1دانشآموخته دکترای تخصصی بهداشت مواد غذایی، تهران، ایران
2استادیار، موسسه تحقیقات واکسن و سرمسازی رازی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران
3دانشآموخته دکترای تخصصی جغرافیا و برنامهریزی شهری، تهران، ایران
4دانشآموخته دکترای عمومی دامپزشکی، تهران، ایران
5استاد، گروه بهداشت و کنترل کیفیت مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه تهران، ایران
چکیده
کشتارگاههای دام، یکی از مهمترین محلهای پایش سلامت دامها، مراقبت بیماریهای دامی و پیاده سازی راهبردهای کنترل این بیماریها میباشند. در کشتارگاهها با انجام بازرسی گوشت میتوان اطلاعات ارزشمندی درباره وضعیت بیماریهای دامی بهدست آورد. مراقبت و پایش بیماریهای دامی و بیماریهای مشترک گوناگون مانند تب برفکی، سل، بروسلوز، آلودگیهای انگلی (مانند فاسیلوز و سیستیسرکوز) و بیماریهای دامی پرخطر مانند جنون گاوی (به دلیل امکان تشخیص آسان سندرم گاو زمینگیر) از طریق بازرسی بهداشتی پیش و پس از کشتار در کشتارگاه به آسانی امکانپذیر است. در سال 1395 مطالعهای مقطعی با هدف آمایش سرزمینی کشتارگاههای دامی در کشور و با جمعآوری اطلاعات موجود از سازمان دامپزشکی کشور و شهرداریها با استفاده از پرسشنامه انجام گرفت. براساس نتایج این بررسی، تعداد کشتارگاههای دام کشور 396 باب شامل 336 باب کشتارگاه غیرصنعتی (سنتی) و 60 باب کشتارگاه صنعتی است. همچنین برای رسیدن به وضعیت مطلوب، به ترتیب نیاز به احداث سه، 26، 56 و 31 کشتارگاه صنعتی دام جدید براساس چهار الگوی پیشنهادی سازمان دامپزشکی کشور برای تاسیس کشتارگاه دام در کشور میباشد. در مجموع از جمله راهبردهای مناسب هنگام برنامهریزی برای کنترل و مبارزه با بیماریهای دامی، کاهش حمل و نقل دام زنده و جایگزینی تجارت گوشت بهجای تجارت دام زنده است که از طریق آمایش سرزمینی در احداث کشتارگاههای دام در کشور امکانپذیر میشود.
1Department of Food Hygiene & Quality Control, Faculty of Veterinary Medicine, University of Tehran, Tehran- Iran, Iran Veterinary Organization. Tehran- Iran
2Vaccine and Serum Research Institute, Agricultural Research, Education and Extension Organization, Tehran, Iran
3Iran Municipalities and Rurales Management Organization. Tehran- Iran
4Veterinary Organization. Tehran- Iran
5Department of Food Hygiene & Quality Control, Faculty of Veterinary Medicine, University of Tehran, Tehran- Iran
چکیده [English]
Slaughterhouses are one of the most important sites for animal health monitoring and disease surveillances and implementation of control strategies. Valuable information about animal disease status can be achieved through routine meat inspection measures in slaughterhouses. ُurveillance and monitoring of various animal diseases and zoonoses such as Foot and Mouth Disease (FMD), tuberculosis, brucellosis, parasitic infections) like fascioliasis, cysticercosis, trichinosis( or and high risk diseases such as Bovine Spongiform Encephalopathy (BSE) (because of easy detection of downer cow syndrome) are easily possible through ante- and postmortem meat inspection in slaughterhouses. In 2016, a cross sectional study was conducted with the objective of land territorial planning for slaughterhouses in our country. The study was done by collecting available information from Iran Veterinary Organization Council and municipalities using questionnaire. According to our results, totally, there are 396 slaughterhouses including 336 traditional and 60 industrial slaughterhouses in our country. Also for achieving the desirable health situation, we need to build at least 3, 26, 56 and 31 industrial modern slaughterhouses on the basis of the four patterns suggested by Iran Veterinary Organization, respectively. In conclusion, when we plan for implementation of prevention and control strategies for animal diseases, land territory for building slaughterhouses is really an appropriate tool for reducing live animal transport and replacement of meat trade with live animal trade.
