Olive is one of the most important agricultural products in Qazvin Province, which has the second highest production in Iran. However, unbalanced fertilization is the main reason for disruption and disturbance in the nutritional balance and low yield in olive orchards. Increasing the yield is possible if there is a balance between the nutrients in the plant. In order to optimize the use of fertilizers and to diagnose nutritional disorders, the use of nutritional indices seems to be necessary. This study was conducted in 80 olive orchards in Tarom city in Qazvin province (Iran) for three years. Soil and leaf samples were taken and analyzed as the standard method. In September, harvesting was performed and yield was measured. Then, the nutrient indices for the orchards were determined by Compositional Nutrient Diagnosis (CND) and Deviation from Optimum Percentage (DOP) diagnosis methods. Based on the average calculated yields by both methods, the studied orchards were classified into two groups of high and low yields. The average optimum concentration of nutrients (reference numbers) for nitrogen, phosphorus, potassium, calcium, magnesium, manganese, zinc, copper, and boron was obtained by both methods and the results of the DOP and CND indices were compared. The DOP and CND indices showed a deficiency of Mg, N, and Ca in most of the studied orchards. Generally, according to the studied indices, all orchards with low relative yield were in unbalanced conditions in terms of nutritional elements. |
- بصیرت، م. ا.اخیانی و ع. دریاشناس.1395. برآورد اعداد مرجع عناصر غذایی برای انگور رقم شاهرودی به روش تشخیص چندگانه غذایی، نشریه پژوهشهای خاک علوم و آب، جلد،30 شماره 1، صفحه 11-1
- بصیرت، م. م. ح. حقیقت نیا و س.م موسوی. ۱۳۹۶. ارزیابی و تعیین وضعیت تغذیهای باغات پرتقال رقم والنسیا در جنوب استان فارس نشریه آب و خاک. جلد 32. شماره 1. صفحه 154-143
- بینام.1388. احداث باغ در اراضی شیبدار، نشریه فنی 510. وزارت جهاد کشاورزی. موسسه پژوهش و برنامهریزی و اقتصاد کشاورزی.
- چاکرالحسینی، م، ر.خراسانی، ا فتوت و م. بصیرت.1395. تعیین اعداد مرجع و محدودیت عناصر غذایی برای پرتقال. نشریه مدیریت خاک و تولید پایدار. جلد ششم، شماره سوم، صفحه 172-161
- دریاشناس، ع؛ و ک. ثقفی. 1390. تشخیص چندگانه عناصر غذایی (CND) برای چغندرقند. مجله پژوهشهای خاک. دوره 25. شماره 1. صفحه 12-1. موسسه تحقیقات خاک و آب.
- علی احیایی، م وع. امامی.1375. روشهای تجزیه گیاه (جلد اول). نشریه 982. وزارت کشاورزی. موسسه خاک و آب. تهران. ایران
- علی احیایی، م و ع. ا بهبهانی زاده.1375. روشهای تجزیه شیمیایی خاک. نشریه 893. وزارت کشاورزی، موسسه خاک و آب. تهران. ایران
- ملکوتی م. ج. پ. کشاورز و ن. ج. کریمیان. 1387. روش جامع تشخیص و ضرورت مصرف بهینه کود برای کشاورزی پایدار. انتشارات دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران.
- مستشاری م. م، گلمحمدی.1389.شناخت ناهنجاری های تغذیه ای و تعیین حد مطلوب غلظت عناصر غذایی در درختان زیتون استان قزوین. گزارش پژوهشی موسسه خاک و آب. سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی. صفحه 1-87
- نجفی، م، م. طاهری. و.ربیعی وم. عباسی.1394. ارزیابی غلظت عناصر غذایی برگ و تعادل تغذیهای برخی ارقام پسته با روش انحراف از حد بهینه. همایش ملی رهیافتهای علمی در صنعت طلای سبز، پسته. دانشگاه آزاد اسلامی واحد دامغان.
- حسینی، ی.1395. کاربرد روش انحراف از درصد بهینه برای تعیین تعادل تغذیهای باغهای لیموترش در استان هرمزگان. نشریه دانش آبوخاک. جلد 25 شماره 2/3 صفحه 243 تا 255.
