واعظی, بهروز, روستایی, مظفر, مهربان, اصغر, محمدی, رحمت اله, قوجق, حسن, حسین پور, طهماسب, احمدی, علی, گوهرگانی, جعفر, دری, محبوبه, خیرگو, معصومه, خانی زاد, عباس, هوشیار, رحیم, مرادی, علی, حبیبی شرف آباد, زهره. (1398). بهدان، رقم جو مناسب برای کشت در مناطق گرمسیر و نیمه گرمسیرکشور. سامانه مدیریت نشریات علمی, 8(2), 237-249. doi: 10.22092/rafhc.2020.122282.1147
بهروز واعظی; مظفر روستایی; اصغر مهربان; رحمت اله محمدی; حسن قوجق; طهماسب حسین پور; علی احمدی; جعفر گوهرگانی; محبوبه دری; معصومه خیرگو; عباس خانی زاد; رحیم هوشیار; علی مرادی; زهره حبیبی شرف آباد. "بهدان، رقم جو مناسب برای کشت در مناطق گرمسیر و نیمه گرمسیرکشور". سامانه مدیریت نشریات علمی, 8, 2, 1398, 237-249. doi: 10.22092/rafhc.2020.122282.1147
واعظی, بهروز, روستایی, مظفر, مهربان, اصغر, محمدی, رحمت اله, قوجق, حسن, حسین پور, طهماسب, احمدی, علی, گوهرگانی, جعفر, دری, محبوبه, خیرگو, معصومه, خانی زاد, عباس, هوشیار, رحیم, مرادی, علی, حبیبی شرف آباد, زهره. (1398). 'بهدان، رقم جو مناسب برای کشت در مناطق گرمسیر و نیمه گرمسیرکشور', سامانه مدیریت نشریات علمی, 8(2), pp. 237-249. doi: 10.22092/rafhc.2020.122282.1147
واعظی, بهروز, روستایی, مظفر, مهربان, اصغر, محمدی, رحمت اله, قوجق, حسن, حسین پور, طهماسب, احمدی, علی, گوهرگانی, جعفر, دری, محبوبه, خیرگو, معصومه, خانی زاد, عباس, هوشیار, رحیم, مرادی, علی, حبیبی شرف آباد, زهره. بهدان، رقم جو مناسب برای کشت در مناطق گرمسیر و نیمه گرمسیرکشور. سامانه مدیریت نشریات علمی, 1398; 8(2): 237-249. doi: 10.22092/rafhc.2020.122282.1147
بهدان، رقم جو مناسب برای کشت در مناطق گرمسیر و نیمه گرمسیرکشور
1مربی، پردیس تحقیقات و آموزش کشاورزی گچساران و سایت ملی دیم، مرکز تحقیقات آموزش کشاورزی و منابع طبیعی کهگیلویه و بویر احمد، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، یاسوج، ایران.
2دانشیار، موسسه تحقیقات کشاورزی دیم کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، مراغه، ایران.
3استادیار، مرکز تحقیقات آموزش کشاورزی و منابع طبیعی اردبیل، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، مغان، ایران.
4محقق، مرکز تحقیقات آموزش کشاورزی و منابع طبیعی گلستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، گنبد، ایران.
5استادیار، مرکز تحقیقات آموزش کشاورزی و منابع طبیعی لرستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، خرم آباد، ایران.
6محقق، موسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران.
7مربی، مرکز تحقیقات آموزش کشاورزی و منابع طبیعی کردستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، سنندج، ایران.
8محقق، مرکز تحقیقات آموزش کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجان غربی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، ارومیه، ایران.
9محقق، مدیریت جهاد کشاورزی گچساران، سازمان جهاد کشاورزی کهگیلویه و بویراحمد، وزارت جهاد کشاورزی، یاسوج، ایران.
10محقق، مدیریت هماهنگی ترویج کهگیلویه و بویراحمد، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، یاسوج، ایران.
