2استادیار آموزش در مرکز آموزش عالی امام خمینی؛ سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی
چکیده
چکیده امروزه اهمیت تولید محصولات سالم کشاورزی برای حفظ محیطزیست و سلامت جامعه کاملاً آشکار شده است. بطوریکه تلاشهای گستردهای برای توسعه تولید محصول سالم صورت میگیرد. در کشور ما تولید محصولات سالم گلخانهای (به لحاظ خطر باقیمانده سموم و کودهای شیمیایی) از اهمیت بالایی برخوردار است. بهعلاوه به لحاظ صرفهجویی در مصرف آب در کنار بازار صادراتی نسبتاً مناسب، تولید این محصولات را توجیهپذیر میسازد. افراد مختلفی در تولید محصولات گلخانهای سالم نقش ایفا میکنند، که لازم است هر گروه بهطور مناسب وظیفه خود را به انجام برسانند. لذا در این مقاله به اهمیت و نقش متصدیان تولید این محصولات در توسعه و ترویج هر چه بیشتر چرخه تولید محصولات سالم پرداخته شده است. در این راستا نقش مدیران با سیاستگذاری (بهویژه درزمینهٔ بسترسازی)، محققین با پاسخگویی به نیاز تولیدکنندگان، کشاورزان با بهکارگیری توصیههای کاربردی در جهت تولید پایدار محصولات سالم و سرانجام مصرفکنندگان با تهیه و استفاده از محصولات سالم میتوانند در موفقیت این برنامهها مؤثر باشند.
Requirement and Emphasis of Healthy Greenhouse Products in Iran
نویسندگان [English]
mohammad javad ardeh1؛ Abbas Norozi2
1researcher, Iranian Research Institute of Plant Protection
No. 1, Yaman (Tabnak) St., Chamran Highway, Tehran, Iran
2Assistant professor in Imam Khomaini Higher Education Center, Agricultural Research Education and Extension Organization (AREEO),
چکیده [English]
Abstract Today the importance of wholesome agricultural products to protect environment and public health are well known. Hence, a lot of efforts are being made to improve safety of agricultural productions. In Iran, wholesome products in greenhouses (in terms of the risk of pesticides and fertilizers residue) are very important. Moreover, saving water and a proper export markets, economically, producing these products is advisable. Different people play roles for producing wholesome greenhouse products; hence, each group should carry out their duties to achieve the goal. Therefore, in this article a survey on the role of the practitioners for development and promotion of the production cycle of these products has been discussed. In this regard, executives by making policy (especially on legislation), researchers by resolving the producers problems, farmers by establishing professional unite and finally consumers by demanding and using the healthy products could influence on the succeeding of these programs.