یزدانپناه گوهرریزی, لاله, ذریه زهرا, سید جلیل ابراهیم, شریف پور, عیسی. (1399). باکتریهای بیماریزای مشترک و قابل انتقال میان آبزیان و انسان. سامانه مدیریت نشریات علمی, 4(بهار و تابستان 99), 1-12.
لاله یزدانپناه گوهرریزی; سید جلیل ابراهیم ذریه زهرا; عیسی شریف پور. "باکتریهای بیماریزای مشترک و قابل انتقال میان آبزیان و انسان". سامانه مدیریت نشریات علمی, 4, بهار و تابستان 99, 1399, 1-12.
یزدانپناه گوهرریزی, لاله, ذریه زهرا, سید جلیل ابراهیم, شریف پور, عیسی. (1399). 'باکتریهای بیماریزای مشترک و قابل انتقال میان آبزیان و انسان', سامانه مدیریت نشریات علمی, 4(بهار و تابستان 99), pp. 1-12.
یزدانپناه گوهرریزی, لاله, ذریه زهرا, سید جلیل ابراهیم, شریف پور, عیسی. باکتریهای بیماریزای مشترک و قابل انتقال میان آبزیان و انسان. سامانه مدیریت نشریات علمی, 1399; 4(بهار و تابستان 99): 1-12.
باکتریهای بیماریزای مشترک و قابل انتقال میان آبزیان و انسان
1مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی کرمان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج وزارت جهاد کشاورزی، تهران، ایران
2مؤسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج وزارت جهاد کشاورزی ، تهران، ایران
چکیده
با افزایش تولید و مصرف محصولات آبزی پروری، احتمال ایجاد عفونتها و بیماریهای قابل انتقال میان انسان و دام نیز افزایش مییابد. برخی از عوامل بیماریزای بدست آمده از ماهی، صدف و سایر آبزیان که از طریق زخمهای باز قابلیت انتقال میان انسان و دام را دارند عبارتند از:Aeromonas hydrophila ،Edwardsiella tarda ،Mycobacterium marinum،Streptococcus iniae ، Vibrio vulnificus، Yersinia rukeri،Vibrio damselaو تعدادی دیگر ازعوامل بیماریزا. اینگونه عوامل بیماریزا همه بومی محیط زیست آبزیان بوده و پس از ورود به بدن باعث ایجاد بیماری میشوند. این باکتریهای فرصت طلب، انسان را آلوده مینمایند و بیماریهای ناشی از آنها بطور انفرادی و یا در افراد مبتلا به نقص ایمنی توسعه مییابند. اغلب این عفونتها در ماهی باعث بیماری نمیشوند اما میتوانند در انسان بیماری های مهمی را ایجاد نمایند. شیوع این عوامل بیماریزا اغلب به عوامل مدیریتی مانند عدم رعایت نکات بهداشتی، کیفیت و کمیت بد مواد غذایی موجود در آب و تراکم بالای انبارهای نگهداری مواد غذائی مربوط میشود که میتواند بارهای میکروبی را در سطح خارجی و محیط زندگی ماهی افزایش دهد. ماهیهای آلوده این توانایی را دارند که عفونت را به انسان منتقل کنند. این بررسی، گزارشی از بیماریهای زئونوز میان انسان و آبزیان در سرتاسر جهان بوده و راههای انتقال آنها را به انسان نشان میدهد.
Common and transmissible bacterial between aquatic and human
نویسندگان [English]
laleh Yazdanpanah1؛ Jalil ebrahim Zorriehzahra2؛ Essa Sharifpour2
1Department of Animal Science Research. Agricultural and Natural Recourses Research and Education Center. Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO).
22Iranian Fisheries Science Research Institute (IFSRI), Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO), Tehran, Iran
چکیده [English]
As the production and consumption of aquaculture products increase, so does the risk of diseases transmitted between humans and aquatic animals. Some pathogens derived from fish, oysters and other aquatic animals that can be zoonotic through open wounds include Aeromonas hydrophila, Edwardsiella tarda, Mycobacterium marinum, Streptococcus iniae, Vibrio vulnificus, Yersinia rukueri, Vibrio damsela and other pathogens. These pathogens are all native to the aquatic environment and cause disease after entering the body. These opportunistic bacteria infect humans, and the diseases that result from them develop individually or in people with immunodeficiency. Most of these infections in fish do not cause disease, but they can cause serious illness in humans. The prevalence of these pathogens is often related to management factors such as the quality and quantity of food in the water and the high density of storage, which can increase microbial loads on the external surface and living environment of the fish. As a result, infected fish can transmit the infection to humans. This review shows a report of Aquatic zoonotic diseases around the world and ways to transmit them to humans.