کلیدواژهها [English]
Slaughterhouse, Animal diseases, Surveillance, Land territory, Iran
مراجع
1- (FAO) F.a.A.O. 1978. Slaughterhouse and Slaughterslab Design and Construction. FAO Animal Production and Health Paper No.9. Rome: FAO. 2- Adedipe O.D., E.C. Uwalaka, V.O. Akinseye, O.A. Adediran and S.I.B. Cadmus. 2014. Gastrointestinal Helminths in Slaughtered Cattle in Ibadan, South-Western Nigeria. Journal of veterinary medicine 2014,923561-923561. 3- EC. 2004. Regulation (EC) No 853/2004 of the European Parliament and of the Council of 29 April 2004 laying down specific hygiene rules for food of animal origin. Official Journal of the European Union L 139 of 30 April 2004. 4- Ghaneian M., M. Ehrampoush, M. Farsad and M. Dehvari. 2013. Evaluation of Health Conditions of Livestock and Poultry Slaughterhouses in Yazd Province. Tolooebehdasht 12,124-135. 5- Hernandez de Anda J., T. Renteria Evangelista, G. Lopez Valencia and M. Montano Hodgers. 1997. An abattoir monitoring system for diagnosis of tuberculosis in cattle in Baja California, Mexico. Journal of the American Veterinary Medical Association 211,709-711. 6- Hosseini S.M. 1989. Health certificate of Iran slaughter houses MDthesis. Tehran University of Medical Sciences, Tehran, Iran [in farsi] 7- Klink E.G.M.v., P.G. Prestmo and A. Grist. 2015. Animal health and disease monitoring in the abattoir. Livestock 20,330-335. 8- Pascual-Linaza A.V., A.W. Gordon, L.A. Stringer and F.D. Menzies. 2017. Efficiency of slaughterhouse surveillance for the detection of bovine tuberculosis in cattle in Northern Ireland. Epidemiology and infection 145,995-1005. 9- Rokni N. 1998. The slaughterhouse situation in Iran. Fleischwirtschaft 78,888-890. 10- Schudel A.A., B.J. Carrillo, E.L. Weber, J.B. Viera, E.J. Gimeno, C. van Gelderen, E. Ulloa, A. Nader, B.G. Cané and R.H. Kimberlin. 1996. Risk assessment and surveillance for bovine spongiform encephalopathy (BSE) in Argentina. Preventive Veterinary Medicine 25,271-284. 11- Sutmoller P. 2001. Importation of beef from countries infected with foot and mouth disease: a review of risk mitigation measures. Revue scientifique et technique (International Office of Epizootics) 20,715-722. 12- Vågsholm I. Section. 2014. Control, Monitoring and Surveillance of Animal Health and Animal Infectious Diseases at the Slaughterhouse. In: Thimjos Ninios., Janne Lundén., Hannu Korkeala., Maria Fredriksson‐Ahomaa, editors. Meat Inspection and Control in the Slaughterhouse. John Wiley & Sons, Ltd USA. 13- Vidal E., E. Tolosa, S. Espinar, B.P. de Val, M. Nofrarías, A. Alba, A. Allepuz, L. Grau-Roma, S. López-Soria, J. Martínez, M.L. Abarca, J. Castellà, X. Manteca, M.I. Casanova, M. Isidoro-Ayza, I. Galindo-Cardiel, S. Soto, R. Dolz, N. Majó, A. Ramis, J. Segalés, L. Mas, C. Chacón, L. Picart, A. Marco and M. Domingo. 2015. Six-Year Follow-up of Slaughterhouse Surveillance (2008–2013): The Catalan Slaughterhouse Support Network (SESC). Veterinary Pathology 53,532-544. 14- Willeberg P.W., C.G. McAloon, E. Houtsma, I. Higgins, T.A. Clegg and S.J. More. 2018. The Herd-Level Sensitivity of Abattoir Surveillance for Bovine Tuberculosis: Simulating the Effects of Current and Potentially Modified Meat Inspection Procedures in Irish Cattle. Frontiers in Veterinary Science 5.