سپهداری, ابوالفضل, نجار لشگری, سلطنت, باباعلیان, علیرضا, حقیقی, مسعود, محسنی, محمود. (1399). پایش و ارزیابی عوامل خطر محیطی و مدیریتی مؤثر در بروز برخی از بیماریهای ویروسی خاص در مرکز تولید ماهی قزلآلای رنگینکمان SPF. سامانه مدیریت نشریات علمی, 4(بهار و تابستان 99), 13-24.
ابوالفضل سپهداری; سلطنت نجار لشگری; علیرضا باباعلیان; مسعود حقیقی; محمود محسنی. "پایش و ارزیابی عوامل خطر محیطی و مدیریتی مؤثر در بروز برخی از بیماریهای ویروسی خاص در مرکز تولید ماهی قزلآلای رنگینکمان SPF". سامانه مدیریت نشریات علمی, 4, بهار و تابستان 99, 1399, 13-24.
سپهداری, ابوالفضل, نجار لشگری, سلطنت, باباعلیان, علیرضا, حقیقی, مسعود, محسنی, محمود. (1399). 'پایش و ارزیابی عوامل خطر محیطی و مدیریتی مؤثر در بروز برخی از بیماریهای ویروسی خاص در مرکز تولید ماهی قزلآلای رنگینکمان SPF', سامانه مدیریت نشریات علمی, 4(بهار و تابستان 99), pp. 13-24.
سپهداری, ابوالفضل, نجار لشگری, سلطنت, باباعلیان, علیرضا, حقیقی, مسعود, محسنی, محمود. پایش و ارزیابی عوامل خطر محیطی و مدیریتی مؤثر در بروز برخی از بیماریهای ویروسی خاص در مرکز تولید ماهی قزلآلای رنگینکمان SPF. سامانه مدیریت نشریات علمی, 1399; 4(بهار و تابستان 99): 13-24.
پایش و ارزیابی عوامل خطر محیطی و مدیریتی مؤثر در بروز برخی از بیماریهای ویروسی خاص در مرکز تولید ماهی قزلآلای رنگینکمان SPF
1مؤسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران
2مرکز تحقیقات ماهیان سردآبی، مؤسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تنکابن، ایران
3اداره کل دامپزشکی استان مازندران، اداره بهداشت و مدیریت بیماریهای آبزیان، ساری، ایران
4مرکز تحقیقات ماهیان سردآبی، مؤسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تنکابن، ایران.
5مؤسسه تحقیقات بین المللی تاسماهیان دریای خزر، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، رشت، ایران.
چکیده
این پژوهش به منظور پایش و ارزیابی عوامل خطر محیطی و مدیریتی مؤثر در بروز برخی از بیماریهای ویروسی خاص در مرکز تولید ماهی قزلآلای رنگینکمان عاری از عوامل بیماریزای خاص (SPF) انجام شده است. به همین منظور فاکتورهای فیزیکی، شیمیایی و میکروبی آب ورودی و خروجی سالن قرنطینه درمرکز تحقیقات ماهیان سردآبی کشور- تنکابن نظیر اکسیژن، دما، pH، نیتریت، نیترات، آمونیوم، آمونیاک و کل باکتریها به مدت 6 ماه از اردیبهشت تا مهر 1396 بر اساس روشهای استاندارد مورد سنجش قرار گرفتند. همچنین ماهیان موجود در سالن قرنطینه جهت بررسی احتمال آلودگی به ویروسهای IPN، IHN و VHS نمونهبرداری شدند. نتایج بررسیها نشان داد که میانگین دما، اکسیژن محلول، pH، نیتریت، نیترات، آمونیوم، آمونیاک و کل باکتریهای آب ورودی سالن قرنطینه بهترتیب 17 درجهسانتیگراد، 32/8 میلیگرم بر لیتر، 98/8، 003/0 میلیگرم بر لیتر، 10/3 میلیگرم بر لیتر، 09/0 میلیگرم بر لیتر، 08/0 میلیگرم بر لیتر و 50/90 واحد کلنی در میلیلیتر و آب خروجی بهترتیب 59/17 درجهسانتیگراد، 20/8 میلیگرم بر لیتر، 18/8، 04/0 میلیگرم بر لیتر، 74/3 میلیگرم بر لیتر، 09/0 میلیگرم بر لیتر، 08/0 میلیگرم بر لیتر و 50/784 واحد کلنی در میلیلیتر بوده است. یافتههای این پژوهش گویای آن است که در مدیریت تولید قزلآلای رنگینکمان عاری از عوامل بیماریزای خاص از مرحله پیشمولد تا مولد در سالن قرنطینه مرکز تحقیقات ماهیان سردآبی کشور- تنکابن، جلوگیری از ورود عوامل بیماریزا مورد توجه قرار گرفته است.
Monitoring and evaluation of environmental and directory risk factors affecting the occurrence of certain specific viral diseases at the SPF center of rainbow trout in Iran
1Iranian Fisheries Science Research Institute, Agricultural Research Education and Extension Organization, Tehran, Iran
22Cold-water Fishes Research Center (CFRC), Iranian Fisheries Science Research Institute, Agricultural Research Education and Extension Organization, Tonekabon, Iran
3Veterinary Administration Mazandaran Province, Department of Health and Aquatic Disease Management, Sari, Iran.
4Cold-water Fishes Research Center, Iranian Fisheries Science Research Institute, Agricultural Research Education and Extension Organization, Tonekabon, Iran.
5Caspian Sea International Sturgeon Research Institute, Agricultural Research Education and Extension Organization, Rasht, Iran.
چکیده [English]
The aim of this study was to monitor and evaluate the environmental and directory risk factors affecting the occurrence of some specific viral diseases in the region in the region of establishing a large-scale project of rainbow trout production of specific pathogens free (SPF) in the country in order to achieve the guidelines for managing and reducing the risks assessed in the pre-quarantine hall and the SPF center. For this purpose, after completing the questionnaire of physical and chemical indicators of pre-quarantine water inlet and outlet such as oxygen, temperature, pH, nitrite, nitrate, ammonium, ammonia and total bacteria were measured for 6 months from May to October 2017 according to the standard method. Also fish in the pre-quarantine hall were sampled to check for the possibility of infection with IPN, IHN and VHS viruses. The results showed that the average temperature, soluble oxygen, pH, nitrite, nitrate, ammonium, ammonia and total count water of the pre-quarantine hall entrance were respectively 17±1.55°C, 8.32±0.65 mg/l, 8.98±0.37 mg/l, 0.003±0.000 mg/l, 3.10±0.71 mg/l, 0.09±0.10 mg/l, 0.08±0.09 mg/l and 90.50±86.58 colony units per ml and outlet water were respectively 17.59±1.46°C, 8.20±0.62 mg/l, 8.18±0.35 mg/l, 0.040±0.040 mg/l, 3.74±1.14 mg/l, 0.09±0.07 mg/l, 0.08±0.07 mg/l and 784.50±1329.95 colony units per ml. The findings of this study indicate that in the process of producing rainbow trout of Specific Pathogens Free (SPF) from pre-breeder to breeder stage in pre-quarantine hall, there has been avoidance the entry of pathogens. And fluctuations in the physical and chemical indicators of water during the breeding period, the lack of a central oxygen generator, problems with the aeration system and the low flow of incoming water were identified as risk factors.