زارع مهرجردی, محمد, اخوتیان اردکانی, احمد رضا, دهقانی, فرهاد. (1398). معرفی شاخص DOP و استفاده از آن برای تفسیر نتایج تجزیه برگی خیار گلخانهای. سامانه مدیریت نشریات علمی, 2(1), 9-21.
محمد زارع مهرجردی; احمد رضا اخوتیان اردکانی; فرهاد دهقانی. "معرفی شاخص DOP و استفاده از آن برای تفسیر نتایج تجزیه برگی خیار گلخانهای". سامانه مدیریت نشریات علمی, 2, 1, 1398, 9-21.
زارع مهرجردی, محمد, اخوتیان اردکانی, احمد رضا, دهقانی, فرهاد. (1398). 'معرفی شاخص DOP و استفاده از آن برای تفسیر نتایج تجزیه برگی خیار گلخانهای', سامانه مدیریت نشریات علمی, 2(1), pp. 9-21.
زارع مهرجردی, محمد, اخوتیان اردکانی, احمد رضا, دهقانی, فرهاد. معرفی شاخص DOP و استفاده از آن برای تفسیر نتایج تجزیه برگی خیار گلخانهای. سامانه مدیریت نشریات علمی, 1398; 2(1): 9-21.
معرفی شاخص DOP و استفاده از آن برای تفسیر نتایج تجزیه برگی خیار گلخانهای
1بخش تحقیقات خاک و آب، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی یزد، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی
2بخش تحقیقات خاک و آب، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی یزد
3رئیس مرکز ملی تخقیقات شوری
چکیده
تجزیه گیاهی یکی از مفیدترین ابزارهای موجود برای ارزیابی وضعیت تغذیهای محصولات کشاورزی است. ارزش کاربردی تجزیه گیاه به منظور توصیه کودی وابسته به تفسیر صحیح و دقیق نتایج آن است. یکی از روشهای پیشنهادی به منظور تفسیر نتایج حاصل از تجزیه برگی روشDOP ، میباشد که در آن ترتیب نیاز عناصر غذایی به دست میآید. به منظور تعیین غلظت مرجع (Cref ) عناصر غذایی در خیار گلخانهای، از 96 گلخانه استان یزد در دو کشت متوالی نمونههای برگ جمع آوری و غلظت عناصر در آنها اندازهگیری شد. با استفاده از غلظت عناصر غذایی در گلخانههای با عملکرد بالا غلظت مرجع برای عناصر ازت، فسفر،پتاسیم، کلسیم و منیزیم در کشت پائیزه به ترتیب 30/5، 56/0، 46/3، 68/2 و 04/1 درصد و در کشت بهاره 02/5، 75/0، 6/3، 46/2، 93/0 درصد و برای عناصر آهن، مس، روی و منگنز در کشت پائیزه به ترتیب 9/80، 59/13، 45/74 و 88/71 میلیگرم در کیلوگرم، و در کشت بهاره به ترتیب 7/114، 26/18، 85/75 و 31/78 میلیگرم در کیلوگرم بدست آمد. با استفاده از غلظتهای فوق شاخص DOP (انحراف از درصد بهینه) برای گلخانههای با عملکرد پائین محاسبه گردیده و بر اساس اعداد شاخص، اولویت یا ترتیب نیاز عناصر غذایی آنها به دست آمد. قدرمطلق شاخص DOP برای تمام عناصر اندازهگیری شده بیشتر از صفر بوده که نشانگر عدم تعادل تعذیه آنها میباشد و بالای 60 درصد گلخانههای بررسی شده از نظر عناصر ازت، فسفر و پتاسیم کمبود داشتند.
Introduction of DOP index and its use for interpretation of results of leaf decomposition of greenhouse cucumber
نویسندگان [English]
Mohammad Zaremehrjardi1؛ Ahmad Reza Okhovatian Ardakni2؛ Farhad Deghany3
1Soil and water Research Departmen, Yazd Agricultural and Natural Resources Research and Education center, Agricultural Research, Education and Extension organization
2Soil ans water Researche Departmen, Yazd Agricultural and Nutural Resources Research
3National Salinity Research Center, Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO), Yazd, Iran
چکیده [English]
Plant analysis is one of the most useful available tools to assess the nutritional status of agricultural products. Practical significance of fertilizer recommendations is related to the accuracy and validity of plant analysis results interpretation. DOP is one of the methods presented for interpretation of plant analysis results. Based on this method the priority or order of nutrients deficiency is obtained. In order to assess the nutritional balance using DOP method and to define standard norms for nutrients, the leaves samples from 96 cucumber greenhouses of Yazd province in two consecutive growth seasons were collected and then nutrients concentration was measured. Using nutrients concentration in high yielding greenhouses, the standard concentration (Cref) was obtained for N, P, K, Ca and Mg elements in fall planting and Spring Planting (sowing) was 5.30, 0.56, 3.46, 2.68, 1.04 and 5.02, 0.75, 3.6, 2.46, 0.93 percent respectively. As well as Fe, Cu, Zn and Mn amounts in fall planting and spring planting Cref was 80.9, 13.59, 74.45, 71.88 and 114.7, 18.26, 75.85, 78.31 PPM respectively. DOP index was calculated for low yielding greenhouses using above concentrations. Then based on this index value, the priority or the order of nutrient requirement was obtained. Absolute value of DOP index for all element measurements was greater than zero, indicating an imbalance of nutrition. Over 60 percent of studied greenhouses showed deficiency in nitrogen, phosphorus and potassium.