نوروزی, محمد. (1398). تأثیر عملآوری دانه کتان بر تولید شیر و ترکیب اسیدهای چرب موجود در شیر گاوهای هلشتاین. سامانه مدیریت نشریات علمی, 8(32), 49-60. doi: 10.22092/aasrj.2019.123376.1162
محمد نوروزی. "تأثیر عملآوری دانه کتان بر تولید شیر و ترکیب اسیدهای چرب موجود در شیر گاوهای هلشتاین". سامانه مدیریت نشریات علمی, 8, 32, 1398, 49-60. doi: 10.22092/aasrj.2019.123376.1162
نوروزی, محمد. (1398). 'تأثیر عملآوری دانه کتان بر تولید شیر و ترکیب اسیدهای چرب موجود در شیر گاوهای هلشتاین', سامانه مدیریت نشریات علمی, 8(32), pp. 49-60. doi: 10.22092/aasrj.2019.123376.1162
نوروزی, محمد. تأثیر عملآوری دانه کتان بر تولید شیر و ترکیب اسیدهای چرب موجود در شیر گاوهای هلشتاین. سامانه مدیریت نشریات علمی, 1398; 8(32): 49-60. doi: 10.22092/aasrj.2019.123376.1162
تأثیر عملآوری دانه کتان بر تولید شیر و ترکیب اسیدهای چرب موجود در شیر گاوهای هلشتاین
استادیار بخش تحقیقات علوم دامی، گرایش : تغذیه و تولید مثل نشخوارکنندگان، مرکز تحقیقات ، آموزش و منابع طبیعی استان خراسان رضوی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی خراسان رضوی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، ایران
چکیده
این آزمایش به منظور بررسی اثر فرآوری دانه کتان بر انتقال اسیدهای چرب با چندین پیوند دوگانه به شیر گاوهای شیرده هلشتاین انجام شد. تعداد 24 رأس گاو شیرده در قالب طرح کاملاً تصادفی، بهطور تصادفی به چهار گروه تقسیم شدند. گروههای آزمایشی شامل جیرۀ شاهد حاوی تخم پنبه، جیرۀ حاوی دانه کتان سالم، جیرۀ حاوی دانه کتان آسیاب شده و جیرۀ حاوی دانه کتان اکسترود شده بودند. افزودن دانه کتان سالم و یا فرآوری شده به جیره غذایی گاوها اثر معنیداری بر مقدار تولید و ترکیب شیر گاوها و بر نسبت اسیدهای چرب کوتاه زنجیر نداشت. میانگین غلظت (گرم در هر 100 گرم چربی شیر) اسیدهای چرب متوسط زنجیر (14 تا 16 کربن) در شیر گاوهای تغذیه شده با دانه کتان آسیاب شده (73/41) و اکسترود شده (02/45) کمتر از گاوهای تغذیه شده با جیره حاوی دانه کتان سالم (15/47) و شاهد (49/48) بود. نسبت اسیدهای چرب امگا-6 به امگا-3 در چربی شیر گاوهای تغذیه شده با جیره حاوی دانه کتان سالم (41/2)، دانه کتان آسیاب شده (20/2) و دانه کتان اکسترود (41/2) به طور معنیدار بیشتر از مقدار آن در جیره شاهد (90/3) بود. نتایج نشان داد فرآوری دانه کتان تأثیر معنیداری بر غلظت اسیدهای چرب شیر نداشت اما به طورکلی استفاده از دانه کتان در جیره غذایی گاوهای شیری میتواند غلظت اسیدهای چرب اشباع متوسط زنجیر را کاهش و غلظت اسیدهای چرب غیر اشباع (خصوصا امگا-3) شیر را افزایش دهد.
Effect of flaxseed processing on milk production and the combination of fatty acids in milk of Holstein cows
نویسندگان [English]
Mohammad Norouzi
Animal Science department , Research center of khorasan Razavi
چکیده [English]
This study was conducted to evaluate the effect of flaxseed processing on transition of polyunsaturated fatty acids to milk in Holstein dairy cattle. Twenty four dairy cows were assigned randomly into four treatments through a completely randomized design. The treatments were: control diet with cottonseed, diet with intact flaxseed, diet with grinded flaxseed and diet with extruded flaxseed. Adding intact or processed flaxseed in dairy cows diets had no significant effect on production and composition of milk and on proportion of short chain fatty acids. The mean concentrations of medium chain fatty acids (14 to 16 carbons) in milk of cows fed by grinded and extruded flaxseed were more than cows fed by intact flaxseed and control diet, significantly (41.73 and 45.02 vs. 47.15 and 48.49 gr in 100 gr of milk fat, respectively). Ratio of omega-6 to omega-3 fatty acids in milk fat of cows fed by intact, grinded and extruded flaxseed was lower than cows fed control diet, significantly (2.41, 2.20 and 2.18 vs. 3.90, respectively). The results showed flaxseed processing did not have a significant effect on the concentration of milk fatty acids, but in general, the use of flaxseed in the dairy cows’ diet could decrease the concentration of medium chain saturated fatty acids and increase the concentration of unsaturated fatty acids (especially omega-3) milk.