پژوهشکده آبزی پروری آبهای داخلی ، موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، بندرانزلی، ایران
چکیده
اردک ماهی (Esox lucius)یکی از گونه های بومی تالاب انزلی است و به علت گوشت مطبوعی که دارد از دیرباز مورد توجه مردم قرار گرفته است. این مطالعه به منظور بررسی میزان تجمع و مقایسه غلظت مواد آلاینده فلزات سنگین سرب و کروم دربافت خوراکی عضله اردک ماهی در سه ایستگاه (غرب، مرکزی, شرق ) از تالاب انزلی صورت پذیرفت. دراین تحقیق بصورت تصادفی از هر ایستگاه 10 نمونه ماهی در اوزان 370 گرم و میانگین سنی 3 سال به روش صید با تور گوشگیر در فصول بهار- تابستان صید شد . اندازه گیری غلظت عناصر سنگین با کمک دستگاه جذب اتمی شعله انجام شد. نتایج این تحقیق نشان داد میانگین غلظت فلز سرب در اردک ماهی تالاب غرب، مرکزی و شرق به ترتیب برابر 52/0، 45/49،0/0 میکروگرم بر گرم وزن خشک، میانگین غلظت فلز کروم در اردک ماهی تالاب غرب، مرکزی و شرق به ترتیب 08/0 ،14/0، 9/0 میکروگرم برگرم وزن خشک مشاهده شد. در این مطالعه غلظت سرب و کروم در بافت عضله اردک ماهی بین ایستگاههای مورد مطالعه اختلاف معنی داری نداشت (05/ 0P>). نتایج این تحقیق با استاندارد های سازمان غذا و داروی آمریکا(FDA) و استاندارد سازمان بهداشت جهانی (WHO) مقایسه شد. نتایج بدست آمده نشان داد که میزان سمیت فلز سرب از نظر استاندارد FDA پایین تر از حد مجاز، از نظر استاندارد (WHO) در خط مرزی و نزدیک به حد مجاز بوده و میزان سمیت فلز کروم از نظر هر دو استاندارد جهانی پایین تر از حد مجاز می باشد. بنابراین مصرف اردک ماهیان با وزن زیر 5/0 کیلوگرم در تالاب انزلی از حیث بهداشتی برای مصارف انسانی مناسب بوده و فاقد عوارض جانبی است.
Measuring and comparing the concentrations of the heavy metals lead and chromium in the edible muscle tissue of Pike perch (Esox lucius) International Anzali Wetland
نویسندگان [English]
mina ahmadi؛ Aliasghar Khanipour
Inland Water Aquaculture Research center
چکیده [English]
Pike (Esox lucius) is a native species in Anzali wetland and because of its flesh it has been interested to people for a long time. This study was done to compare the rate of accumulation and concentration of pollutants, heavy metals such as lead and chromium in edible muscle tissue of pike at three stations (West, Central, and East) of Anzali wetland. In this study, fishes were randomly caught in the number of 10 from each station in standard weights by gill nets. After removal of the tissue samples, for chemical digestion true mixed acid digestion (HNO3 / HCLO4) was performed on samples. Heavy metal concentrations were measured using flame atomic absorption spectrophotometer. The results showed that the average concentration of lead metal in the Catfish were 0.52, 0.45 and 0.49 μg/g dry weight and the average concentration of chromium metal in the Catfish 0.08, 0.14 and 0.09 μg/g dry weight were observed for West, Center and East of Wetland, respectively. In this study, concentrations of lead and chromium in edible muscle tissue pike did not show significant difference between stations (P>0.05). The lead and chromium standards in American Food and Drug Administration (FDA), World Health Organization (WHO) were compared. The results showed that compared with the standard WHO= 0.5 toxicity of lead in samples of West wetland was observed more than permissible limit that this could be a warning of a threat to the health of these fish in vulnerable groups of society.