پروبیوتیکها، به عنوان مکمل غذایی میکروبی زنده هستند که با ایجاد تعادلدر جمعیت میکروبی روده نقش موثری در رشد و فعالیت آنزیمهای گوارشی میزبان دارند. مطالعه حاضر به منظور ارزیابی اثر سطوح مختلف مخمر Saccharomyces cerevisiae بر عملکرد رشد، ترکیب شیمیایی بدن و فعالیت آنزیمهای گوارشی ماهی کفال خاکستری، در قالب یک طرح کاملاً تصادفی با 4 تیمار و 3 تکرار شامل جیرههای غذایی حاوی 106×1، 106×3 و 106×5 (سلول در گرم غذا) و شاهد (جیره پایه بدون مخمر) انجام شد. ماهیها با میانگین وزنی 65/0± 56/5 گرم بهصورت تصادفی در 12 مخزن فایبرگلاس با تراکم 20 قطعه در هر مخزن توزیع و بهمدت 60 روز با جیرههای آزمایشی تغذیه شدند. نتایج نشان داد که جیره غذایی حاوی 106×5 سلول مخمر در گرم غذا، بر میزان افزایش وزن بدن (57/13±36/240 درصد)، وزن نهایی (55/1±28/19گرم)، کارایی پروتئین (56/0±01/10 درصد) و بقاء (5/1±40/94 درصد) اثرات مثبت و معنیداری نسبت به گروه شاهد و تیمار106× سلول در گرم غذا داشت (05/0>p). همچنین بیشترین میزان فعالیت آنزیمهای پروتئاز (52/13±50/362 واحد بر میلی گرم پروتئین) و آمیلاز (70/17±50/199 واحد بر میلی گرم پروتئین) در جیره غذایی حاوی 106×5 سلول درگرم غذا مشاهده شد (05/0>p). این مطالعه نشان میدهد که استفاده از مخمر S. cerevisiae(106×3 و 106×5 سلول در گرم غذا) میتواند دارای اثرات مثبتی بر عملکرد رشد، کارایی تغذیه، ترکیب شیمیایی بدن و فعالیت آنزیمهای گوارشی ماهی کفال خاکستری باشد.
Growth performance, body chemical compsitions and digestive enzymes in grey mullet ,Mugil cephalus Linnaeus 1758, fed with different levels of Saccharomyces cerevisiae yeast
نویسندگان [English]
P. Akbary
چکیده [English]
Probiotics, as a live microbial dietary supplement, play an important role in the growth and activity of the host digestive enzymes by balancing the gut microbial population.The present study was conducted with 4 treatments and 3 replications including diets containing 1×106, 3×106 and 5 ×106 (cell/ g feed) and control (basal diet without yeast) to evaluate the effect of different levels of dietary supplementation of Saccharomyces cerevisiae on growth performance, body biochemical composition and digestive enzymes activities of grey mullet, Mugilcephalus.The fish (5.56±0.65 g) were randomly allocated into 12 fiberglass tanks at a density of 20 individuals per tank with three replicates for each treatment and fed with the experimental diets for 60 days. The results indicated that the diet at 5×106 yeast cells/ g( significantly improved weight gain (240.36±13.57%), final weight (919.28±1.55), protein efficiency (10.01± 0.56%) and survival (94.40±13.57%) compared to the control and treatment 2 (p<0.05). Also, the highest activity of amylase (199.50±17.70 U/mg protein) and protease (362.50±13.52 U/mg protein) were observed in 5×106 yeast cells/ g diet (P<0.05). This study shows that the use of S. cerevisiae 3×106 and 5 ×106 yeast cell/ g feed can have positive effects on growth performance, feed utilization, body chemical composition and digestive enzymes activities of M. cephalus.
کلیدواژهها [English]
Grey mullet, Saccharomyces cerevisiae, Growth performance, Digestive enzyme, Body chemical composition