بخش تحقیقات گیاهپزشکی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی جنوب استان کرمان
چکیده
محصولات گلخانهای در جنوب استان کرمان دارای اهمیت خاصی است. طی بازدیدهائیکه از گلخانهها بعمل آمد نوعی پوسیدگی میوه و ساقه خیار مشاهده شد. آلودگی از قسمت گلگاه شروع و به سمت دم میوه پیشرفت می نماید. میوه-های آلوده سپس نرم و آب زده شده و در مرز پیشرفت بیماری علائم زردی مشاهده میشود. سطح بافت آلوده از نوعی کپک خاکستری رنگ پوشیده شده و پس از مدتی اسکلرتهای قارچ به اشکال گرد تا بیضوی یا نا منظم، سیاهرنگ، به اندازه های متفاوت (3 تا 15 میلی متر) روی سطح آلوده تشکیل گردید. علائم روی ساقه و دمبرگ خیار نیز مشاهده شد. بافت آلوده پس از ضدعفونی ، روی محیط پی دی آ کشت و جدایهها خالص گردید. پرگنه قارچ به رنگ خاکستری مایل به قهوه ای با ریسههای ضخیم و به قطر 5/7-5 میکرومتر دیده شد. پس از گذشت 25 تا30 روز اسکلرتها روی محیط کشت به رنگ سیاه و به قطر 5/0 تا 4 میلی متر تشکیل گردید. کنیدیها بیضوی ، شفاف و بی رنگ تا قهوه ای به اندازه 5/17-7 × 10-5 میکرومتر روی کنیدیوفورهای بلند و کشیده بطول 5/1-1 میلیمتر و به قطر 15-5/7 میکرومتر ، منشعب و غالبا دارای یک پایه صاف بودند. بیماریزایی جدایهها با ریختن یک میلیلیتر سوسپانسیون106 اسپور در میلیلیتر روی میوه خیار و ایجاد زخم انجام گردید. شاهد با آب مایه زنی شد. عامل بیماری قارچ Botrytis cinerea تشخیص داده شد. در منطقه جیرفت، این قارچ از خیار، توت فرنگی، فلفل، بادمجان، و گوجه فرنگی جداسازی و شناسایی گردید
Plant Protection Research Department, South Kerman Agricultural and Natural Resources Research and Education Center, AREEO, Jiroft, Iran
چکیده [English]
The cultivation of plants under greenhouse conditions is very important in South part of Kerman province. During investigations in numerous fields of cucumber under greenhouse conditions, symptoms of cucumber fruit rot were observed. Infection began from blossom end. The infested fruits and stems showed soft rot with yellowing bound in edge of infected tissues. The sclerotia of fungus formed on surface of infested fruits with different shape (round to ellipsoid), dark in color, with 3-15 mm long. Identifying causal agent of the disease, infected tissues (3-5 mm in size) were cut from edge of infected border and after disinfesting with ethanol 76%, were cultured on PDA medium. The fungus colony was grey to brown color on PDA and after 25-30 days the sclerotia (0.5- 4 mm in size) were formed on medium surface. Conidia ellipsoid and colorless to brown (5-10 × 7-17.5 µm), conidiophore long (1-1.5 mm), branched and usually with basic cell. Based on above characteristics, the causal agent was identified as Botrytis cinerea. Pathogenicity test was carried out by spraying 1 ml suspension containing 106 spore/ml on surface of cucumber fruit and mechanicaly wounded it. Steril water was used as control. All isolates shown to be pathogenic on cucumber, Strawberry, green pepper, tomato and eggplant. Key words: disease, grey mold, greenhouse