اسدی اربابی, علی, کلانتر نیستانکی, مجید, نصر, جواد. (1397). بررسی اثر سطوح مختلف روغن ماهی و ویتامین E در جیره بر عملکرد مرغهای تخمگذار و خصوصیات کیفی تخممرغ. سامانه مدیریت نشریات علمی, 7(28), 31-46. doi: 10.22092/aasrj.2018.121361.1145
علی اسدی اربابی; مجید کلانتر نیستانکی; جواد نصر. "بررسی اثر سطوح مختلف روغن ماهی و ویتامین E در جیره بر عملکرد مرغهای تخمگذار و خصوصیات کیفی تخممرغ". سامانه مدیریت نشریات علمی, 7, 28, 1397, 31-46. doi: 10.22092/aasrj.2018.121361.1145
اسدی اربابی, علی, کلانتر نیستانکی, مجید, نصر, جواد. (1397). 'بررسی اثر سطوح مختلف روغن ماهی و ویتامین E در جیره بر عملکرد مرغهای تخمگذار و خصوصیات کیفی تخممرغ', سامانه مدیریت نشریات علمی, 7(28), pp. 31-46. doi: 10.22092/aasrj.2018.121361.1145
اسدی اربابی, علی, کلانتر نیستانکی, مجید, نصر, جواد. بررسی اثر سطوح مختلف روغن ماهی و ویتامین E در جیره بر عملکرد مرغهای تخمگذار و خصوصیات کیفی تخممرغ. سامانه مدیریت نشریات علمی, 1397; 7(28): 31-46. doi: 10.22092/aasrj.2018.121361.1145
بررسی اثر سطوح مختلف روغن ماهی و ویتامین E در جیره بر عملکرد مرغهای تخمگذار و خصوصیات کیفی تخممرغ
1دانش آموخته کارشناسی ارشد تغذیه طیور، گروه علوم دامی دانشگاه آزاد ساوه
2عضو هیات علمی گروه علوم دامی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان قم
3عضو هیات علمی گروه علوم دامی دانشگاه آزاد ساوه
چکیده
تعداد 180 قطعه مرغ تخمگذار سویه نیک چیک در اوج تخمگذاری در قالب یک آزمایش فاکتوریل 2×3 با طرح پایه کاملا تصادفی به مدت 8 هفته مورد استفاده قرار گرفتند. عوامل مورد بررسی شامل 3 سطح روغن ماهی (صفر ، 5/1 و 3 درصد) و 2 سطح ویتامین E شامل توصیه شده و دو برابر توصیه شده بودند. نتایج نشان دادند که بیشترین تعداد و وزن تخممرغ تولیدی در هفته (به ترتیب 92/39 عدد و 42/2350 گرم)، بالاترین درصد تولید و توده تخممرغ تولیدی (به ترتیب 42/96 درصد و 74/397 گرم) و کمترین ضریب تبدیل انرژی و پروتئین به ترتیب 08/5 و 32/0 متعلق به جیره حاوی 3 درصد روغن ماهی بود (05/0P<). بیشترین واحد هاو، ضخامت پوسته و ارتفاع سفیده غلیظ به ترتیب 55/86، 43/0 و 85/6 میلیمتر به سطح 3 درصد روغن ماهی تعلق داشت (05/0P<). بیشترین مقدار ماده خشک، چربی و وزن زرده به ترتیب 90/77 درصد، 11/12 و 27/17 گرم و بیشترین واحد هاو، ضخامت پوسته و ارتفاع سفیده غلیظ نیز به ترتیب با مقادیر 14/87، 40/0 و 81/6 میلیمتر به جیره حاوی سطح 2 برابر توصیه شده ویتامین E تعلق داشت (05/0P<). اثر متقابل عوامل مورد بررسی نیز بر عملکرد و خصوصیات کیفی تخم مرغ معنیدار بودند (05/0P<). در کل نتایج این مطالعه نشان دادند که استفاده از 3 درصد روغن ماهی و 2 برابر سطح توصیه شده ویتامین E منجر به بالاترین عملکرد تولیدی و بهبود مشخصههای کیفی تخم مرغ شد.
Effect of different dietary levels of fish oil and vitamin E on performance and egg quality of layers
نویسندگان [English]
Ali Asadi Arbabi1؛ majid kalantar2؛ Javad Nasr3
1Production manager of Qom's Noktala egg producing company
2Agricultural research center of Qom
3Animal Science Department, Islamic Azad University, Saveh branch, Saveh Iran.
چکیده [English]
A total of 180 Nickchick laying hens at peak of production period were used in a 3×2 factorial arrangement with completely randomized design for 8 weeks. The factors of interest included three levels of fish oil (0, 1.5, 3%), and two levels of vitamin E (8.5 and 17 mg/kg diet). The performance and egg qualitative characteristics were measured in this period. The results showed that the maximum number and weight of egg per week (39.92 and 2350.42g, respectively), the maximum egg production percentage and egg mass (96.42%, 397.74g, respectively) and the lowest energy and protein conversion ratio (5.08 and 0.32, respectively) were belonged to diet containing 3% fish oil (P<0.05). The highest Haugh unit, sell thickness and albumin height (86.55, 0.43 and 6.85mm, respectively) was belonged to diet containing 3% fish oil (P<0.05). The highest dry matter content, fat content and vitelline weight (77.90%, 12.11 and 17.27g, respectively) and the maximum Haugh unit, sell thickness and albumin height (87.14, 0.40 and 6.81mm, respectively) was belonged to diet containing vitamin E at twice standard level (P<0.05). Also, the interaction between the two factors of interest was significant on performance and egg qualitative characteristics. Generally, the results of the present study showed that the utilization of 3% fish oil and vitamin E at twice standard level resulted to maximum performance and improvement in egg qualitative characteristics.
کلیدواژهها [English]
Egg Qualitative, Fish Oil, Laying Hens, Performance, Vitamin E