- Aitchison, J. 1986. Statistical analysis of compositional data. Chapman and Hall, New York.- Ross, S.M. 1987. Introduction to probability and statistics for engineers and scientists. John Wiley & Sons, New York.
- Blanco–Macías, F, Magallanes–Quintanar, R., Valdez–Cepeda, R. D., Vázquez–Alvarado, R., Olivares–Sáenz, E., Gutiérrez–Ornelas, E., Vidales–Contreras, J. A., and Murillo–Amador, B. 2010. Nutritional reference values for Opuntia ficus–indica determined by means of the boundary–line approach. Journal of Plant Nutrition and Soil Science 173: 923–934.in perlite substrate. J. Sci. Technol. Greenhous Cul. 2: 6. 23-350
- Khiari, L., Parent, L.E.and Tremblay,N. 2001a. Critical compositional nutrient indexes for sweet corn at early growth stage. Agron. J. 93:809–814
- Khiari, L., Parent, L.E. and N. Tremblay. 2001b. The Phosphorus compositional nutrient diagnosis Range For Potato. Agron. J. 93:815–819
- Khiari, L., Parent, L.E.and N. Tremblay. 2001c. Selecting the high-yield subpopulation for diagnosing nutrient imbalance in crops. Agron. J. 93:802–808
- Martín, I., I. Romero, N. Domínguez, A. Benito, and A. García-Escudero. 2016. Comparison of DOP and DRIS methods for leaf nutritional diagnosis of Vitis vinifera L., Cv. Tempranillo. Communications in Soil Science and Plant Analysis 47 (3):375–86.
- Monge, E., Montañés, L., Val, J., and Sanz, M. 1995. A comparative study of the DOP and DRIS methods, for evaluating the nutritional status of peach trees. Acta Hort. 383: 191-199.
- Montañés, L., Heras, L., Abadía, J., and Sanz, M. 1993. Plant analysis interpretation based on a new index: Deviation from optimum percentage (DOP). Journal of Plant Nutrition 16:1289–308.
- Mostashari,M.A.Khosravinejad,M.Golmohamadi.2018. Comparative Study of DOP and CND Methods for Leaf Nutritional Diagnosis of Vitis Vinifera in Iran. Journal of the Communications In Soil Science And Plant Analysis.49(5):576-584.
- Parent, L. E., and M. Dafir. 1992. A theoretical concept of compositional nutrient diagnosis. Journal of the American
- Parent, L.E. 2003. Diagnosis of the nutrient compositional space of fruit crops. RevistaBrasileira Fruticultura, Jaboticabal. 33: 321-334
- Parent, L.E. Cambouris, A.N.and A. Muhawenimana. 1994. Multivariate diagnosis of nutrient imbalance in potato crops. Soil Sci. Soc. Am. J. 58:1432–1438.
- Przemysław, B. 2016. Diagnosis of Sugar Beet (Beta vulgaris L.) Nutrient Imbalance byDRIS and CND-clr Methods at Two Stages during Early Growth. Journal of PlantNutrition. 39:1-16.
- Ross, S.M. 1987. Introduction to probability and statistics for engineers and scientists. John Wiley & Sons, New York.sodium and magnesium on some growth characteristics and chlorophyll content of pistachio.
- Sharma,J., Shikhamany, S.D,. Singh, R.K. and Raghupathi, H.B. 2005. Diagnosis ofnutrient imbalance in Thompson Seedless grape grafted on Dog Ridge rootstock by DRIS.Commun. Soil Sci. Plant Anal. 36: 19-20. 2823-2838.
- Society for Horticultural Science 117:239–42.
- Xu, M., Zhang J., Wu, F., and Wang, X. 2015. Nutritional diagnosis for apple by DRIS, CND and DOP. Advance Journal of Food Science and Technology. 7: 4. 266-273.
- Zad-Salehi, F., Mozaffari, V., Taj-Abadipour, A., and Hokmabadi, H. 2011. Interaction ofsodium and magnesium on some growth characteristics and chlorophyll content of pistachio in perlite substrate. J. Sci. Technol. Greenhous Cul. 2: 6. 23-350.
|