علم صنایع غذایی و دارویی استفاده نمود. پس از استخراج عصارههای آبی زیره سبز و ژله رویال به منظور تعیین خصوصیات ضد باکتریایی آزمایش در پنج تکرار و هشت غلظت به همراه کنترل مثبت (کلروتتراسایکلین) انجام گرفت و از محیط کشت مولار هینتون آگار در چهار غلظت (32، 64، 128 و 256 میلیگرم بر میلیلیتر) برای تعیین [1]MBC و MIC[2] استفاده گردید. سپس برای تعیین هاله، روش انتشار دیسک انجام شد. نتایج نشان داد باکتریهای گرم مثبت دارای حساسیت نسبت به هر دو عصاره زیره سبز و ژله رویال در غلظتهای بالاتر از 64 میلیگرم بر میلیلیتر بود و حساسیت بیشتر نسبت به زیره سبز مشاهده گردید. همچنین بیشتر اثر ضد باکتریایی در غلظت 256 میلیگرم بر میلیلیتر و علیه باکتری Staphylococcusaureusمشاهدهگرید اما باکتری گرم منفی نسبت به هر دو عصاره مقاومت نشان دادند.
1Department of Medicinal Plants, Kermanshah ACECR Institute of Higher Education, Kermanshah, Iran.
2Department of Agriculture, Payame Noor University, Tehran, Iran
3Department of Agriculture, Payame Noor University, Tehran, Iran
4Student Research Committee, Department of Food Science and Technology, School of Nutritional Sciences and Food Technology, Kermanshah University of Medical Sciences, Kermanshah, Iran
چکیده [English]
Cuminum cyminum and royal jelly are the medicines that used in Iranian traditional medicine and Cuminum cyminum is an excellent source of iron, manganese, potassium, zinc and to date, no adverse effects have been reported. On the other hand royal jelly is used in traditional medicine and has antibacterial, anticancer and antioxidant activities. Therefore, these two natural compounds can be used in the food and pharmaceutical industry. The antibacterial properties of the experiment were performed in 5 repetitions and 9 concentrations with positive control (chlorotrasycline) and the MUELLER-HINTON agar was used in four dilutions (32, 64, 128 and 256 mg/ml) to determine MBC[1] and MIC[2]. Then, disk diffusion method was used to determine size of bacterial growth. The results showed that Gram-positive bacteria were sensitive to both Cuminum cyminum and royal jelly extracts at concentrations above 64 mg / ml and more sensitivity was observed to Cuminum cyminum.. Also the highest antibacterial effect was observed at 256 mg/ml against Staphylococcus aureus but gram-negative bacteria were resistant to both extracts.
کلیدواژهها [English]
Cuminum cyminum, Royal jelly, Gram-positive bacteria, Gram-negative bacteria