1استادیار مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان زنجان،، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، زنجان، ایران
2دانشیار، موسسه تحقیقات علوم دامی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی،کرج، ایران
3کارشناس موسسه تحقیقات علوم دامی کشور،، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی،کرج، ایران
چکیده
به منظور بررسی اثر پودر آویشن شیرازی و پونه کوهی بر عملکرد، فراسنجههای خونی و پاسخ ایمنی جوجههای گوشتی در دورهی آغازین، آزمایشی درقالب طرح کاملاًتصادفی با تعداد700 قطعه جوجهی گوشتی نر، با هفت تیمار شامل: تیمار شاهد، جیره حاوی 150 میلیگرم در کیلوگرم آنتیبیوتیک آویلامایسین،جیره حاوی 100 میلیگرم در کیلوگرم پروتکسین، جیره پایه بهعلاوه 5 و 5/7 گرم در کیلوگرم پودر آویشن شیرازی، جیره های حاوی 5 و 5/7 گرم در کیلوگرم پودر پونه کوهی، باچهار تکرار و 25 قطعه جوجه در هر تکرار به مدت 21 روزانجام شد. نتایج نشان داد که وزن بدن، خوراک مصرفی و ضریب تبدیل غذایی تحت تاثیر تیمارهای مختلف قرار نگرفت (05/0p>). پروتئین کل، آلبومین، گلوبولین، کلسترول و تری گلیسرید پلاسما تحت تاثیر تیمارهای آزمایشی قرار گرفتند (05/0>p). تیمار شاهد پایینترین سطح آنزیم آلکالین فسفاتاز را داشت که با تیمارهای دیگر اختلاف معنیدار داشت (05/0>p). بالاترین سطح کلسیم و فسفر در تیمار پروبیوتیک و کمترین آن در تیمار شاهد مشاهده شد (05/0>p). استفاده از افزودنیهای مختلف تاثیری بر عیار آنتیبادی علیه گلبول قرمز گوسفندی نداشت (05/0<p). به طور کلی نتایج نشان داد که افزودن گیاهان داروی آویشن شیرازی و پونه کوهی در دوره آغازین تاثیری بر عمکرد و پاسخ ایمنی نداشته لیکن منجر بهبود فراسنجههای خونی میشود.
Effects of ground thyme, oregano and probiotic supplementation diets on broiler performance, blood biochemistry and immune response of Broiler chicks during the early stages
نویسندگان [English]
Mohammad Hossein Nemati1؛ S. A. Hosseini2؛ vahid ghasemlo3
1Scientific member of agriculture and natural resource research center of Zanjan
2Faculty Member of the Animal Science Research Institute
3Institute of Animal Science Research
چکیده [English]
A trial was conducted to investigate the effect of powdered thyme and oregano on the performance, blood parameters and immune response of broiler chicks during the initial period. The experiment was conducted in a completely randomized design with 700 male broiler chickens Arian strain with seven treatments including: control (basal diet), basal diet Contains 150 mg / kg antibiotic aviamycin, basal diet containing 100 mg / kg of protoxin, basal diet containing 5 and 7.5 g / kg powdered thyme, basal diet containing 5 and 7.5 g per kg of oregano powder, Four replicates and 25 chicks per replicate for 21 days. The results showed that body weight, feed intake and feed conversion ratio were not affected by different treatments (p> 0.05). Total protein, albumin, globulin, cholesterol and plasma triglyceride were affected by experimental treatments (p <0.05). Control treatment had the lowest level of alkaline phosphatase, which was significantly different with other treatments (p <0.05). The highest level of calcium and phosphorus was observed in probiotic treatment and the lowest in control treatment (p <0.05). The use of different additives did not affect immune response against red blood cells in sheep (p >0.05). In general, the results showed that the addition of powdered thyme and oregano did not affect performance and immune response during the initial period, but lead to improved blood parameters.