نکوئی فرد, علی, خضری, محمد, صیدگر, مسعود. (1398). مطالعه برخی از شاخصهای آلودگی باکتریایی آب دریاچه مخزنی حسنلو جهت امکان سنجی پرورش ماهی در قفس. سامانه مدیریت نشریات علمی, 3(پائیز و زمستان 98), 75-88.
علی نکوئی فرد; محمد خضری; مسعود صیدگر. "مطالعه برخی از شاخصهای آلودگی باکتریایی آب دریاچه مخزنی حسنلو جهت امکان سنجی پرورش ماهی در قفس". سامانه مدیریت نشریات علمی, 3, پائیز و زمستان 98, 1398, 75-88.
نکوئی فرد, علی, خضری, محمد, صیدگر, مسعود. (1398). 'مطالعه برخی از شاخصهای آلودگی باکتریایی آب دریاچه مخزنی حسنلو جهت امکان سنجی پرورش ماهی در قفس', سامانه مدیریت نشریات علمی, 3(پائیز و زمستان 98), pp. 75-88.
نکوئی فرد, علی, خضری, محمد, صیدگر, مسعود. مطالعه برخی از شاخصهای آلودگی باکتریایی آب دریاچه مخزنی حسنلو جهت امکان سنجی پرورش ماهی در قفس. سامانه مدیریت نشریات علمی, 1398; 3(پائیز و زمستان 98): 75-88.
مطالعه برخی از شاخصهای آلودگی باکتریایی آب دریاچه مخزنی حسنلو جهت امکان سنجی پرورش ماهی در قفس
مرکز تحقیقات آرتمیای کشور، موسسه تحقیقات علوم شیلاتی ایران، سازمان توسعه، آموزش و ترویج کشاورزی، ارومیه، ایران
چکیده
آلودگیهای باکتریایی وارد شده به محیط های آبی میتوانند سلامت شناگران، قایقرانان، گردشگران، ماهیگیران، پرورش دهندگان ماهی در قفس و نیز تولید و کیفیت غذاهای آبزی را با خطر مواجه کنند. در تحقیق حاضر برخی از شاخصهای آلودگی باکتریایی آب دریاچه مخزنی حسنلو جهت امکان سنجی پرورش ماهی در قفس بهطور ماهیانه در ایستگاههای مختلف (ایستگاههای ۱، ۲ و ۳ واقع در ساحل جنوبی سد یعنی روستاهای مجاور با حسنلو، ایستگاه 4 واقع در خروجی سد، ایستگاههای ۵، ۶ و ۷ واقع در ساحل شمالی سد یا جاده مهاباد – ارومیه، ایستگاه 8 واقع در وسط دریاچه که محل استقرار قفسهای پرورش ماهی قزل آلای رنگین کمان بود و ایستگاه ۹ در ورودی رودخانه گدار) در طول سال ۱۳۹۷ مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان دهنده افزایش میزان آلودگی کلیفرم کل، کلیفرم مدفوعی و E. coli در فصول گرم سال بود. مقدار بار میکروبی در ایستگاه بالا دست یعنی ایستگاه ۹ (ورودی رودخانه) و نیز ایستگاه ۱ (منطقه روستایی) بیشتر از ایستگاه های میانه و تاج سد مخزنی حسنلو بود. میانگین شاخصهای میکروبی در سد حسنلو نشان داد که در صورتی که سایر عوامل زیستی و غیر زیستی در محدوده زیست اقتصادی ماهیان پرورشی باشد، این سد برای بهرهبرداریهای شیلاتی نظیر صید و پرورش شاه میگوی آب شیرین مناسب است، اما در مورد پرورش صدف خوراکی و حیات آبزیان و پرورش در قفس بایستی احتیاط لازم را اتخاذ نمود. لذا پیشنهاد میشود برنامههای مدیریتی و نظارتی با همکاری تمام دستگاههای مربوطه جهت ممانعت و یا کاهش ورود انواع آلایندهها به این آبها اتخاذ گردد تا بتوان در آینده از پتانسیل بالقوه سد حسنلو در جهت توسعه تولید سایر آبزیان در این حوزه در جهت کاهش تلاش صیادی در بدنههای آبی کشور و تولید پایدار و اشتغالزایی در منطقه بهره برد.
Studying of Some Bacterial Contamination Characteristics of Hassanlu Reservoir Lake for Fish Cage Culture
نویسندگان [English]
Ali Nekuiefard؛ Mohammad Khezri؛ Seidgar Masoud
Research Deputy of National Artemia Research Center,urmieh-IRAN
چکیده [English]
Microbial contaminants entering the aquatic environments can endanger the health of swimmers, sailors, tourists, fishermen, fish cage culture personnel, as well as the production and quality of aquatic food. In the present study, some bacterial contamination characteristics of Hassanlu Reservoir Lake were investigated for fish cage culture monthly at different sites (stations 1, 2 and 3: the south shore of the lake / the villages adjacent to Hasanlu; station 4: the dam’s exit; stations 5, 6 and 7: the north shore of the lake / the Mahabad-Urmia road; station 8: the middle of the lake where cage culture of rainbow trout were installed; and station 9: the mouth of the Godar River) during April 2017 to March 2018. The results showed an increase in total and fecal coliforms as well as E. coli contamination in seasons with higher temperature. The amount of microbial load in the upstream station – station 9- (river inlets) and also the station 1 (rural area) were greater than the middle and crown stations of the Hasanlu reservoir lake. The microbial indices of Hassanlou lake indicated that if other biological and non-biological factors are in the range of bio-economic life of cultured fish, it would be suitable for fisheries exploitation such as catching and culturing of narrow-clawed crayfish (Astacus leptodactylus), however, caution should be exercised about culturing of edible oysters and aquatic life and cage culture. Therefore, it is suggested that management and monitoring programs be adopted with the cooperation of all relevant agencies to prevent or reduce the entry of various pollutants into these water bodies so that in the future the potential of Hasanlu Lake to develop other aquaculture production, and to reduce fishing pressure in water bodies as well as to help sustainable production and job creation in the region.
کلیدواژهها [English]
Aquaculture, Cage culture, Environmental condition, Microbial quality, Hassanlu Reservoir Lake