چکیده
رقم جو بهدان با شجره Soufara-02/3/RM1508/Por//Wi2269/4/Hml-02-ArabiAbiad//ER/Apm در سال زراعی 87-1386 در قالب خزانه بینالمللی (IBYT-LRA-M) از طریق مرکز تحقیقات بین المللی کشاورزی در مناطق خشک (ایکاردا) دریافت و در ایستگاه تحقیقات کشاورزی گچساران ارزیابی گردید و عملکرد آن 49 درصد بیشتر از رقم ایذه بود. در آزمایش ارزیابی مقدماتی ایستگاهی مقایسه عملکرد در سال 88-1387 نسبت به ارقام شاهد ایذه و ماهور بهترتیب 64 و 34 درصد، در آزمایش مقایسه عملکرد مقدماتی سراسری در سال 89-1388 نسبت به میانگین دو شاهد ماهور و ایذه 13 درصد، در آزمایش مقایسه عملکرد پیشرفته در سال 90-1389 نسبت به ارقام شاهد ماهور و خرم بهترتیب 3 و 7 درصد عملکرد دانه بیشتری تولید نمود. میانگین عملکرد دانه رقم بهدان در آزمایش یکنواخت سراسری سالهای 93-1390 به میزان 3986 کیلوگرم در هکتار و میانگین عملکرد ارقام شاهد ماهور و خرم در مدت مشابه به ترتیب 3875 و 3761 کیلوگرم در هکتار بود. رقم بهدان در آزمایش تحقیقی-ترویجی سال 94-1393 در دو منطقه دشت امامزاده جعفر و باشت نسبت به ارقام شاهد ماهور و خرم 10 و 7 درصد عملکرد دانه بیشتری تولید نمود. رقم بهدان نسبت به بیماریهای مهم شایع جو در شرایط طبیعی حساسیتی نشان نداده و از مقاومت بالایی برخوردار میباشد. درصد پروتئین دانه رقم جو بهدان 12/5 درصد گزارش شده و دارای کیفیت مطلوبی میباشد.
Behdan, barley cultivar suitable for cultivation in tropical and subtropical
regions of the country
نویسندگان [English]
B. Vaezi1؛ M. Roostaei2؛ A. Mehraban3؛ R. Mohammadi4؛ H. Gojigh4؛ T. Hossienpour5؛ A. Ahmadi5؛ J. Ghoharghani1؛ M. Dorri6؛ M. Khiergho4؛ A. Khanizad7؛ R. Hooshyar8؛ A. Moradi9؛ Z. Habibi Srafabad10
1Researcher, Gachsaran Agricultural Research and Training Campus and Dryland National Center, Agricultural Education and Natural Resources Research Center of Kohgiluyeh and Boyer Ahmad, Agricultural Research, Education and Extension
2Associate Professor, Dryland Agricultural Rainfed Institute, Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO), Maragheh, Iran.
3Assistant Professor, Agricultural Education and Natural Resources Research Center of Ardebil, Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO), Moghan, Iran.
44. Researcher, Agricultural Education and Natural Resources Research Center of Golestan, Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO), Gonbad, Iran.
5Assistant Professor, Agricultural Education and Natural Resources Research Center of Lorestan, Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO), Khorramabad, Iran.
6Researcher, Seed and Plant Certification and Registration Research Institute, Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO), Karaj, Iran.
7Researcher, Agricultural Education and Natural Resources Research Center of Kordestan, Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO), Sanandaj, Iran.
8Researcher, Agricultural Education and Natural Resources Research Center of West Azerbaijan, Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO), Urmia, Iran.
9Researcher, Gachsaran Agricultural Jihad Management, Jihad-e-Agriculture Organization of Kohgiluyeh and Boyer Ahmad, Ministry of Jihad-e- Agriculture, Yasuj, Iran.
10Researcher, ExtensionCoordination Manager for Kohgiluyeh and Boyer Ahmad, Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO). Yasuj, Iran.
چکیده [English]
Behdan barley cultivar with pedigree of Soufara-02/3/RM1508/Por//Wi2269/4/Hml-02-ArabiAbiad//ER/Apm was introduced in 2007-2008 growing season through IBYT-LRA-M trial, which received from International Center for Agricultural Research in the Dry Areas (ICARDA). This cultivar was initially evaluated at Gachsaran Research Station and based on its higher grain yield (49% grain yield superiority compared to Izeh check cultivar) was selected. In the preliminary evaluation in 2008-09 growing season, Behdan had 64% and 34% higher grain yield compared to the check cultivars (Izeh and Mahoor), respectively. In the uniform regional preliminary yield trial in 2009-2010 growing season, Behdan had 13% higher grain yield compared to average grain yields of Mahoor and Izeh cultivars and in advanced yield trial in 2010-2011 growing season it had 3% and 7% higher grain yields compared to Mahoor and Khorram cultivars, respectively. Under farmer's conditions in Emamzadeh Jafar plain and Basht regions in 2014-2015 growing season, Behdan had 10% and 7% higher grain yields compared to Mahoor and Khorram cultivars, respectively. The protein content of Behdan barley cultivar was found to be 12.5%, indicating its good quality for feeding.
