جواهری, سعید, آستارایی, علیرضا, خراسانی, رضا, ذبیحی, حمیدرضا, امامی, حجت. (1398). اثرترکیباتآلی، نانوذرات آهن و روی و اثرات متقابل آنها بر عملکرد و جذب عناصرغذایی درگوجه-فرنگی. سامانه مدیریت نشریات علمی, 32(04), 16-32. doi: 10.22092/aj.2019.114953.1178
سعید جواهری; علیرضا آستارایی; رضا خراسانی; حمیدرضا ذبیحی; حجت امامی. "اثرترکیباتآلی، نانوذرات آهن و روی و اثرات متقابل آنها بر عملکرد و جذب عناصرغذایی درگوجه-فرنگی". سامانه مدیریت نشریات علمی, 32, 04, 1398, 16-32. doi: 10.22092/aj.2019.114953.1178
جواهری, سعید, آستارایی, علیرضا, خراسانی, رضا, ذبیحی, حمیدرضا, امامی, حجت. (1398). 'اثرترکیباتآلی، نانوذرات آهن و روی و اثرات متقابل آنها بر عملکرد و جذب عناصرغذایی درگوجه-فرنگی', سامانه مدیریت نشریات علمی, 32(04), pp. 16-32. doi: 10.22092/aj.2019.114953.1178
جواهری, سعید, آستارایی, علیرضا, خراسانی, رضا, ذبیحی, حمیدرضا, امامی, حجت. اثرترکیباتآلی، نانوذرات آهن و روی و اثرات متقابل آنها بر عملکرد و جذب عناصرغذایی درگوجه-فرنگی. سامانه مدیریت نشریات علمی, 1398; 32(04): 16-32. doi: 10.22092/aj.2019.114953.1178
اثرترکیباتآلی، نانوذرات آهن و روی و اثرات متقابل آنها بر عملکرد و جذب عناصرغذایی درگوجه-فرنگی
2دانشیار علوم خاک دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد.
3دانشیار علوم خاک دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد
4عضو هیئت علمی بخش تحقیقات خاک وآب، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی- سازمان تحقیقات و آموزش و ترویج کشاورزی ، مشهد
چکیده
چچکیده بهمنظور بررسی اثرات نانواکسید آهن، نانو اکسید روی، ترکیبات آلی ورمیکمپوست و اسیدهیومیک برعملکرد و جذب برخی از عناصرغذایی در گوجهفرنگی، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی انجام شد. عامل اول، ترکیباتآلی در سه سطح: صفر، 5 تن در هکتار ورمیکمپوست و 5 کیلوگرم در هکتار اسیدهیومیک، و عامل های دوم و سوم، نانوذرات اکسیدآهن و اکسید روی، هر کدام در دو سطح: صفر و 6/2 کیلوگرم در هکتار بود. نتایج تجزیه واریانس نشان دادکه غلظت نیتروژن در برگ به طور معنی داری تحت تاثیر مصرف ورمیکمپوست و غلظت نیتروژن در میوه تحت تاثیر مصرف توأم نانواکسید آهن و روی و نیز نانو اکسید روی به تنهایی قرار گرفته، و به حداکثر مقدار رسید. مصرف ورمیکمپوست همراه با نانواکسید آهن و روی، غلظت آهن را در برگ و میوه بهطور معنیداری افزایش داد مصرف نانواکسید روی توام با ترکیبات آلی، غلظت روی در میوه را بهطور معنیداری افزایش داد.اثرات متقابل ترکیبات آلی و نانو اکسید آهن و روی بر عملکرد میوه معنیدار شد. با کاربرد نانواکسید روی و ترکیبات آلی، عملکرد میوه 74 درصد ه فزایش یافت و از 620/61 تن در هکتار در تیمار شاهد به 193/107 تن در تیماردارای نانواکسید روی و اسید هیومیک افزایش پیدا کرد. به طور کلی، نتایج این پژوهش نشان داد که نانواکسیدآهن و روی منابع مناسبی برای تامین نیازگیاه گوجهفرنگی به این دو عنصر بودند و مصرف نانواکسید روی همراه با اسید هیومیک نیز در افزایش عملکرد میوه گوجهفرنگی معنیدار بود.
1PhD student of Soil Science of Ferdowsi University of Mashhad.
2Associate Professor of Soil Science - Department of Soil Science- Faculty of Agriculture, Ferdowsi University of Mashhad
3Associate Professor of Soil Science, Department of Soil Science- Faculty of Agriculture, Ferdowsi University of Mashhad.
4researcher of Soil and Water Research Department, Khorasan Razavi Agriculturral and Natural Resources, Research and Education Centre, Agricultural Research, Education and Extension Organization(AREEO), Mashhad
چکیده [English]
Extended Abstract Effect of organic compounds, Fe and Zn nano particles and their interaction effects on the yield and nutrient absorbtion of tomato Introduction: Nano particles are unit materials smaller than 100 nm(Hong et al.2015).The study and application of nanoparticles has rapidly grown in the last few years. Applications for nanoparticles are found in a wide verity of disciplines, including medicine biology, electronic and agriculture (Zolfi and Norowzi, 2005). Application of nanoparticles as a fertilizer is a new era of interest, while application of vermicompost and acid humic is now a source for plant nutrition. Vermicompost and acid humic improve soil physical and chemical properties (Samavat et al., 2007) Materials and methods: Field experiment was conducted at Torough agriculture station ,Mashhad.Experiment was laid out In a randomized complete block esign in a factorial arrangement, with three replications. First factor was organic fertilizer at 3 levels(vermicompost,5 ton/ha; humic acid,5 kg/ha and control without application), second factor was application of zinc nanoparticles at 2 levels (nano zincoxid,1kg/ha; no application), third factor was application of fe nanoparticles at 2 levels (nano feoxid,1kg/ha; no application). Tomato seedlings were planted on 22 may in plots and fertilizers were applied according to soil test. yield of tomato fruit was determined at three harvest and tomato leaf and fruit samples were taken and analyzed for nutrient element concentration. Results and discussion: The results of analysis variance showed that nitrogen concentration in leaf was significantly affected by vermic ompost application and nitrogen concentration in fruite was significantly affected by combined application of nano oxide of Fe and Zn and application of only nano Zn oxide.Effect of vermi compost along with Fe and Zn nano oxide on leaf Fe concentration, fruit Fe concentration ,Zn fruit concentration indreased significantly. . The application of Zn nano particle along with organic componeds increased fruit Zn concentration significantly. Interaction effects of organic componeds and Fe and Zn nano oxide was significant on fruite yield.Application of Zn nano oxide and organic componds increased yield 74% and from 61.620 ton per hectare in control reached to 107.193 ton per hectare in Zn nang gxide and humic acide treatment. Conclusion: The results of this study showed that, simultaneously the use of organic compounds with the use of zinc nanoparticles could provide suitable conditions for better absorption of nitrogen by the plant The results of this study showed that, Fe and Zn nano oxide are suitable sources for providing tomato plants with these two elements. Application of Zn nano oxide along with humic acid increased yield of tomato significantly.