بصیری, شادی, غیبی, فرزاد, بصیری, نوید, نجفی, محسن. (1398). تعیین فعالیت آنتی اکسیدانی، خواص ضد میکروبی و فیزیکوشیمیایی عسل های جمع آوری شده از مناطق مختلف استان خراسان. سامانه مدیریت نشریات علمی, 8(32), 3-12. doi: 10.22092/aasrj.2018.120593.1138
شادی بصیری; فرزاد غیبی; نوید بصیری; محسن نجفی. "تعیین فعالیت آنتی اکسیدانی، خواص ضد میکروبی و فیزیکوشیمیایی عسل های جمع آوری شده از مناطق مختلف استان خراسان". سامانه مدیریت نشریات علمی, 8, 32, 1398, 3-12. doi: 10.22092/aasrj.2018.120593.1138
بصیری, شادی, غیبی, فرزاد, بصیری, نوید, نجفی, محسن. (1398). 'تعیین فعالیت آنتی اکسیدانی، خواص ضد میکروبی و فیزیکوشیمیایی عسل های جمع آوری شده از مناطق مختلف استان خراسان', سامانه مدیریت نشریات علمی, 8(32), pp. 3-12. doi: 10.22092/aasrj.2018.120593.1138
بصیری, شادی, غیبی, فرزاد, بصیری, نوید, نجفی, محسن. تعیین فعالیت آنتی اکسیدانی، خواص ضد میکروبی و فیزیکوشیمیایی عسل های جمع آوری شده از مناطق مختلف استان خراسان. سامانه مدیریت نشریات علمی, 1398; 8(32): 3-12. doi: 10.22092/aasrj.2018.120593.1138
تعیین فعالیت آنتی اکسیدانی، خواص ضد میکروبی و فیزیکوشیمیایی عسل های جمع آوری شده از مناطق مختلف استان خراسان
1استادیار پژوهش، بخش تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان خراسان رضوی ، سازمان تحقیقات،
2استادیار پژوهش، بخش تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان خراسان رضوی ، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی
3استادیار، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد زاهدان، گروه علوم آزمایشگاهی، زاهدان، ایران
4استادیار موسسسه تحقیقات واکسن و سرم سازی رازی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی
چکیده
عسل ماده طبیعی شیرینی است که زنبور عسل پس از جمع آوری و حمل شهد گلها و گیاهان و ترکیب با مواد خاصی در بدن خود، در نهایت درکندوی عسل تولید و ذخیره میکند. عسل ماده غذایی مفید و سالم برای مصرف انسان بوده که از دیرباز در درمان بسیاری از بیماریها کاربرد داشته است. یکی از موارد کاربردی عسل، خاصیت ضد میکروبی آن می باشد که با توجه به میزان ترکیبات فنولی و آنتیاکسیدانی این خاصیت نیز متفاوت میگردد. قدرت آنتیاکسیدانی عسل وابسته به ترکیباتی نظیرکاتالاز، اسیدآسکوربیک، فلاونوییدها و آلکالوییدهای موجود در آن میباشد. هدف از اجرای این پژوهش، بررسی تاثیر منطقه تولید عسل بر خواص فیزیکوشیمیایی، آنتی-اکسیدانی و ضدمیکروبی عسل طبیعی میباشد بدین منظور نمونههای عسل از سه شهرستان کاشمر، شیروان و نیشابور در استان خراسان که دارای شرایط جغرافیایی، دمایی و پوشش گیاهی مختلف که مساعد برای پرورش زنبور عسل بودند، برداشت شدند. عسلها کاملا خالص بوده و از گلهای طبیعی موجود در منطقه تهیه شدند. مدل آماری مورد استفاده، آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی بود. آزمایشات در 3 تکرار انجام شدند. نتایج نشان دادندکه در بین نمونهها، عسل کاشمر با بیشترین درصد مهارکنندگی رادیکال های آزاد DPPH ، بیشترین قدرت آنتیاکسیدانی (3/54) را داشت. عسل نیشابور دارای بالاترین مقدار ترکیبات فنلی (052/0گرم بر کیلوگرم عسل) بود. اثر ضد میکروبی نمونههای عسل شیروان با فراوانی 33/83 درصد، در بیشترین مقدار بود. تمام نمونههای عسل فاقد باکتریهای بیهوازی احیاءکنندۀ سولفیت بودندکه نشان دهنده کیفیت مناسب میکروبی نمونههای عسل و مدیریت بهداشتی صحیح در فراوری آن بود.
Determination of antioxidant activity, anti-microbial and physico-chemical properties of collected some natural honey from different regions in Khorasan province
1Assistant Professor, Agricultural Engineering Research Department , Khorasan Razavi Agricultural and Natural Resources Research Center, AREEO, Mashhad, Iran.
2Assistant Professor, Agricultural Engineering Research Department , Khorasan Razavi Agricultural and Natural Resources Research Center, AREEO, Mashhad, Iran.
3Assistant Professor, Department of Laboratory Sciences, Zahedan Branch, Islamic Azad University, Zahedan, Iran.
4Assistant Professor, Razi vaccine and serum Research Department , Khorasan Razavi Agricultural and Natural Resources Research Center, AREEO
چکیده [English]
Honey is a natural substance that the honey bee collects and treats it from the floral nectar and stores it in honeycombs. Honey is a healthy and nutritious food for human consumption that it has long been used to treatment of many diseases. One of the uses of honey is its antimicrobial properties. Due to the amount of phenolic and antioxidant compounds, this property also varies. The antioxidant power of honey is dependent on compounds such as catalase, ascorbic acid, flavonoids and alkaloids. Different types of honey have different antimicrobial properties, and this is due to the properties that depend on the flower source and honey conditions. The purpose of this research was to determine the effect of honey production area on physic-chemical, antioxidant and anti-microbial properties of natural honey. Honey samples were collected from three areas of Shirvan, Kashmar and Neyshabour in Khorasan province which had different geographical conditions, temperatures and herbal flora. The honey was completely pure and was made from natural flowers in the region. The statistical model was factorial experiment in a completely randomized design. The experiments were performed in 3 replications. The results showed that among honey samples, Kashmar honey had the highest antioxidant capacity (54.3) and honey Neishabour had the highest amount of phenolic compounds (0.052 mg/kg). Antimicrobial effect of Shirvan honey samples was the highest (83.33%). All of the honey samples did not contain sulfite reducing bacteria that indicated correct hygienic management in honey processing and showed good microbial quality of honey samples.