1مربی پژوهش بخش تحقیقات گیاهپزشکی . مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان سمنان ( شاهرود)
2مرکز تحقیقات گیاهان دارویی باریج، شرکت داروسازی باریج اسانس، کاشان، ایران.
3بخش تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، مرکر تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان سمنان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، شاهرود، ایران.
چکیده
در طی چند دهه اخیر خاصیت قارچکشی عصاره و اسانس بسیاری از گیاهان برای مبارزه با بیماریهای گیاهی از جمله عوامل ایجاد لکه برگی و پوسیدگی در محصولات کشاورزی مورد توجه محققان بسیاری از کشورها قرار گرفته است. تحقیقات فراوان نشان داده است که اسانس برخی از گیاهان که حاوی ترکیبات تیمول و کارواکرول میباشند، دارای خاصیت قارچکشی مناسبی علیه طیف وسیعی از قارچهای عامل بیماریهای گیاهی از جمله پوسیدگی خاکستری انگور میباشند. عامل پوسیدگی خاکستری انگور ((Botrytis cinereaدارای دامنه میزبانی وسیعی بوده و قادر است که در مزرعه و انبار خسارت شدیدی به این محصول وارد نماید. در این تحقیق تاثیر ضد قارچی اسانس آویشن شیرازی، مرزه، رازیانه، درمنه و رزماری در غلظتهای 200، 400 و 600 پیپیام بر رشد پرگنه، جوانهزنی و رشد لوله تندش اسپور قارچ B. cinerea در شرایط آزمایشگاه مورد مطالعه قرار گرفت. نتایج نشان داد که اسانسهای آویشن شیرازی، مرزه و رازیانه به ترتیب در غلظتهای 200، 400 و 600 پیپیام در مقایسه با شاهد در سطح آماری 1درصد به طور کامل (100%) از رشد پرگنه و جوانهزنی اسپور این قارچ جلوگیری نمودند در حالی که اسانسهای درمنه و رزماری یا تاثیری جزیی داشتند یا بیتاثیر بودند. نتایج همچنین نشان داد که اسانسهای آویشن شیرازی و مرزه که دارای ترکیبات تیمول و کارواکرول میباشند، خصوصا اسانس آویشن شیرازی که حاوی هر دو ترکیب ذکر شده میباشد، بهترین تاثیر بازدارندگی را در مقابل این قارچ از خود نشان دادند.
2Barij Medicinal Plants Research Center, Barij Essence Pharmaceutical Co., Kashan, Iran.
3Seed and Plants Improvement Research Department, Agricultural and Natural Resources Research and Education Center of Semnan Province, AREEO, Shahroud, Iran.
چکیده [English]
During the last several decades the efficacy of plant extracts and essential oils in controlling plant diseases specially those of leaf spots and fruit rots have raised the interest of many researchers worldwide. Several findings have approved the antifungal potential of plant products containing Thymol and Carvacrol compounds against a wide range of plant fungal diseases including grape gray rot. Botrytis cinerea, the causal agent of grape gray rot has a wide host range and can cause severe loss in the field and during storage. In this study the antifungal efficacy of five essential oils, ie: Wild marjoram, Savory, Fennel, Wormwood and Rosemary were evaluated at three concentrations 200, 400 and 600 ppm on mycelia growth, spore germination and germ tube elongation of B. cinerea under laboratory conditions. Results indicate that Wild marjoram, Savory and Fennel at 200, 400 and 600 ppm could completely (100%) inhibit the mycelia growth as well as spore germination of this fungus respectively, while Wormwood and Rosemary had either very little or no effect on this fungus . Results also approve that Wild marjoram and Savory essential oils which contain Thymol and Carvacrol compounds, specially the first one containing both the compounds showed the highest antifungal activity against B. cinerea.