مویدی, علی اکبر, زارع, شجاعت. (1398). ارزیابی کارآیی انرژی در نظام کشاورزی حفاظتی منطقه معتدل-سرد مشهد. سامانه مدیریت نشریات علمی, 32(1), 13-29. doi: 10.22092/aj.2019.125011.1378
علی اکبر مویدی; شجاعت زارع. "ارزیابی کارآیی انرژی در نظام کشاورزی حفاظتی منطقه معتدل-سرد مشهد". سامانه مدیریت نشریات علمی, 32, 1, 1398, 13-29. doi: 10.22092/aj.2019.125011.1378
مویدی, علی اکبر, زارع, شجاعت. (1398). 'ارزیابی کارآیی انرژی در نظام کشاورزی حفاظتی منطقه معتدل-سرد مشهد', سامانه مدیریت نشریات علمی, 32(1), pp. 13-29. doi: 10.22092/aj.2019.125011.1378
مویدی, علی اکبر, زارع, شجاعت. ارزیابی کارآیی انرژی در نظام کشاورزی حفاظتی منطقه معتدل-سرد مشهد. سامانه مدیریت نشریات علمی, 1398; 32(1): 13-29. doi: 10.22092/aj.2019.125011.1378
ارزیابی کارآیی انرژی در نظام کشاورزی حفاظتی منطقه معتدل-سرد مشهد
1عضو هیئت علمی بخش تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر مرکز تحقیقات و اموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی
2عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات خراسان رضوی
چکیده
این پروژه با هدف ارزیابی کارآیی انرژی سیستم کشاورزی حفاظتی دو سیستم تناوب زراعی در دو آزمایش جداگانه در ایستگاه تحقیقات کشاورزی طرق مشهد در 5 سال با استفاده از طرح کرت های خرد شده در قالب بلوکهای کامل تصادفی و سه تکرار به اجرا در آمد. تیمارهای آزمایش شیوه های مختلف خاکورزی در سه سطح شامل: شیوه متداول خاکورزی (شخم + دیسک + تسطیح + کاشت با بذرکار)، شخم کاهش یافته (چیزل پکر یا دیسک سبک + کاشت با بذرکار) و بدون شخم (کاشت مستقیم با بذرکار) در کرتهای اصلی و مدیریت بقایای گیاهی در سه سطح بدون بقایا، حفظ 30% بقایا و حفظ 60% بقایای محصولات مختلف درکرت های فرعی قرار گرفت. در اولین آزمایش سیستم تناوب زراعی رایج این منطقه شامل گندم-ذرت-گندم-خربزه-گندم و در آزمایش دوم سیستم تناوب زراعی پیشنهادی یا پایدار شامل گندم-کلزا-گندم-شبدر-گوجه فرنگی-گندم بررسی شد . نتایج نشان داد از نظر مصرف انرژی برای هر دو تناوب زراعی رایج و پایدار سهم نیروی انسانی بسیار کم بود و آب و کاه و کلش هر کدام با حدود 30 درصد بیشترین سهم را دارا بودند و ماشین آلات و کود در مرتبه بعد قرار گرفتند. در هر دو سیستم تناوب زراعی رایج و پایدار، تیمار بدون شخم و بدون بقایا بالاترین بهره وری انرژی را داشت. افزایش فعالیتهای خاک ورزی از بدون شخم به متداول، در سیستم تناوب زراعی رایج کاهش بهرهوری انرژی را در پی داشت، اما افزایش فعالیتهای خاک ورزی از بدون شخم به حداقل شخم کمی بهره وری انرژی را افزایش داد.
Evaluation of Energy Efficiency in Conservation Agriculture System in Temperate-cold Climatic Zone of Mashhad
نویسندگان [English]
Ali Akbar Moayedi1؛ shojaat zareh2
1Faculty Member of seed and plant improvement Department, Khorasan Razavi Agricultural and Natural Resources Research and Education Center, AREEO, Mashhad, Iran
2faculty member of khorasan razavi agricultural research center
چکیده [English]
Modern agriculture in the world had positive results for human by increasing of food and Prosperity, but had negative effects on nonrenewable resources. This system is based on more consumption of foreign inputs, chemical fertilizers, water and energy. Where traditional tillage and residue removal practices have been used over of Iran, soil has been lost through erosion while the soil resource has been degraded physically, chemically and biologically. As a result, improved or new varieties of crops (such as wheat) as well as use of other inputs are not able to deliver their potential contribution. The term conservation agriculture removes the emphasis from the tillage component and addresses an enhanced concept of the complete agricultural system; it involves major changes in many aspects of the farm cropping operation. Due to the increasing consumption of energy in the world and the decrease of energy resources, it is important to pay attention to the systems that wasting energy in them be at the least. The aim of project was to evaluate the energy efficiency of the protective system of agricultural under two separate systems of crop rotation in two separate experiment, in agricultural and natural resource research education center (station of Torogh, in Mashhad). The experiment was performance using a split-plot design based on randomized complete block with three replications for five years (during 2011-16 growing seasons). Experiment treatments were various tillage methods in main plots,Conventional Tillage (CT: Plowing + disc + leveling + planting with seeder), Reduced Tillage (RT: heavy disc + planting with seeder) and No Tillage (NT: planting with seed).Residue management in sub plots contain, no residue (R0), Maintaining 30 percent of the plant residue (R1) and Maintaining 60 percent of the plant residue (R2). The first crop rotation was conventional as the same of farmer rotations consist of wheat-corn-wheat-melon-wheat. The second crop rotation was more diverse and closed to sustainable rotation inclusive wheat-rapeseed-wheat-clover-tomato-wheat. Results showed that with energy efficiency for both crop rotations (conventional and sustainable) the contribution of human strength was very low and contribution of water and straw each with 30% had the highest level and machine and fertilizer were in the subsequent stage. In both crop rotations, NT + R0 had the highest level of energy efficiency. In conventional crop rotation, increasing of tillage from NT to CT had decreasing of energy efficiency but increasing of tillage from NT to RT treatments increasing energy efficiency slowly.
کلیدواژهها [English]
melon, corn, clover, rapeseed, wheat, tomato
مراجع
آمار
تعداد مشاهده مقاله: 476
تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 70
سامانه مدیریت نشریات علمی. طراحی و پیاده سازی از سیناوب