2- خیرگو، م. 1394. گزارش نهایی پروژه بررسی مقاومت لاینهای پیشرفته جو دیم به بیماریهای برگی. انتشارات موسسه تحقیقات کشاورزی دیم کشور. شماره 46111 مورخ 13/08/1394. 36 صفحه.
3- شاه ولی،م. و امیری اردکانی، م. 1383. روششناسی پژوهش در دانش بومی کشاورزی. انتشارات سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی. 241 صفحه.
4- قزوینی، ح.، کوهکن، ش.، لکزاده، ا.، فلاحی، ح.، آلتبای، ج.، قاسمی، م.، امینی، ع. ا.، طبیب غفاری، م. و سرخی للهلو، ب. 1393. زهک، رقم جدید جو آبی با سازگاری مناسب برای کاشت در مناطق گرم و خشک جنوب کشور. نشریه علمی- ترویجی یافتههای تحقیقاتی در گیاهان زراعی و باغی. 3 (1): 26-15.
5- قزوینی، ح.، نیکخواه، ح. ر.، یوسفی، ا.، محلوجی، م.، راوری، ذ.، شریف الحسینی، م.، مروتی، ی. و آزرمجو، م. 1395. خاتم، رقم جدید جو آبی با سازگاری و عملکرد بالا مناسب اراضی شور و لب شور و اقلیم معتدل کشور. نشریه علمی – ترویجی یافته های تحقیقاتی در گیاهان زراعی و باغی. 5(2): 132-119.
6- واعظی، ب. 1391. گزارش نهایی پروژه بررسی خصوصیات زراعی و عملکرد دانه ژنوتیپهای جو در آزمایشات مقایسة عملکرد مناطق گرمسیر و نیمهگرمسیر دیم. انتشارات موسسه تحقیقات کشاورزی دیم کشور. شماره 40658 مورخ 09/02/1391. 56 صفحه.
7- واعظی، ب. 1394. گزارش نهایی پروژه بررسی سازگاری و پایداری عملکرد دانه ژنوتیپهای جو در آزمایشات یکنواخت سراسری مناطق گرمسیر و نیمهگرمسیر دیم. انتشارات موسسه تحقیقات کشاورزی دیم کشور. شماره 47510 مورخ 21/05/1394. 74 صفحه.
8- واعظی، ب.، روستایی، م.، حسینپور، ط.، مهربان، ا.، قوجق، ح.، محمدی، ر.، حسنپور حسنی، م. و فلاحی، ح. 1396. رقم جو دیم خرم مناسب کشت در شرایط دیم گرمسیری کشور (نشریه ترویجی شماره 108). نشر آموزش کشاورزی.
9. Annan, K. 2001. Water for sustainable agriculture in developing regions-more crop for every scarce drop. In Proceeding of Symposium. Japan, 27-28: 132-133.
10. Anonymous. 2019. Statistical year book. 2019. FAO, Italy. Web Edition. WWW.FAO.Org.
11. Bourlag, N. 2007. Sixty-two years of fighting hunger: personal recollections, Euphytica 157: 287-297.
12. Farooq, M., Bramley, H., Palta, J. A. and Siddique, K. H. M. 2011. Heat stress in wheat during reproductive and grain-filling phases. Crit. Rev. Plant Sci. 30: 1–17.
13. Trethowan, R. M., van Ginkel, M. and Rajaram, S. 2002. Progress in breeding for yield and adaptation in global drought affected environments. Crop Sci. 42: 1441-1446.
14. Xiong, L. and Zhu, J. K. 2002. Molecular and genetic aspects of plant responses to osmotic stress. Plant Cell Environ. 25: 131-139.