تربت حیدریه، دانشگاه دولتی تربت حیدریه، دانشکده کشاورزی، گروه تولیدات گیاهی
چکیده
به منظور مقایسه عملکرد و اجزاء عملکرد سیر در شرایط گلخانه و مزرعه آزمایشی در سال 97-1396 انجام شد. تیمارها شامل کشت در شرایط مزرعه و گلخانه بود. به این منظور کشت در اول آذر ماه 1396 بهصورت دستی و بر اساس تراکم 35 بوته در متر مربع انجام شد. تاریخ برداشت در هر دو تیمار 5 خرداد 1397 بود. بر اساس نتایج آزمایش، صفات طول برگ و ساقه، وزن تر سیر، تعداد و وزن سیرچه و عملکرد سیر در شرایط کشت گلخانه نسبت به فضای باز (مزرعه) بهترتیب 34، 100، 256، 109، 296 و 264 درصد افزایش پیدا کردند. نتایج نشان داد بسیاری از صفات اندازهگیری شده در سیر با یکدیگر همبستگی مثبت و معنیداری دارند که نشاندهندة تناسب رشد صفات با یکدیگر بود. بر اساس نتایج آزمایش عملکرد و اجزاء عملکرد سیر در گلخانه نسبت به فضای باز بیشتر بود، بهطوری که عملکرد در شرایط گلخانه نسبت به مزرعه 264 درصد افزایش یافت. در آزمایش حاضر با وجود این که مصرف آب در گلخانه کمتر (6 دور آبیاری) از مزرعه (12 نوبت آبیاری) بود اما عملکرد سیر در گلخانه حدود 4 برابر مزرعه بود. بر اساس نتایج آزمایش حاضر کشت گلخانهای سیر نسبت به فضای باز علاوه بر کاهش مصرف آب، بازار پسندی و عملکرد آن را افزایش میدهد.
Comparison of yield and yield components of garlic in field and greenhouse conditions
نویسندگان [English]
mahboobeh naseri
Department of plant production, Faculty of agriculture, University of Torbat Heydarieh
چکیده [English]
Garlic (Allium sativum L.) is a well-known spice with antibacterial and antiseptic properties. Considering the importance of cultivating crops such as garlic in greenhouse conditions, this research was conducted to compare garlic cultivation in field and greenhouse conditions. This research was conducted to compare the yield of cultivated field and greenhouse conditions in a complete block design with two treatments with 6 replications. Treatments included cultivation in field and greenhouse conditions.The cultivation was carried out based on the density of 35 plants per square meter. The harvest date was in both treatments on 26 May, 2018. The results showed that garlic yield in greenhouse conditions was higher than field conditions. The yield in greenhouse conditions increased by 264% compared to the field. Characteristics of Leaf length, leaf width, stem length virtual, stem diameter, weight bulb, clove number, and clove weight, total dry weight increased ncreased under greenhouse culture conditions. The results of the correlation of traits with each other showed that many of the measured traits showed a positive and significant correlation, indicating the appropriateness of the growth of traits with each other. Garlic yield showed a significant positive correlation with all traits except stem diameter and number of leaves. Generally, according to the results of the present experiment, garlic culture in the greenhouse compared to field cultivation, in addition to reducing water consumption, increases Marketable performance and yield.