1بخش تحقیقات خاک و آب، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی جنوب استان کرمان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، جیرفت، ایران
2بخش تحقیقات خاک و آب مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی جنوب استان کرمان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، جیرفت، ایران
3استادیار بخش تحقیقات زراعی و باغی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی جنوب استان کرمانسازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، جیرفت، ایران
چکیده
امروزه مشکل آلودگی نیترات یکی از مهمترین مسائل کیفیت آب و مواد غذایی در بسیاری از مناطق دنیا به شمار میرود. وجود نیتریت و نیترات در مواد غذایی و اثر سوء آنها بر سلامتی موضوعی است که امروزه همچنان روی آن مباحثه وجود دارد. در همین راستا، بهمنظور ارزیابی میزان نیترات محصول توتفرنگی گلخانهای در منطقه جیرفت، در کل دوره برداشت میوه و بهصورت ماهانه از آبان تا فروردین نمونهبرداری تصادفی از میوه دو گروه گلخانه رایج (پیشرو و معمولی) از 5 نقطه مختلف در منطقه جیرفت انجام شد. نتایج نشان داد متوسط کل نیترات بهدستآمده در وزنتر میوه توتفرنگی (94/99 میلیگرم در کیلوگرم) و کمتر از حد مجاز بینالمللی (200 میلیگرم در کیلوگرم) بود. باوجودآنکه ازلحاظ آماری تفاوت معنیداری در میزان نیترات در گلخانههای پیشرو و معمولی مشاهده نشد اما در گلخانههای پیشرو میزان نیترات تجمع یافته کمتر از گلخانههای معمولی بود. همچنین میزان نیترات تحت تأثیر زمان برداشت میوه قرارگرفته و میوههای برداشتشده در زمستان نیترات بیشتری نسبت به سایر زمانها داشتند. ارزیابی گلخانههای با سطح پایینتر نیترات در میوه نشان داد که در این گلخانهها مصرف کودهای مرغی به میزان بهینه20 تن در هکتار در زمان آمادهسازی بستر کشت و مصرف متعادل کودهای شیمیایی (مصرف کودهای تأمینکننده نیتروژن، فسفر، پتاسیم، سایر عناصر ماکرو و ریزمغذیهای موردنیاز گیاه) میتواند دلیل اصلی کاهش تجمع بیشازحد نیترات در میوه باشد.
1Soil and Water Research Department, South Kerman Agricultural and Natural
Resources Research and Education Center, AREEO, Jiroft, Iran
2Soil and Water Research Department, South Kerman Agricultural and Natural
Resources Research and Education Center, AREEO, Jiroft, Iran
3Assist . Prof. of Plant Breeding, Dep. of Crop and Horticultural Science Research, Southern Kerman Agricultural and Natural Resources Research and Education Center, AREEO, Jiroft, Iran
چکیده [English]
Today, nitrate pollution is one of the most important issues of the water and food quality in many parts of the world. Nowadays, the presence of nitrite and nitrate in food and their harmful effects on health is an issue that is still the subject of controversy. In order to evaluate the nitrate content of greenhouse strawberry in Jiroft region, during the whole period of fruit harvesting and in each month (November, December, January, February,March and April) three random samples of fruit from two common types of greenhouses (conventional and advanced) from 5 different locations in the region,were analysed. The results showed that the average total nitrate in fresh weight of strawberry (99.94 ppm) was less than internationally acceptable value (200 ppm). Although there was no statistically significant difference in nitrate levels in the conventional and advanced greenhouses, the nitrate accumulation in the advanced greenhouses was lower than conventional greenhouses. Nitrate was also affected by fruit harvesting time, as the fruits harvested in winter had more nitrate than other times. Evaluation of greenhouse with lower level of fruit nitrate showed that in these greenhouses, the use of manure (20 t/ha) at the time of preparation of the culture bed and the balanced application of chemical fertilizers (consumption of nitrogen fertilizers with potassium, phosphor and other macronutrients and micronutrients, according to plant requierment) can be the main reason of nitrate accumulation reducing in the fruit.