1استادیار موسسه تحقیقات علوم دامی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران
2دانشیار گروه علوم دامی دانشگاه ایلام. ایلام، ایران
3محقق موسسه تحقیقات علوم دامی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران.
چکیده
هدف پژوهش، دسترسی مستقیم به اکوسیستم شکمبه گاو هلشتاین میباشد. آزمایش با دو راس گاو هلشتاین ماده (دو ساله با وزن تقریبی20±670 کیلوگرم) در مزرعه دانشکده کشاورزی دانشگاه ایلام، شروع و سپس فیستول پلاستیکی اصلاح شده، از جنس پلی اتیلن و دارای بدنه، پولک داخلی، پولک خارجی، مهره و درپوش ساخته شدند. قطر داخلی بدنه و پولک داخلی فیستول بترتیب 10 و20 سانتیمتر و متناسب با شکمبه گاوهای هلشتاین، تعیین شدند. ابتدا گاوهای هلشتاین مقید شده، از نظر سلامتی گوارشی و دندان بررسی و سپس موی ناحیه سمت چپ در فضای بین استخوان لگن، ستون فقرات و دنده ها تراشیده و پوست آن قسمت ضدعفونی شد. در مرحله اول نصب، تزریقات آرامبخش و بیحسی موضعی انجام و با یک خراش کوچک پوستی، شکمبه بوسیله بست مخصوص، مهار شد. دو هفته طول کشید تا قسمت مهار شده شکمبه، نکروزه، فیبروزه و از پوست جدا شود. در مرحله دوم، بدنه و بعد پولک داخلی به محوطه شکمبه فرستاده شدند. سپس لبه بدنه فیستول از شکم خارج و پولک خارجی، مهره و درپوش بترتیب بر روی بدنه قرار گرفتند. نتایج نشان داد: فیستول متناسب و سازگار با شکمبه گاو هلشتاین طراحی و ساخته شد. فیستول گذاری گاو هلشتاین بدلیل نازک بودن پوست نسبت به بقیه دام های سنگین، بدون مشکلی انجام پذیرفت. درمجموع، پس از نصب فیستول شکمبه گاو هلشتاین به روش دو مرحله ای، میتوان آزمایشات میکروبیولوژی، تخمیر پذیری، تجزیه پذیری و گوارش پذیری خوراک های مربوط به گاوهای هلشتاین را انجام داد و این بیوتکنیک در ایران بومی سازی شد.
Bio-technique of Rumen Fistulation on Holstein cow
نویسندگان [English]
AMIRREZA SAFAEI1؛ Farshid Fatahnia2؛ M. Ameli3
چکیده [English]
This study was conducted to provide direct access to a cattle rumen ecosystem. An experiment with four cattle’s were performed (the female of 2 years old / weight 670 ± 20 kg) in farm of agriculture faculty of Ilam university. Modified plastic fistula had a body made of Poly-ethylene, internal and external flange, nut and lid. The internal diameter of the body and interior flange of fistula were 10 and 20 cm respectively. First, the cattle’s were fixed, then digestive and dental health condition were tested. All the hair in the area between the pelvic bones, spine and rib in the left side of body was shaved and the skin was disinfected. The installation was done by local anesthesia and sedatives injections; then a small area of the skin was cut. A minor part of rumen was pulled out and fixed by metal clamps. It took two weeks for the part to become necrotic, fibrous and to get separated from the skin. Secondly, the body of fistula and its interior flange was pushed into the rumen and they were put together. After that, the its top part was pulled out, external flange was added and nut and lid were placed in order. Cattle fistulation is a hard job due to its tough skin and rumen. Overall, after the installation of fistula with a two-step method, microbiology laboratory, fermentation and digestibility of cattle’s feeds more easily and accurately was done.