1عضو هیات علمی مؤسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، معاون توسعه آبزی پروری سازمان شیلات ایران
2سازمان شیلات ایران، مدیر کل دفتر بازسازی و حفاظت از ذخایر ژنتیکی آبزیان
چکیده
ماهیان خاویاری با ارزشترین ماهیان موجود در کره زمین و در واقع جزء با ارزشترین موجودات زندهای هستند که بشر تا کنون مبادرت به صید و پرورش آنها نموده است. ارزش بالای این ماهیان موجب شده که صید بیرویه نسل آنها را با خطر انقراض مواجهه نماید. دراین میان آلودگیهای مختلف در دریا و رودخانه ها نیز مزید برعلت شده است. هر چند تولید بچه ماهیان خاویاری با هدف رهاسازی به دریا و بازسازی ذخایر طبیعی در کشورمان بیش از چهل سال قدمت دارد، اما پرورش ماهیان خاویاری با هدف تولید گوشت و خاویار در حدود دو دهه است که در کشورمان آغاز شده و همراه روند توسعه جهانی در حال گسترش میباشد. این امر علاوه بر تولید پروتئین و ارز آوری برای کشور به دلیل کاهش فشار وارده به ذخایر طبیعی به امر بازسازی ذخایر کمک خواهد نمود. وجود اقلیم مناسب برای پرورش این ماهیان، پایینبودن هزینههای تاسیساتی و نیروی انسانی در مقایسه با کشورهای اروپایی، وجود دانش فنی و تجربه بالا و همچنین آوازه کشورمان به عنوان تولید کننده بهترین خاویار جهان موجب شده تا این فعالیت ارزش اقتصادی فوقالعادهای داشته و به سرعت توسعه یابد. در این تحقیق تلاش شده است وضعیت توسعه پرورش ماهیان خاویاری توسط سازمان شیلات ایران ارائه گردد. در حال حاضر، بیش از 116 مزرعه فعال در بیش از 21 استان کشور با ظرفیت تولید 6332 تن گوشت و بیش از 95 تن خاویار ایجاد و در حال فعالیت میباشند. بطوری که، در سال 1396 مجموعاَ 2514 تن گوشت و 3508 کیلوگرم خاویار در مزارع پرورشی بخش خصوصی تولید و استحصال گردیده است.
1Faculty member of Iranian Fisheries Research Institute, Deputy of Aquaculture development in Iranian Fisheries Organization,
2Director General of the Office for the Recovery and Conservation of Aquatic Genetic Resources
چکیده [English]
Sturgeon is one of the most valuable fish in the word and is in fact one of the most valuable living things human beings have ever hunted. The high value of these fish has caused the endless fishing of their generations with endangered species in addition, various contaminations in the sea and rivers have been exacerbated. Although sturgeon production is aimed at dumping and restoration of natural resources in our country more than forty years old, but the sturgeon production has been started in our country for about two decades, producing meat and caviar, and along with the expanding global development This will contribute to the rebuilding of reserves, in addition to generating protein and value for the country, because of the reduction in the pressure on natural resources. The existence of a suitable climate for the rearing of these fish, low installation costs and human resources compared to European countries, the high technical knowledge and experience, as well as the reputation of our country as the producer of the best caviar in the world, has had a tremendous economic value and quickly develop. In this research, the status of development of sturgeon breeding has been attempted by the Iranian Fisheries Organization. Currently, more than 116 active farms in more than 21 provinces of the country with a production capacity of 6332 tons of meat and more than 95 tons of caviar are in operation, so that in 2017, a total of 2514 tons of meat and 3508 kg of caviar on farms produced and extracted.