مقبلی دامنه, اسماعیل, آئین, احمد, مختاری ستائی, معین. (1398). ارزیابی عملکرد و کارایی مصرف آب در گلخانههای جنوب استان کرمان. سامانه مدیریت نشریات علمی, 2(1), 1-8.
اسماعیل مقبلی دامنه; احمد آئین; معین مختاری ستائی. "ارزیابی عملکرد و کارایی مصرف آب در گلخانههای جنوب استان کرمان". سامانه مدیریت نشریات علمی, 2, 1, 1398, 1-8.
مقبلی دامنه, اسماعیل, آئین, احمد, مختاری ستائی, معین. (1398). 'ارزیابی عملکرد و کارایی مصرف آب در گلخانههای جنوب استان کرمان', سامانه مدیریت نشریات علمی, 2(1), pp. 1-8.
مقبلی دامنه, اسماعیل, آئین, احمد, مختاری ستائی, معین. ارزیابی عملکرد و کارایی مصرف آب در گلخانههای جنوب استان کرمان. سامانه مدیریت نشریات علمی, 1398; 2(1): 1-8.
ارزیابی عملکرد و کارایی مصرف آب در گلخانههای جنوب استان کرمان
1بخش تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی جنوب استان کرمان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی،
2استادیار، بخش تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی جنوب استان کرمان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، جیرفت، ایران
3بخش تحقیقات فنی و مهندسی، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی جنوب کرمان، جیرفت، ایران
چکیده
امروزه جهان در راستای تأمین امنیت غذایی خود به دنبال تولید بیشتر است. افزایش تولید با محدودیتهایی از جمله کمبود منابع آب همراه است. منطقیترین راه حل، افزایش عملکرد محصول بهازای واحد آب مصرفی میباشد که کارآیی مصرف آب یا بهرهوری آب نامیده میشود. یکی از راههای افزایش کارایی مصرف آب استفاده از محیطهای کشت کنترل شده و گلخانه برای تولید انواع محصولات میباشد. اگر چه نیاز آبی و مصرف آب در گلخانه نسبت به محیط باز کم است ولی برآورد دقیق آن دارای اهمیت ویژه است. در این پژوهش تعدادی از گلخانههای منطقه جنوب استان کرمان جهت اندازهگیری عملکرد، مقدار مصرف آب و کارایی مصرف آب انتخاب گردید. محصولات کشت شده در این گلخانهها شامل خیار، گوجه فرنگی، توت فرنگی، بادمجان و فلفل بود. پس از جمعآوری دادهها شاخصهای مورد نظر محاسبه و مقدار مصرف آب با نیاز آبی گیاه مقایسه شد. نتایج حاصل نشان داد متوسط میزان آب مصرفی در گلخانههای جنوب استان کرمان برابر با 11240 متر مکعب در هکتار میباشد. این مقدار از نیاز آبی گیاهان گلخانهای که حدود 6500 متر مکعب در هکتار میباشد بیشتر است. کارایی فیزیکی مصرف آب در خیار، گوجه فرنگی، بادمجان، فلفل و توت فرنگی بهترتیب 90/17، 82/16، 32/9، 85/7 و 74/2 کیلوگرم بر متر مکعب و متوسط کارایی فیزیکی مصرف آب 93/10 کیلوگرم بر متر مکعب حاصل شد. کارایی اقتصادی مصرف آب نیز در محصولات مذکور بهترتیب 5/19، 9/36، 1/18، 1/30 و 8/15 هزار ریال در متر مکعب و متوسط آن نیز 1/24 هزار ریال در متر مکعب بهدست آمد.
Evaluation of Greenhouse yield and Water Use Efficiency in South of Kerman Province
نویسندگان [English]
esmaeil moghbeli dameneh1؛ ahmad aien2؛ Moein Mokhtari Sataeiy3
1Agricultural Engineering Research Department, South Kerman Agricultural and Natural Resources Research and Education Center, Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO), jiroft, Iran
2Assistant professor, Seed and Plant Improvement Research Department, South Kerman Agricultural and Natural Resources Research and Education Center, Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO), Jiroft, Iran
3Technical and Engineering Research Division, Agricultural and Natural Resources Research Center of Southern Kerman, Jiroft, Iran
چکیده [English]
Today, the world is looking for produce more food for its food security. Increased production is accompanied by restrictions such as water scarcity. The most logical solution is to increase product performance per unit of water consumption, which is called water use efficiency or water productivity. One of the ways to increase water use efficiency is through the use of controlled culture media and greenhouse for the production of a variety of products. Although water requirement and water consumption in the greenhouse are low relative to the open environment, its accurate estimation is of particular importance. In this study, a number of greenhouses in the south of Kerman province were selected to measure yield, water consumption and water use efficiency. The products cultivated in these greenhouses included cucumbers, tomatoes, strawberries, eggplants and peppers. After collecting the data, the indices were calculated and the amount of water consumed was compared with the plant's water requirement. The results showed that the average amount of water consumed in the greenhouses in the south of Kerman province is 11240 m3/ha. This amount is more than the water requirement of greenhouse plants, which is about 6500 m3/ha. The physical water use efficiency in cucumbers, tomatoes, eggplants, peppers and strawberries was 17.90, 16.82, 9.32, 7.85 and 2.74 kg/m3 respectively and the average physical water use efficiency was 10.93 kg/m3. Economic water use efficiency in these products was 19.5, 36.9, 18.1, 30.1 and 15.8 (1000*Rial/m3) respectively and the average economic water use efficiency was 24.1 (1000*Rial/m3).
کلیدواژهها [English]
Economic water use efficiency, Greenhouse, Physical water use efficiency