رنجبر, غلامحسن, روستا, محمد جواد, چراغی, سید علی محمد. (1391). بررسی اثر آب مغناطیسی بر شاخص های رشد گندم در شرایط شور. سامانه مدیریت نشریات علمی, 26(3), 263-274. doi: 10.22092/jwra.2012.118980
غلامحسن رنجبر; محمد جواد روستا; سید علی محمد چراغی. "بررسی اثر آب مغناطیسی بر شاخص های رشد گندم در شرایط شور". سامانه مدیریت نشریات علمی, 26, 3, 1391, 263-274. doi: 10.22092/jwra.2012.118980
رنجبر, غلامحسن, روستا, محمد جواد, چراغی, سید علی محمد. (1391). 'بررسی اثر آب مغناطیسی بر شاخص های رشد گندم در شرایط شور', سامانه مدیریت نشریات علمی, 26(3), pp. 263-274. doi: 10.22092/jwra.2012.118980
رنجبر, غلامحسن, روستا, محمد جواد, چراغی, سید علی محمد. بررسی اثر آب مغناطیسی بر شاخص های رشد گندم در شرایط شور. سامانه مدیریت نشریات علمی, 1391; 26(3): 263-274. doi: 10.22092/jwra.2012.118980
بررسی اثر آب مغناطیسی بر شاخص های رشد گندم در شرایط شور
به منظور تعیین تاثیر آب شور با تیمار مغناطیس و بدون آن بر سبزشدن، عملکرد و اجزای عملکرد گندم، دو آزمایش جداگانه در مرکز ملی تحقیقات شوری انجام شد. آزمایش اول در شرایط کنترل شده و با درجه حرارت های روزانه و شبانه 25 و 15 درجه سانتی گراد انجام گرفت. میزان سبز شدن بذور گندم با چهار کیفیت آب 5/2، 0/6، 0/10 و 7/12 دسی زیمنس بر متر و با دستگاه مغناطیس کننده و بدون دستگاه اندازه گیری شد. همچنین به منظور مطالعه تاثیر آب مغناطیسی بر میزان عملکرد گندم در شرایط شور آزمایش دیگری در 18 جعبه فایبر گلاس (به ابعاد 5/0× 4/0 و به عمق 5/0 متر) طی دو سال در شرایط طبیعی انجام گرفت. تیمار های آزمایشی شامل استفاده از دستگاه مغناطیسی (مدلMAG 4000) و بدون استفاده از آن و سه کیفیت آب آبیاری (0/2، 0/6 و 0/10 دسی زیمنس بر متر) بود. نتایج نشان داد که تیمار شوری تاثیری بر تعداد نهایی بوته های سبز شده و درصد سبز نداشت. اگرچه شوری باعث کاهش معنی دار سرعت سبز شدن، طول کلئوپتیل، عملکرد دانه، ارتفاع بوته، طول سنبله و تعداد دانه در سنبله گردید. تیمار مغناطیس و برهمکنش شوری و تیمار مغناطیس تاثیری بر تعداد بوته های سبز شده، سرعت سبز شدن، درصد سبز، طول کلئوپتیل، عملکرد دانه، ارتفاع بوته، طول سنبله و تعداد دانه در سنبله نداشت. این نتایج تنها با استفاده از یک مدل دستگاه مغناطیس بدست آمد. بطور احتمالی استفاده از مدل های مختلف دستگاههای مغناطیس با ترکیبات متفاوت آب مصرفی بر گونه های مختلف زراعی به نتایج متفاوتی منجر گردد.
Effect of Magnetic Water on Wheat Growth Indices
under Saline Conditions
نویسندگان [English]
GH RANJBAR1؛ M.J ROUSTA2؛ A.M CHERAGHI3
چکیده [English]
To determine the effects of saline water with and without magnetic treatments on seed emergence and yield of wheat, two experiments were conducted in the National Salinity Research Center, Iran. The first experiment was done under controlled environment conditions with day and night temperatures of 25 ◦C and 15 ◦C, respectively. The emerging wheat seeds were measured under four irrigation water qualities including 2.5, 6, 10 and 12.7 dS/m with and without magnetic device. To determine the effect of magnetic treatment on wheat yield under saline conditions, another experiment was done in 18 fiber glass boxes (0.5 x 0.45 x 0.50 m deep) in the ambient environment for two years. Treatments included use of magnetic device (Model: MAG 4000) and without it and three water qualities (2, 6 and 10 dS/m). Results showed that salinity treatments had no significant effect on final emerged seeds and emergence percentage. However, salinity significantly reduced rate of emergence, coleoptile length, grain yield, plant height, spike length, and the number of kernels per spike. Magnetic treatment and interaction between magnetic treatment and salinity had no effect on the number of emerged plant, emergence rate, emergence percentage, coleoptile length, grain yield, plant height, spike length, and number of kernels per spike. These results were obtained using a specific magnetic device. Probably, using a different magnetic device with different composition of irrigation water applied to various crops may lead to different results.