کنترل باکتری عامل بیماریبهدلیل بذرزاد و خاکزاد بودن و پایداری آن در خاک و بقایای آلوده گیاهی و نیز داشتن میزبانهای متعدد، مشکل میباشد. بنابراین بیماری را بایستی بهصورت تلفیقی و با بهکارگیری اصول علمی و دقیق بهشرح زیر کنترل کرد:
1- غدههای آلوده کشت نشوند. کاشت غدههای سیبزمینی سالم در زمینهای عاری از بیماری انجام شود.در زمینهایی که سابقه آلودگی دارند، حداقل تناوب دو ساله با گیاهان غیر میزبان مانند غلات و حبوبات رعایت شود.
2- آبیاری مزرعه بهصورت بارانی یا قطرهای و با مهارت و دقت انجام شود بهنحوی که کمترین رواناب ایجاد گردد. از زیاد آب دادن و غرقاب کردن مزرعه اجتناب شود.
3- رعایت اصول بهداشت زراعی، تغذیه مناسب مزارع سیبزمینی و کنترل علفهای هرز مزرعه بهویژه علفهای هرز تاجریزی و تاجخروس ضروری میباشد.
4- زمانی که پوست غدهها سفت و کامل شده، برداشت انجام شود.
5-
از برداشت محصول در شرایط مرطوب خودداری شود.
6- وقتی دمای هوا و خاک زیر 21 درجه سانتیگراد باشد، برداشت انجام شود.
7- از کوبیدن و لهکردن غدهها جلوگیری شود.
8- غدههای برداشتشده بهسرعت خشک شوند.
9- قبل از جمعآوری و انبار کردن غدهها، خاک و ذرات چسبیده به غدهها تمیز شوند.
10- از انبار کردن غدههای آبگزیده و دارای پوسیدگی صورتی خودداری شود.
11- انبارها و لوازم ذخیرهسازی غدهها ضدعفونی شوند. برای ضدعفونی انبار میتوان از آجرهای آماده فرمالدئید موجود در بازار و یا از وایتکس استفاده کرد.
12- از جمع شدن قطرات آب بر روی توده ذخیرهشده، جلوگیری شود.
13- فضای انبار بهطور مناسب تهویه شود.
14- غدهها بهمدت 2-3 هفته در دمای 13 -10 درجه سانتیگراد با جریان هوای مناسب تهویه شوند تا پوست غدههای زخمی التیام یابد.
15- از شستن غدهها قبل از ذخیره کردن پرهیز شود.
16- در صورت نیاز به شستشوی غدهها، از آب کلردار استفاده شود و غدهها بیش از 5/2 تا 5 سانتیمتر در آب غوطهور نشوند.
17- غدهها قبل از بستهبندی کاملاً خشک شوند.
18- غدهها در کیسههای توری بستهبندی شوند.
19- در مزارع و خاکهایی که از قبل احتمال آلوده بودن را دارند، بهتر است ارقام مقاوم و یا متحمل به بیماری کشت
شوند. در بررسی آزمایشگاهی انجامشده، ارقام: کندور، دیامانت، آرانکا، مورن، سانته و کوزیما تحمل بیشتری به عامل بیماری نشان دادند ولی در بررسیهای گلخانهای، ارقام: ریمارکا و مارفونا متحمل و ارقام: آئولا، استت، آجیبا، ایلونا، فاموزا و آزیزا نسبتاً حساس و ارقام: سینجا، سرناد، ایدول، کندور، رومانو، آرانکا و دیامانت حساس بودند. در بررسیهای سهساله واکنش ارقام به P.c.c، رقم مورن نسبت به بقیه ارقام آزمونشده تحمل بیشتر و رقم کندور حساسیت بیشتر نشان دادند (1).
20- هنگام برداشت بایستی دقت شود که غدههای سیبزمینی زخمی نشوند. اگر برداشت در خاک خشک انجام شود، غدهها زخمی شده و در انبار آلوده میشوند. هنگام برداشت بایستی غدهها خشک باشند. وجود آب آزاد روی غدهها خصوصاً در ناحیه چشمها باعث نفوذ باکتری عامل بیماری به داخل غده شده و بیماری ایجاد میشود.